Nr. 49 (21 iulie 2005)

 Politic

«Noi nu avem armate»
Secretarul General al CE a declarat marti la Chisinau ca pentru executarea de catre Rusia a Deciziei CEDO privind eliberarea detinutilor politici din Transnistria se fac mari presiuni psihologice. Continuare 

Moldovenii evadeaza din comunism
Din 2001 curba migratiei din Moldova a intrat pe verticala, acest lucru poate fi dedus din studiul "Migratia si remitentele", prezentat ieri la Chisinau. Continuare 

Scrisori despre monumentele victimelor
Asociatia Victimelor Regimului Comunist si a Veteranilor de Razboi ai Armatei Romane a mai primit un raspuns Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Fantoma KGB-ului la Facultate
(Urmare din nr. 43-48) Continuare 

«Noi nu avem armate»

Secretarul General al CE a declarat marti la Chisinau ca pentru executarea de catre Rusia a Deciziei CEDO privind eliberarea detinutilor politici din Transnistria se fac mari presiuni psihologice. El a anuntat ca "nu are o armata" care sa forteze Rusia sa indeplineasca Decizia Curtii.

Totodata, la 13 iulie, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat a doua rezolutie interimara privind neexecutarea Hotararii CEDO cu privire la eliberarea celor doi membri ai Grupului Ilascu.

In rezolutie se mentioneaza ca autoritatile ruse nu au prezentat Comitetului nici o informatie noua despre eforturile depuse pentru asigurarea eliberarii lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa.

Reiterand obligatia statelor de a se conforma, neconditionat, Hotararilor CEDO, Comitetul a incurajat autoritatile moldovenesti sa continue eforturile pentru a pune capat detentiei arbitrare a lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa si a insistat ca autoritatile ruse sa intreprinda toti pasii necesari pentru punerea lor imediata in libertate.

S–a mai decis ca chestiunea executarii Hotararii pe "cauza Ilascu" sa fie examinata la fiecare sedinta a Comitetului, pana cand petitionarii nu vor fi eliberati. Avocatii celor doi detinuti continua sa urmareasca evenimentele, declarand ca deja a fost depusa cea de–a doua cerere in cazul Ilascu la CEDO.

Ilie Ilascu ne–a spus ca tergiversarea Rusiei nu mai poate fi tolerata. "La sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa fie adoptata rezolutia finala cu privire la neexecutarea Hotararii CEDO. Daca Andrei si Tudor nu vor fi eliberati, Federatia Rusa va fi pedepsita, cel putin cu suspendarea dreptului de vot". Ilascu a calculat ca Rusia are cel mult 70 de zile sa elibereze detinutii fara a intra in istorie ca tara lipsita de vot pentru ignorarea indeplinirii unei Hotarari obligatorii a CEDO. La 3 octombrie urmeaza sa inceapa sesiunea de toamna a CE si Ilie Ilascu va propune pedepsirea Federatiei Ruse prin cel putin interdictia de vot a celor 18 parlamentari rusi.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com