Nr. 47 (7 iulie 2005)

 Social

Satul primului Tricolor
Satul Delacau din raionul Grigoriopol (controlat de regimul de la Tiraspol) mai plange..., dar nimeni nu–i mai vede lacrimile. Continuare 

Polina Panainte trimite saracia in istorie
O tanara, de 17 ani, din Moldova reprezinta copiii regiunii la un Forum ce urmeaza sa formuleze recomandari pentru summit–ul G8 al liderilor marilor puteri economice Continuare 

Polina Panainte trimite saracia in istorie

Polina Panainte, de 17 ani, se afla in aceste zile la Dunblane, Scotia, unde participa la un Forum al copiilor organizat de UNICEF in ajunul summit–ului sefilor celor opt mari puteri economice ale lumii.

Forumul copiilor, numit C8, intruneste cate un tanar din opt cele mai sarace state, reprezentand diverse regiuni ale lumii — Butan, Cambodgia, Yemen, Guineea, Sierra Leone, Lesotho, Bolivia si Moldova — precum si din cateva state ale grupului G8 — Franta, Rusia, Italia, Germania si Marea Britanie. Timp de trei zile tinerii participa la dezbateri asupra problemelor ce afecteaza cel mai mult viata copiilor si elaboreaza un Manifest ce va fi prezentat liderilor G8, convocati in saptamana aceasta la Gleneagles, Scotia.

"In tara mea, multi copii sunt lipsiti de ingrijirea zilnica a parintilor, pentru ca acestia sunt nevoiti sa lucreze peste hotare", a declarat Polina Panainte la Dunblane. "Copiii constientizeaza faptul ca nu este o stare fireasca a lucrurilor. Nu este corect ca noi sa ne confruntam cu dificultati care pot fi rezolvate la alt nivel. Liderii G8 trebuie sa se foloseasca de influenta pe care o detin, pentru a schimba lucrurile. As vrea ca ei sa–si aplece urechea la ce zic copiii, la ceea ce vreau sa le spun eu. Mesajul meu este: saracia copiilor trebuie sa ramana istorie."

Polina are 17 ani si a absolvit in acest an liceul din Lapusna, Hancesti. La 14 ani a inaintat, impreuna cu colegii, la UNICEF un miniproiect de creare a unui post de radio scolar si a unui ziar scolar. Astfel grupul de initiativa "Tinerii in actiune", din care face parte, a inceput sa informeze tinerii din localitate despre sanatate, drepturi, oportunitati de participare si de informare si sa ofere spatiu adolescentilor pentru exprimarea opiniei. In prezent Polina este liderul unei organizatii locale de tineri, sustinuta de UNICEF, si care include tinerii in procesele de luare de decizii la nivel de localitate. Multe din deprinderile pe care le are, Polina le–a acumulat in cadrul trainingurilor organizate de UNICEF pentru tinerii jurnalisti si pentru tinerii consilieri locali. Una dintre experientele sale cele mai interesante a fost contributia ei la Studiul de evaluare a participarii tinerilor in Moldova, fiind unul dintre cei zece tineri evaluatori.

Tatal Polinei este plecat la munci peste hotare, de aceea nu l–a vazut deja de un an. Pentru a intretine cei patru copii, mama Polinei s–a angajat la doua servicii, de aceea o vede doar serile tarziu si duminica. "Familia noastra nu o duce greu, suntem mult mai avantajati decat alte familii din sat. Dar nu cred ca e corect ca parintii sa fie nevoiti sa–si caute de lucru in alte tari", declara Polina.

Din cei douazeci si doi de colegi de clasa ai Polinei, optsprezece au unul sau chiar ambii parinti plecati peste hotare. Multi dintre colegii ei au si inceput a–si pregati documentele, pentru a pleca peste hotare. "Forumul C8 este pentru mine o oportunitate minunata de a participa in formularea de recomandari din partea copiilor pentru adulti. Sper ca acestea sa aiba un impact pozitiv asupra vietilor multor copii din Moldova si din intreaga lume".


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com