Nr. 48 (14 iulie 2005)

 Politic

Vantul politic sufla spre ONG–uri
Angajatii SIS au dreptul sa se infiltreze in orice structura de stat sau publica. Acest drept le este garantat de lege. Continuare 

Fidel Castro si Vladimir Voronin isi scriu scrisori
Interviu cu Julio Garmendia Pena, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Cuba Continuare 

SIS a intrat in dosarele bancare ale presei libere
Ca urmare a unor actiuni de verificare a dosarelor bancare ale institutiilor media Euronova Media Grup, intreprinse de SIS, fondatorii holdingului au facut publica o declaratie in care cer explicatii publice acestei structuri de forta. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

OSCE marioneta Rusiei
Ieri, agentiile ruse de presa au comunicat ca ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, a anuntat, dupa vizita sa la Moscova, ca "este gata sa ofere Transnistriei un statut special de regiune autonoma" Continuare 

Fantoma KGB-ului la Facultate
(Urmare din nr. 43-46) Continuare 

Vantul politic sufla spre ONG–uri

Angajatii SIS au dreptul sa se infiltreze in orice structura de stat sau publica. Acest drept le este garantat de lege. Expertii considera ca functionarii SIS–ului nu sunt intotdeauna buni profesionisti "pe ambele fronturi" si ca astfel prejudiciaza numele institutiei de stat si chiar bugetul acesteia, iar in unele cazuri angajatii SIS sunt considerati "turnatori", care urmaresc impiedicarea celor incomozi puterii.

Organizatiile neguvernamentale suporta un control politic la Ministerul Justitiei atunci cand solicita inregistrarea oficiala, afirma unii experti. Potrivit legislatiei, structurile nonguvernamentale sunt inregistrate la Directia partide si organizatii neguvernamentale. "Pana nu demult, in aceasta Directie lucra dl Vantu de la Serviciul de Informatii si Securitate. Au existat plangeri din partea unor formatiuni neguvernamentale si partide politice, ca procedura de inregistrare se taragana in mod artificial. Desi termenul legal de verificare a actelor depuse este de pana la o luna, cu o zi inainte de expirarea acestui termen reprezentantul ONG–ului este invitat si i se spune ca lipseste un act anume, si urmeaza iar o luna de asteptare, si apoi iar e chemat pentru a i se spune ca o litera din actele aplicate nu corespunde rigorilor. Astfel este descurajat interesul cetatenilor de a munci pentru dezvoltarea sectorului neguvernamental", a declarat Vitalie Nagacevschi, presedintele organizatiei "Juristii pentru Drepturile Omului" in cadrul seminarului "Societatea civila si autoritatile publice intr–o democratie participativa".

Karin Nordmeyer, expert al Consiliului Europei, care a asistat la dezvaluirea acestor momente, a declarat pentru Ziarul de Garda ca nu se poate pronunta asupra veridicitatii celor expuse, dar, in calitatea sa de expert, a vizitat mai multe tari ex–comuniste, cum ar fi Ucraina, Tarile Baltice, Macedonia — peste tot reprezentantii sectorului neguvernamental au prezentat acuzatii similare despre obstacolele impuse nemotivat. "Trebuie sa constatam, totusi, ca incetul cu incetul in toate aceste state standardele internationale devin o norma si ca dificultatile vor fi depasite o data cu tranzitia."

Cine il inlocuieste pe Vantu?

Am contactat Directia partide si ONG–uri, am spus ca suntem de la acest ziar si vrem sa aflam "Cine il inlocuieste pe dl Vantu?"

— In ce sens il inlocuieste? Eu il inlocuiesc, sunt Gheorghe Sochirca.

— Dar ce functie aveti Dumneavoastra?

— Dar de ce va intereseaza ce functie am eu?

— Pentru ca activati intr–o institutie publica.

— Daca vreti sa aflati ce functie am eu, scrieti o interpelare la ministru, ministrul va va verifica numarul de inregistrare al ziarului de la care sunteti si daca va trebui, va raspunde la aceasta intrebare.

