Nr. 45 (23 iunie 2005)

 Divers

Limba romana + limba rusa = bilingvism sau diglosie?
Legea, privind aprobarea Conceptiei politicii nationale a R. Moldova, prevede: "Limba moldoveneasca, avand statutul de limba de stat, se foloseste in toate sferele vietii politice, economice, sociale si culturale… Continuare 

"Orasul 511" un inceput de bun augur...
"Alternosfera" reprezinta un amestec intre "alternativa" si "sfera". Ideea acestui amalgam i–a venit lui Marcel, solistul formatiei, pe cand mergea in troleibuz. Continuare 

«Orasul 511» un inceput de bun augur...

"Alternosfera" reprezinta un amestec intre "alternativa" si "sfera". Ideea acestui amalgam i–a venit lui Marcel, solistul formatiei, pe cand mergea in troleibuz. Cu o lansare costisitoare si plina de obstacole, formatia "Alternosfera" a vazut lumina la 13 decembrie 1998, intr–un garaj din Chisinau. Garajul avea numarul — 511. Acest element le–a servit baietilor drept imbold in creatie, devenind si o sursa de inspiratie pentru ei. Primele repetitii au avut loc in acel garaj, numarul caruia, 511, devenind ulterior titlul albumului de debut, "Orasul 511". La inceput au fost 9 membri. Cand pleca unul dintre ei, ramaneau 8. Tinerii cantau nu doar la clape, chitara, baterii, dar si la flaut, vioara. Toti sperau ca, in viitor, vor cuceri pietele muzicale din tarile lumii. Etapa de rodare a facut insa ca unii membri sa paraseasca trupa inainte de a vedea cucerit publicul acestor tari. Acum formatia are urmatoarea componenta: Marcel Bostan (voce), Marin Nicoara (chitara), Dumitru Costin (chitara bass), Vlad Hohlov (baterii), Vitalie Chian (clape). In cluburile "Black Elephant" si "Yellow Submarin", "Alternosfera" aduna tot mai multi vizitatori. In scurt timp, in cercurile melomanilor din Chisinau baietii deveneau nu doar cunoscuti, ci si apreciati sau chiar... iubiti. Lipsa instrumentelor muzicale si a banilor nu i–au descurajat, iar admiratia si sustinerea morala a publicului i–au determinat sa fie optimisti. Astazi, membrii formatiei ii sunt recunoscatori academicianului Ion Bostan, rectorul Universitatii Tehnice din Moldova, tatal solistului Marcel si a fratelui acestuia, Viorel, pentru ajutorul acordat in procesul de lansare si la inceputurile evolutiei "Alternosferei". Dupa sase ani de activitate, "Alternosfera" reuseste sa–si lanseze albumul de debut "Orasul 511". Show–ul a avut loc la clubul "Moscova". Coperta si coloana video a albumului includ ilustratii grafice ale membrilor trupei, oferind ample informatii despre viata si activitatea acestora. Albumul contine o varianta separata pentru ascultatorii din Romania, continand piese doar in limba romana. Acesta va fi lansat si la Bucuresti.

Marin Nicoara, unul dintre membrii formatiei, sustine ca formatia "Alternosfera" nu concureaza cu alte trupe, avand relatii amicale cu "Zdob si Zdub", "Gandul Matei" etc. Desi R. Moldova nu dispune de suficient potential pentru desfasurarea unui showbiz adevarat, cei din "Alternosfera", dupa ce au cucerit piata rock din Romania si Rusia, nu se sinchisesc sa declare ca sunt basarabeni din R. Moldova, spre deosebire de alte formatii de la noi care, cucerind piata muzicala din Occident, se eschivau sa–si recunoasca originea. Piesele interpretate contin mesaje globale, neaga si ignora haosul din lume si pun accent pe influenta mijloacelor mass–media asupra situatiei mondiale (ex: "Vamintirile"). Formatia a reusit sa se consolideze, sa prezinte spectacole, sa apara la TV, sa produca cantece bune, pentru viitor. Nu ne ramane decat sa le uram bafta.

Apropo... Pentru fanele formatiei... vesti rele. Majoritatea membrilor au domnisoare, doar Vitalie Chian a ramas cu inima inca necucerita. Deci, la treaba fetelor! Nu ratati sansa!

Beatrice COJOCARU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com