Nr. 49 (21 iulie 2005)

 Social

Inexistente, colhozurile nedreptatesc taranii
Timp de 15 ani, Anastasia Zaiat din satul Pelenia, raionul Drochia, e in cautarea dreptatii… Continuare 

Fetele din mediul rural sunt cel mai prost informate despre HIV
Tinerii de 10–24 de ani, care constituie 27 la suta din populatia R. Moldova, sunt expusi unor riscuri majore de sanatate Continuare 

Casa de batrani
Ochi plini de lacrimi, privire ingandurata, suflet pustiu, iata cum arata deseori astazi cel (cea) care a avut grija sa ne fie painea calda pe masa, sa fim invatati si sa fim responsabili fata de tot ceea ce ne inconjoara. Continuare 

Inexistente, colhozurile nedreptatesc taranii

Timp de 15 ani, Anastasia Zaiat din satul Pelenia, raionul Drochia, e in cautarea dreptatii… Desi femeia este bolnava incurabil, ea lupta, incercand sa apere interesul sau si a altor 6 persoane.

In 1989, anul desfiintarii colhozului "Jdanov", Anastasiei Zaiat precum si lui P. Bors, E. Bors, F. Postolachi, E. Postolachi, V. Parea, V. Morohoi, in calitate de fosti angajati ai acestui colhoz, trebuia sa le revina o cota de pamant in valoare de 19 375 lei. Asa cum pamantul a fost repartizat altor persoane, a fost luata decizia de a substitui suma cu o cota valorica, destinata acestui grup. Bunurile materiale urmau sa fie transmise de S.A."Pelenia", insa, chiar si dupa adresari repetate catre administratia acesteia, societatea pe actiuni refuza sa le repartizeze. Astfel, la 14 martie 2001, Anastasia Zaiat s–a adresat la judecatoria sectorului Rascani din judetul Balti, cerand ca reclamantii sa fie obligati sa le acorde cota valorica cuvenita. Atunci s–a decis repartizarea, in gestiunea acestui grup, a unui tractor T–40 din partea S.A."Valea Pelenitei", condus pe atunci de presedintele fostului colhoz "Jdanov", Mihail Siromeatnic. La 29 martie 2001, insa, printr–un apel adresat judecatoriei Rascani, S.A."Valea Pelenitei" solicita anularea hotararii judecatoresti anterioare. Tot atunci este adoptata o noua hotarare, dupa care este emis un nou titlu executoriu prin care este schimbat modul de executare a hotararii din 14 martie 2001. In asa mod, se decide de a fi incasat de la S.A."Pelenita", devenita intre timp S.R.L. "Accesor Agro", in folosul grupului condus de Anastasia Zaiat, un tractor in suma de 6 250 lei.

La alegerile locale din 2003, satul Pelenia a fost trecut din subordinea raionului Rascani, in componenta raionului Drochia. Astfel, documentele au fost transmise oficiului Executii a hotararilor judecatoresti Drochia, unde, ca si in Rascani, nu a fost luata o hotarare concreta. Reclamantii sustin ca responsabili ai Departamentului executii ar fi luat mita in suma de 2 000 lei si 100$, favorizand ulterior o decizie ce a prejudiciat interesele lor in calitate de reclamanti. La 9 septembrie 2004, executoarea, Valentina Rudi, a incheiat o tranzactie cu contabila S.R.L."Accesor Agro" in favoarea Elenei Postolachi, una dintre persoanele membre ale grupului condus de Anastasia Zaiat. Restul participantilor la procese au ramas fara cota valorica. Executoarea, Valentina Rudi , nu recunoaste faptul ca Anastasia Zaiat nu a fost chemata cu citatie pentru a participa la indeplinirea hotararilor judecatoresti. Din cauza ca Rudi nu a adus la cunostinta deciziile titlurilor executorii, Anastasia Zaiat s–a adresat Procuraturii care a inceput o ancheta penala. Intre timp, insa, aceasta a constatat ca materialele din dosarul respectiv au inceput sa dispara. Mai mult ca atat, procurorul I. Vangheli refuza sa recunoasca faptul ca a asistat la proces, astfel suspendand, pe un timp nedeterminat, solutionarea problemei.

"Sunt bolnava de cancer. Copiii mei sunt plecati. Am doi nepoti de care am grija si as dori ca bunurile care trebuie sa–mi revina sa le las lor drept mostenire. Ajutati–ma sa obtin dreptate!", spune Anastasia Zaiat.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com