Nr. 48 (14 iulie 2005)

Guiness Book la Dubasari

Membrii familiei Iov din Dubasari au alte preocupari decat o familie obisnuita. Ei bat recorduri! Alexandru Iov, tata a trei copii — Alexandru, Nicolae si Ioan (numiti in cinstea a trei imparati rusi), este un sportiv convins, fiind calificat de mai multe ori campion la canotaj, atat in Moldova, cat si in Ucraina.

Desi feciorii sai nu au atins inca majoratul, nici ei nu raman in urma.

Alexandru este cel mai mare copil in familie. La cei 15 ani ai sai, face 1200 de flotari la antrenamente si aproximativ 1100 la concursuri sportive. "Cariera de sportiv am inceput–o la 5 ani cand am venit pentru intaia oara in sala de antrenamente a tatalui meu, facand cate 5 flotari consecutiv", isi aminteste el.

La 10 ani, Alexandru a participat la un concurs sportiv in Rostov–pe–Don, unde, cu performanta de 1111 de flotari, a fost inregistrat in Guiness Book. Acum el este elev in clasa XI–a, deoarece, conform programului de invatamant din Rusia, Alexandru a trecut din clasa a III–a direct in clasa V–a. De fapt, baiatul practica si alte genuri de sport decat cele bine cunoscute de toti. El "modeleaza" cuie cu o grosime de 200 mm, umflarea termofoarelor pana la spargere, ruperea cartilor de telefon de 2500 de pagini cu mainile. "Nu rupem alte carti pentru ca literatura trebuie protejata", spune tatal.

Nicolae, al doilea copil in familie, are 14 ani. Timp de 15 secunde el umfla un termofor pana la spargere si face cate 800 de flotari. "Nu ne simtim deosebiti. Suntem ca toti ceilalti copii de varsta noastra. Deseori o ajutam pe bunica Maria, iar uneori mergem la discoteca", afirma Nicolae. Mezinul, Ioan face 15 flotari, doar la 2 ani.

Desigur, toate aceste idei i–au venit tatalui atunci cand a fost tentat sa arate ceva spectaculos publicului. "Am dorit sa fac o isprava, ca Samson, sa iau un cal in spate si sa merg cu el prin Dubasari, dar nimeni nu–mi da un cal. Se tem sa nu–i rup coastele", spune el.

Uneori, familia Iov organizeaza concerte de binefacere. Spectatorii sunt implicati si ei in aceste festivitati. In timp ce acestia umfla baloane obisnuite, Nicolae umfla termofoare. Alteori fac flotari impreuna cu Alexandru.

Ne–au prezentat si noua un mic spectacol. In farmacia din care am procurat trei termofoare, vanzatorul vorbea foarte familiar cu ei, acestia fiind clienti fideli ai acelei farmacii. Iesind in strada, la acel mini–spectacol s–au adunat mai multi curiosi. Toti trei, timp de cateva secunde, au spart cate un termofor.

De ziua orasului Dubasari, Alexandru Iov, seniorul, planifica sa realizeze ceva cu totul iesit din comun. El insusi se pregateste sa bata un record. Ar dori sa sparga trei straturi de termofoare, sa suceasca tigai, iar peste el sa treaca un autocamion. Baietii vor trebui si ei sa traga cate un autocamion, Nicolae unul de 16 t si Alexandru jr. — de 22 t. De asemenea, el va incerca sa faca 2005 de flotari, deoarece este anul 2005.

Va intrebati ce mananca si ce regim de viata au acesti eroi? "Mancam mamaliga si cate 10 oua fierte, iarna, iar vara — crude. Fiecare dintre noi bea cate doi litri de lapte pe zi. Nu prea folosim zahar, bem ceai cu miere. Deseori consumam produse din soia. Dormim cate 9 ore, baietii dorm si la amiaza", spune Alexandru Iov, tatal.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com