Nr. 48 (14 iulie 2005)

 Editorial

Despre alegerile esuate
In linii mari, absenteismul alegatorilor la urnele de vot in ziua alegerilor locale din 10 iulie 2005 reprezinta un semn bun: alegatorii din capitala Basarabiei au inceput sa prinda la minte Continuare 

Din partea publicului larg
Sambata, in ajunul alegerilor locale din 10 iulie, atunci cand agitatia electorala era interzisa prin lege, cutiile postale ale chisinauienilor erau tixite de foi volante cu un continut cel putin revoltator pentru cei care nu impartasesc politica PCRM. Continuare 

Din partea publicului larg

Sambata, in ajunul alegerilor locale din 10 iulie, atunci cand agitatia electorala era interzisa prin lege, cutiile postale ale chisinauienilor erau tixite de foi volante cu un continut cel putin revoltator pentru cei care nu impartasesc politica PCRM. In una dintre acestea, se spune: "Noi, reprezentantii publicului larg al capitalei, ne adresam catre Dvs. cu apelul de a sustine in cadrul recentelor alegeri pentru functia de primar general al orasului candidatura Zinaidei Greceanii". (n.r.: stilistica textului este redata cu fidelitate)

Si noi, cei de la Ziarul de Garda, si colegii nostri de presa, si vecinii nostri, si prietenii nostri, si numerosi cetateni cu viziuni anticomuniste din acest stat ne consideram parte a "publicului larg", dar afirmam cu toata certitudinea ca nu am delegat pe nimeni sa ne reprezinte cu vreun mesaj electoral in favoarea candidatului comunist. Nu am delegat–o pe Maria Biesu, care semneaza foaia volanta cu vechea sa titulatura "artista a poporului din URSS, Erou al Muncii Socialiste", nici pe Nelli Ciobanu (maestru in arta), nici pe Liviu Stirbu (si el, maestru in arta), nici pe Margareta Ivanus ("artista a poporului al republicii"), nici pe Ion Suruceanu ("artist al poporului al republicii"), nici pe Nicolae Juravschi, campion olimpic, presedinte al Comitetului National Olimpic (for considerat neafiliat politic), nici pe ceilalti semnatari ai mesajului "din partea publicului larg" sa ne reprezinte.

Asa cum, noi, reprezantantii "publicului larg" nu i–am delegat sa semneze vreo adresare din partea noastra, am putea ajunge parti intr–un eventual dosar de judecata, chiar daca semnatarii, din clipa in care si–au afisat numele pe foia volanta a PCRM, beneficiaza de protectie sporita din partea tuturor organelor statului, in special a celor judiciare, controlate de putere.

Noi, cei care nu avem nimic in comun cu nostalgiile sovietice ale lui Ion Suruceanu sau ale Nellei Ciobanu, avem tot dreptul sa cerem de la ei dezmintirea publica a faptului ca ne reprezinta in promovarea comunismului. Asteptam, nesiliti de nimeni, sa faca acest lucru pana la 24 iulie, ziua alegerilor repetate.

Artistii nostri "eroi ai muncii socialiste, emeriti sau ai poporului republicii" se dau cu parerea ca viitorul primar al unuia "din cele mai frumoase orase din fosta Uniune" ar trebui "sa colaboreze fructuos cu conducerea centrala". Este adevarat, ei nu precizeaza cat de fructuoasa ar trebui sa fie aceasta colaborare si ce fel de fructe ar urma sa se coaca in pomul puterii...

Artistii mai spun ca "au studiat cu atentie candidaturile tuturor pretendentilor la functia de primar". Asa cum alegerile sunt un proces care asigura "secretul" votului, de ce ar trebui sa ne intereseze pe noi, cei ce fac parte din "publicul larg", ce, cand, cum si cu cine au studiat maestrii nostri candidaturile pretendentilor, mai ales ca, la alte alegeri, tot ei adorau alte fete, din fruntea altor partide.

Chiar daca "dumneaei a indreptatit cu cinste increderea presedintelui tarii Vladimir Voronin", exista destui cetateni care nu–si doresc un primar care "indreptateste increderea" unui presedinte si nu a intregii comunitati municipale, motiv din care acesti cetateni, in calitatea lor de parte "a publicului larg", au tot dreptul sa ceara socoteala celor care, suferind de vedetism excesiv, fara sa ne intrebe, declara ca ne reprezinta.

Deci, asteptam dezmintirea publica.

Ar mai fi, insa, o intrebare: ce i–a determinat sa semneze o astfel de adresare?

Banii? Cariera? Privilegii imobiliare? Asigurarea unor turnee in fosta URSS? Burse sau functii pentru copii, nepoti sau stranepoti? Coliere? Bilete de odihna pe litoralul mediteranian? Conturi in banci? Locuri in Cimitirul central? Bilete in saloanele de lux ale caselor de batrani?

Asteptam opiniile Dvs.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com