Nr. 48 (14 iulie 2005)

 Investigatii

Cum sa ajung la presedinte?
De mai multe zile, in fata Parlamentului, Varvara Zingan din satul Taslic, raionul Grigoriopol, isi cerseste dreptatea Continuare 

Groparii dosarelor
Angajati ai organelor de drept, politisti si procurori, afirma ca oricat de mult ar munci sa deconspire filierele criminalizate si sa–i puna la respect pe demnitarii corupti, eforturile lor sunt zadarnicite, pentru ca, ori de cate ori ajung sa puna mana pe cei certati cu legea, apare cate un "nas" salvator si le naruie toate realizarile. Continuare 

Groparii dosarelor

Angajati ai organelor de drept, politisti si procurori, afirma ca oricat de mult ar munci sa deconspire filierele criminalizate si sa–i puna la respect pe demnitarii corupti, eforturile lor sunt zadarnicite, pentru ca, ori de cate ori ajung sa puna mana pe cei certati cu legea, apare cate un "nas" salvator si le naruie toate realizarile.

Dezamagiti de atitudinea duplicitara a autoritatilor care, pe de o parte, declara ca lupta cu coruptia e o activitate prioritara, iar, pe de alta parte, impart criminalii si coruptii in "ai nostri si restul", tot mai multi specialisti cu experienta abandoneaza organele de drept.

Profesionistii demisioneaza

Un caz relevant in acest sens a avut loc la Comisariatul de Politie Chisinau, unde mai multi ofiteri operativi au demisionat in semn de protest fata de protectia pe care o acordau superiorii lor unei retele criminale de traficanti de automobile. Persoanele care, in procesul de investigatie, ne–au ajutat sa scoatem la iveala increngaturile periculoase dintre reprezentanti ai organelor de drept si lumea interlopa, au solicitat sa nu le divulgam numele pe motiv ca sunt fosti sau actuali lucratori ai organelor de drept.

Operatiune secreta compromisa

Toate au pornit de la faptul ca seful Serviciului Politie Criminala al Comisariatului de Politie Chisinau, Grigore Copiimulti, maior de politie, a compromis o operatiune pe care colaboratorii sai o tatonau de doi ani, tinand in vizor o grupare criminala ce practica furtul automobilelor de lux. Acestia reusisera sa identifice statia tehnica, unde automobilele furate erau reparate sau dezasamblate si vandute ulterior pe piese. "Afacerea" aducea venituri colosale. Cu greu, s–a reusit chiar reperarea unei "limbi", adica a unei persoane care isi daduse acordul sa coopereze cu Politia pentru a identifica intreaga filiera. Politistii spun ca operatiunea a decurs bine atata timp, cat despre mersul ei nu li s–a raportat superiorilor.

«Profesionalismul» subalternilor lui Papuc

In momentul cand politistii din grupul operativ erau pe punctul de a le pune catusele capilor gruparii, obtinusera informatii ca acestia aveau "acoperis" solid in structuri de stat. Tot atunci, seful serviciului le–a cerut un raport despre rezultatele operatiunii. Astfel, membrii grupului operativ au fost siliti sa scoata asii din maneca. Imediat cum a auzit despre faptul ca cineva e dispus sa conlucreze cu Politia, Copiimulti le–a cerut ca acesta sa–i fie adus in birou. Din motive de securitate nu vom divulga numele persoanei, insa vom descrie felul in care aceasta a fost tratata de catre oamenii legii. La 5.11.2003, in jurul orei 21.00 (!) "limba" a fost adusa in biroul sefului Politiei Criminale Chisinau. In birou, Copiimulti i–a cerut, pe un ton ultimativ, sa spuna tot ce stie. Fara a astepta raspunsul, l–a apucat de gat si de centura, trantindu–l de pereti. Dupa o astfel de "audienta", de vreo jumatate de ora, Copiimulti a ordonat ca omul care venise de bunavoie la Politie, sa fie retinut, fara vreun temei legal pentru aceasta. A doua zi, pe 6 noiembrie, la indicatia lui Copiimulti, ofiterii de urmarire penala Andrei Chicu si Mircea Tataru, l–au condus pe "ghinionist" in biroul 222, unde, intre ora 18.30 si 20.00 l–au torturat groaznic. Pentru a nu lasa urme, politistii au recurs la metode "specifice": l–au lovit in cap cu un recipient din plastic plin cu apa, doborandu–l la pamant, i–au legat picioarele si mainile la spate, i–au trecut printre maini si picioare teava unui cuier pe care au pus–o pe doua mese. Tinandu–l atarnat in aceasta pozitie, politistii au continuat sa–l loveasca in cap cu recipientul cu apa si cu o scandura din speteaza unui scaun peste talpi si fese. Metodele prin care a fost torturat cetateanul respectiv sunt descrise cu lux de amanunte in dosarul penal nr.2003018097, pornit ulterior de Procuratura Chisinau in baza plangerii depuse de victima.

Politistii cu care am discutat spun ca interventia brutala a lui Copiimulti, care a compromis operatiunea, a avut scopul de a–l reduce la tacere pe cetateanul dispus sa colaboreze cu organele de drept. Ei nu exclud ca seful Serviciului Politie Criminala a Comisariatului municipal de Politie ar fi interesat sa "acopere" activitatea gruparii respective sau lucreaza pentru cineva care "patroneaza" aceasta retea. Metoda torturii a fost utilizata tocmai pentru a documenta faptul ca persoana respectiva nu stie nimic si, prin urmare, ceea ce declarase anterior despre acea grupare nu corespunde adevarului.

