Nr. 49 (21 iulie 2005)

 Adevarul

Romanii din UNIVERS sufera pentru Basarabia
Copiii care au vizitat Romania, manastirile Moldovei, nu mai sunt receptivi la minciuna si neadevar Continuare 

Basarabenii — romani pierduti in arhive devastate
In cadrul Congresului al 5–lea al Consiliului Mondial Roman (CMR), care a avut loc la Iasi in perioada 10–14 iulie... Continuare 

Basarabenii — romani pierduti in arhive devastate

In cadrul Congresului al 5–lea al Consiliului Mondial Roman (CMR), care a avut loc la Iasi in perioada 10–14 iulie, problemele Basarabiei, de la cea a deznationalizarii de catre regimul comunist si pana la cele care ne creeaza o febrila stare de nesiguranta in ziua urmatoare, au fost dezbatute intr–un mod solidar, pe indelete, soldandu–se cu aprinse discutii, imbratisari, schimburi de adrese, rugi, scuze si binecuvantari, ultimele trei fiind rostite de preotul iesean Vasile Burduja si de cel mai in varsta profesor, de 96 de ani, Ion Alexa, care, nu a putut veni, in schimb a transmis membrilor conferintei un discurs deosebit de expresiv pe care

l–as intitula "Indemn catre demnitate pentru Romania". Romani sositi din cele mai prospere tari ale lumii nu incetau sa se mire, exprimandu–si, totodata, indignarea si regretul: "Cum este posibil un asemenea act de discriminare a unei natiuni a carei istorie si cetatenie romaneasca (!!!) a fost recunoscuta de o Europa intreaga, cum sa ramaneti privati de cetatenie, fiind incurcati pe la oficiile consulare moldovenesti in niste hartii aberante si solicitari ale unor acte ce ar confirma faptul ca anume localitati ale R. Moldova s–au aflat vreodata sub jurisdictia Romaniei?!"

Problema acordarii cetateniei romane locuitorilor R. Moldova si Transnistriei, prin felul in care a fost discutata, a avut o pondere deosebita la conferinta. Prezentarile facute de vorbitorii de la Chisinau conturau imaginea vie a femeii noastre, ajunsa cu un tren de marfa la munca in Italia, rupandu–si inainte de vreme sugaciul de la san. Alexandra Kann, director "Artima", relatand despre faptul ca moldovenii ajung peste hotare cu vize false, cumparate la pret de circa 3000 de Euro, multi dintre ei pierzandu–se pe drumuri, deoarece vizele se dezlipesc din acte, a incercat sa argumenteze ca pasaportul romanesc este, pentru noi, basarabenii, necesar ca si aerul. In acest context, Kann a propus apelarea in instanta de judecata, in cadrul unui dosar colectiv prin care am revendica redobandirea cetateniei romane. "La Tiraspol, timp de 48 de ore, primesti cetatenie ruseasca, pe cand eu, de un an de zile caut, dar nu pot gasi, actele bunicilor care, in timpul celui de–al II–lea razboi mondial, se aflau, de rand cu alte dosare ale cetatenilor romani, in arhivele ulterior devastate. Sa insemne aceasta ca eu nicicand nu–mi voi recapata cetatenia romana? Or, unii colegi de–ai mei tot nu reusesc, din cauza ca le–au fost falsificate datele identificatorii din documentele de arhiva", si–a exprimat regretul profesoara Raisa Padureanu, director adjunct al Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol.

"Personal, as cere sa se faca o ancheta pentru a se stabili cine este responsabil de politica nerusinata, neocomunista, privind procesul de acordare a cetateniei fratilor nostri de dincolo de Prut. Solicit nu doar sa li se acorde imediat cetatenia, ci si anchetarea responsabililor de tergiversari si interdictii", a propus tanarul profesor Ion Rosca, venit din Canada. Referitor la cetatenie, reprezentantul Departamentului Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei, Ileana Andrei, a dat urmatorul raspuns: "Vinovati de instituirea politicii rusinoase de acordare a cetateniei pentru romanii din Basarabia suntem noi toti, in primul rand, pentru ca suportam o stare de incertitudine si nu obligam autoritatile sa lamureasca la timp lucrurile. Mai precis, rezolvarea acestei probleme tine de politica si de reactiile politice."

"Ne temem ca, o data cu falsurile descoperite in documentele de arhiva, nici copiii nostri nu–si vor mai primi cetatenia romana. Si mai grav e ca nu avem unde contesta aceste falsuri. Cu guvernantii de la Chisinau nici nu putem vorbi, deoarece ei nu–i suporta pe aparatorii romanismului. Chiar in perioada cand scoala ne era sigilata de politia tiraspoleana, o eleva a vrut sa–i recite deputatului Stepaniuc, venit in vizita, o poezie compusa de ea, reactia demnitarului fiind: "Las`n–o mai recita, ca am auzit–o la miting." Poezia se numea "Stiti de ce plang copiii in Transnistria?!"", a mai amintit profesoara Padureanu, recitand si poezia elevei care fusese renegata de profesorul de istorie, V. Stepaniuc. E important de mentionat, totodata, ca, potrivit unui interviu acordat de presedintele Traian Basescu publicatiei "Gazeta Romaneasca", problema simplificarii procedurii de redobandire a cetateniei romane "va fi rezolvata cat de curand. Pentru ca este in interesul nostru, si nu fac nici un secret, este parte complementara a politicii noastre de tratare a R. Moldova in UE si posibilitatea acordarii rapide a cetateniei romane cetatenilor R. Moldova sau romanilor din R. Moldova".

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com