— Scrisoare de interpelare si verificarea actelor de inregistrare doar pentru ca sa aflam ce functie detine Gheorghe Sochirca?

— Eu nu vad in genere la ce va trebuie functia mea, ce, vreti sa faceti un articol batjocoritor despre Minister? — astfel a incheiat dialogul angajatul unei institutii publice, aflate in serviciul cetateanului, precum este Ministerul Justitiei.

A trebuit sa aflam la anticamera Ministerului Justitiei ca Gheorghe Sochirca detine functia de sef al Directiei partide politice si ONG–uri, dar nu am putut afla "in ce sens" a declarat el ca il inlocuieste pe dl Vantu. Am incercat, totusi, sa il gasim pe dl Vantu. Surse din Ministerul Justitiei ne–au spus ca el a lucrat acolo cel putin 5 ani, verificand actele celor care pretindeau sa inregistreze organizatii neguvernamentale, iar in ultimul timp a lucrat in Directia principala a judecatoriilor. De vreo luna a plecat din acest minister si nici unul dintre colegii sai de birou nu a putut sa spuna unde s–a transferat dl Vantu.

"Este complicat sa se stabileasca exact care este angajatul SIS–ului, infiltrat intr–o structura de stat sau privata. Deoarece, potrivit Legii cu privire la securitatea de stat, angajatii SIS au dreptul sa se infiltreze in diferite structuri, inclusiv in cele private. Alta e problema in acest caz — corespunderea profesionala a unui angajat SIS cu rigorile muncii intr–o directie speciala", a declarat Vitalie Nagacevschi, adaugand ca plangerile reprezentantilor partidelor si structurilor neguvernamentale apareau din cauza ca un angajat al Justitiei trata cetatenii intr–o maniera neprofesionista. "Poate de aceea dl Vantu s–a si conformat, a inteles ca e timpul respectarii unor norme democratice", a conchis Nagacevschi.

Legea

"Cei care sunt nemultumiti de prestatia unor functionari publici ar fi bine sa faca uz de dreptul de a actiona in judecata institutia cu pricina, decat sa piarda timpul cu presupuneri despre faptul cine si de unde a ajuns la un minister sau altul", ne–a declarat Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, dandu–ne de inteles ca ar fi dorit un alt comportament din partea angajatilor Directiei respective, cand a solicitat schimbarea denumirii partidului, dar, totusi, toate s–au petrecut in termeni legali.

Intr–adevar, art. 24 al Legii R. Moldova cu privire la asociatiile obstesti contine prevederi referitoare la exercitarea caii de atac impotriva refuzului de a inregistra statutul unei asociatii obstesti, iar Legea cu privire la SIS prevede in capitolul I, art. 3 ca activitatea angajatilor SIS trebuie sa fie "conforma respectarii drepturilor si libertatilor omului". "Problema este ca nu avem inca un serviciu adecvat de securitate si ca metodele de lucru ale acestui organ raman sa respecte traditia unui organ de control politic, ceea ce si pune in dificultate cetatenii", ne–a spus Mihai Godea, directorul Centrului "Contact", care a tinut sa adaoge ca un ofiter SIS nu poate fi verificat dupa acte, ci mai degraba dupa cliseele de comportament, vorbire, mimica, gesturi.

"Cred ca va fi greu sa aflati cine este angajat al SIS–ului cu functie intr–un minister sau altul, dar fiecare cetatean are dreptul sa solicite CV–ul unui angajat sau sef de directie la Ministerul Justitiei, din care poate deduce care este pregatirea profesionala sau politica a acestui angajat", ne–a spus Victor Pantaru de la Centrul "Acces Info". El a adaugat ca exista deja un precedent judiciar, cand functionari de stat care au refuzat sa–si faca publice CV–urile au fost impusi prin decizia de judecata sa spuna cine sunt.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com