Nr. 48 (14 iulie 2005)

Andrei si Tudor, prioritari la CEDO

Avocatii lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa au fost informati ca la 7 iulie, Presedintele Camerei a patra a CEDO a decis sa examineze noua cerere a celor doi detinuti din Transnistria impotriva R. Moldova si a Federatiei Ruse in ordinea prioritara (in afara randului). Totodata Presedintele Camerei a patra a decis sa comunice de urgenta Guvernelor Moldovei si Rusiei despre acceptarea acestei cereri.

In aceeasi zi, reprezentantii petitionarilor la CEDO au declarat recuz judecatorului Curtii Europene a Drepturilor Omului din partea Moldovei, Stanislav Pavlovschi, pe motiv ca in anii '90 el a detinut functii in structurile Procuraturii Generale, responsabile de anchetarea mai multor dosare penale legate de evenimentele din Transnistria si aceste circumstante ar putea sa fie interpretate ca influentand impartialitatea judecatorului.

Noua cerere a lui Andrei si Tudor acuza Rusia si Moldova de neindeplinirea Hotararii CEDO din 8 iulie 2004, care prevedea in primul rand eliberarea lor. Potrivit avocatului Vlad Gribincea, cei doi detinuti se plang de violarea articolelor 3, 5 si 8 ale Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, fiindu–le lezate dreptul la libertate si siguranta, dreptul la respectul vietii private si familiale, precum si nesupunerea torturii, tratamentelor si pedepselor inumane si degradante.

Pe langa cei doi detinuti cererea a mai fost semnata in nume propriu si de sotia dlui Ivantoc, Eudochia Ivantoc, si de fiul lui Tudor Popa, Victor Petrov.

Totodata, lunea trecuta presedintele Voronin a acceptat in sfarsit sa le primeasca in audienta pe Eudochia Ivantoc si pe Raisa Popa. "Cum m–am gandit asa a si fost — presedintele ne–a ascultat si nu ne–a zis nimic concret. Primul lucru pe care i l–am spus cand am intrat in birou a fost: "Sper sa–mi spuneti ca acest cosmar al nostru se termina aici", dar el nu ne–a confirmat aceasta", ne–a declarat Eudochia Ivantoc. Ea a mai spus ca presedintele le–a intrebat daca au trimis scrisori oficiale unor demnitari responsabili de problema si ele au insirat o lista lunga de persoane oficiale care au primit scrisori si cereri. In cadrul aceleiasi intrevederi Vladimir Voronin a promis sa se adreseze presedintelui Comitetului de Ministri al CE, Terry Davis, si presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, cu rugamintea de a contribui la eliberarea celor doi detinuti din Transnistria.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com