Nr. 5
26 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Aliona Avram

Zbor de–asupra cuibului MAI

Nota: Acest caz este despre un anchetator al Comisariatului de politie Buiucani, care dupa ce a intors “mita” pe care i–o impinsese un avocat, a fost etichetat de colegi drept “nebun”, iar comisarul l–a trimis la spitalul de boli nervoase. Mi–am zis ca acest caz ar trebui sa le serveasca drept exemplu unor eroi ale caror nume au devenit cunoscute datorita investigatiilor anticoruptie, dezvaluite in presa, in special lui Eugen Axentiev, seful Directiei Ordine Publica MAI, colonelului Petru Atamaniuc, ex–seful Directiei Misiuni Speciale, prim–viceprocurorului Valeriu Gurbulea si multor altor functionari abilitati sa combata coruptia, ale caror actiuni dubioase au ajuns la urechile cainelui nostru de Garda.

“Cautati un anchetator care are probleme de sanatate?! Noi avem un singur anchetator, Iurie Untescu, care s–a tratat in Spitalul de psihiatrie”, mi–a confirmat unul dintre sefii Comisariatului Buiucani informatia despre stigmatul aplicat de colegi lui Iurie in special dupa ce anchetatorul a refuzat sa fie remunerat de un avocat al carui client era suspectat de comiterea unei talharii. Din lipsa componentei de infractiune, in baza legislatiei in vigoare, anchetatorul Untescu a emis o ordonanta de refuz in intentarea dosarului penal pe acel caz. Avocatul si–a amagit clientul ca a influentat “musamalizarea cazului”, dobandind de la el o suma frumusica care, chipurile, urma sa i–o dea angajatului MAI. Mimand un gest de recunostinta, i–a pus dijma lui Untescu pe masa. A zecea parte din suma, care constituia cateva sute de lei. Dupa o tirada de confruntari interioare, provocate de banii urat mirositori, acesta fiind singurul astfel de compromis in cariera sa, l–a gasit pe avocat si i–a intors banii. Mai mult ca atat, la o sedinta colectiva a dezvaluit cazul, exprimandu–si in public mustrarile de cuget chiar daca nu se folosise de acei bani. Dupa aceasta confesiune, colegii i–au starnit ca e zanatic, iar comisarul l–a avertizat ca–si va continua lucrul doar atunci cand ii va prezenta fisa expertizei psihiatrice. Am discutat cu Untescu si am inteles ca dupa ce a indraznit sa le strice regulile de masinarie a timpului este privit ca o cioara alba de colegii din politie. PENTRU CA nu accepta sa fie mituit, nu tortureaza retinutii, nu impusca cu pistolul in vrabii si felinare, pentru ca prefera lecturile si bancurile inteligente, pentru ca nu concubineaza cu fostele retinute, pentru ca sta intotdeauna cu degetul pe codurile de legi, unii colegi il considera ciudat, iar altii il numesc “sectant”. Iurie Untescu ne–a confirmat ca a fost deranjat de faptul ca nimerise intre taisurile unei provocari legate de bani si ca a trecut o investigatie psihiatrica, pentru ca “se simtea, intr–adevar, foarte rau”. “Acest politist trebuia sa se nasca in alta epoca”, a spus vicecomisarul de la Buiucani, Valeriu Codrean, vizavi de Untescu, accentuand ca la acea sedinta de exceptie dansul a lipsit, fiind in concediu. Colegii il numesc “anchetatorul care refuza mita”. Ei rad si fac bancuri pe seama lui. Mai tarziu, dupa ce isi vor duce copiii pe la scoli de politie, in “alta epoca”, sau indata dupa publicarea acestui articol, sunt convinsa, nimic extraordinar nu se va intampla cu ei, decat doar ca dezvaluirea acestui caz ar putea incepe ca o poveste. “A fost odata…”


Copilaria
— Nu avem nici mama, nici tata, nici casa. Orfelinatul este tot ce ne–a ramas si nu avem unde pleca. Continuare 

Zbor de–asupra cuibului MAI
Nota: Acest caz este despre un anchetator al Comisariatului de politie Buiucani, care dupa ce a intors “mita” pe care i–o impinsese un avocat, a fost etichetat de colegi drept “nebun”, iar comisarul l–a trimis la spitalul de boli nervoase. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com