Dosar «ingropat»

De altfel, aceeasi situatie s–a repetat si la Procuratura municipiului, unde toate eforturile procurorilor care au instrumentat dosarul respectiv, acumuland probe concludente ce ar dovedi vina lui Copiimulti, au fost duse de rapa. S–a gasit un "nas" si la Procuratura Generala, care a intervenit pentru a–l ajuta pe maiorul de politie sa iasa basma curata. In pofida secretomaniei cu care se baricadeaza Procuratura municipiului, am aflat ca, pe parcursul anchetei, din dosar au disparut toate probele care–l inculpau pe Copiimulti. Toate acestea s–au intamplat dupa ce in fruntea Procuraturii Generale a venit Valeriu Balaban. Interesul lui Balaban de a musamaliza acest caz l–am identificat usor. Avocatul lui Copiimulti este Galina Balaban, sotia procurorului general. Prin urmare, au fost puse in joc toate resursele pentru a–si scapa clientul de parnaie. Altfel, cum am explica faptul ca desi Grigore Copiimulti era principalul suspect in dosarul penal nr.2003018097, iar la 15 martie 2004 este pus sub invinuire, de rand cu cei doi subalterni ai sai, in dosarul care a fost trimis in judecata la sfarsitul lunii mai curent, numele lui nu mai figureaza.

Procuratura municipala a confirmat, la 25 aprilie 2005, intr–un raspuns dat unei solicitari CIN, ca "urmarirea penala pe dosarul nr.2003018097 se efectueaza in continuare", insa a refuzat sa ne spuna daca Copiimulti este cercetat in dosarul respectiv, invocand taina anchetei. Procuratura insa nu putea sa invoce taina anchetei, daca seful de la Politia Criminala nu ar fi fost cercetat in dosarul respectiv. Nu am putut afla la Procuratura municipiului daca s–a cerut sau nu suspendarea lui Copiimulti din functie pe durata anchetei penale, insa la MAI am aflat ca el a lucrat un timp in calitate de sef interimar al comisariatului de politie al sectorului Buiucani din Chisinau. Miscarea a fost facuta, dupa cum am aflat de mai–marii MAI pentru a astupa ochii Procuraturii, ca chipurile l–au destituit din functie. Si numai cum s–au linistit apele, Grigore Copiimulti a revenit inapoi in fruntea sectiei Politie Criminala a Comisariatului de Politie Chisinau.

Copii multi neaga totul

In discutia pe care un reporter CIN a avut–o cu ofiterul de politie, acesta, sigur pe sine, a negat ca a fost vreodata cercetat penal si ca ar cunoaste–o pe Galina Balaban, avocatul care l–a scos din belea. Luat insa la intrebari, el a inceput sa atace: ca "reporterul este platit", ca "cineva are interese sa–l denigreze", apoi sa–i ceara reporterului sa iasa din birou. Am incercat sa vedem pe ce sau pe cine se bazeaza siguranta sefului Politiei Criminale. El a venit la Comisariatul de Politie Chisinau de la Brigada cu Destinatie Speciala "Fulger", unde activase in subordinea actualului ministru al Internelor Gheorghe Papuc, care era sef de brigada la acel moment, si a lui Vladimir Botnari, actualul viceministru de Interne.

Am incercat sa aflam pozitia oficiala a PG in legatura cu acest caz. Intrucat nu avem acces in PG, deoarece conducerea acestei institutii a refuzat acreditarea unui reporter al CIN, am incercat sa obtinem raspunsul la telefon. Procurorii pe care i–am telefonat ne–au spus ca trebuie sa solicitam permisiunea Serviciului de presa al PG. Insa, procurorii cu care am reusit sa discutam nu au vrut sa declare nimic oficial, strangand din umeri sau aruncandu–ne replici de genul "da ce, nu stiti de ce se intampla asa?" sau "pe politistii cu "crisa" nu–i poti pune la duba".

Pestele de la cap se strica

CIN a investigat, pe parcursul ultimilor ani, mai multe cazuri cu rezonanta in care politistii s–au dedat dezmatului, sfidand legile statului. Urmarind cum s–a desfasurat fiecare caz in parte, constatam ca nici unul dintre cei carora, la anumite momente, li s–au incriminat crime grave, nu a ajuns dupa gratii. Unii dintre ei, in cel mai rau caz, s–au ales cu condamnari, cu suspendare sau cu amenda. Cei mai multi au revenit in MAI, chiar daca au fost cercetati penal. Ce sa zicem de politistii de rand sau sefuleti de prin comisariate si minister, daca chiar ministrul Papuc, care, pana a veni in fruntea ministerului, era principalul suspect intr–un dosar privind delapidari de fonduri la Brigada cu Destinatie Speciala "Fulger" pe care o conducea, fiind promovat, s–a ales si cu bunavointa CCCEC–ului care a avut grija sa–i stearga pacatele, astfel incat fostul comandant al "Fulger"–ului nu mai figureaza ca banuit in dosarul respectiv, desi cele cateva sute de mii de lei au disparut tocmai cand, fara semnatura sa, nu se derula nici o operatiune financiara in unitatea respectiva.

Centrul de Investigatii Jurnalistice

(www.investigatii.md)


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com