Nr. 42 (2 iunie 2005)

 Social

Cernobilul mai face victime
«Pericolul Cernobilului persista si va persista sute de ani, chiar daca zvonurile din ultimele zile despre emanatii radioactive nu au fost confirmate» Continuare 

Elita de astazi pregateste elita intelectuala de maine
La Muzeul «Memoria Neamului» din Chisinau au inceput cursurile de istorie si spiritualitate romaneasca Continuare 

Cernobilul mai face victime

"Pericolul Cernobilului persista si va persista sute de ani, chiar daca zvonurile din ultimele zile despre emanatii radioactive nu au fost confirmate", ne–a declarat Eugen Cotruta, presedintele Societatii "Cernobil" Chisinau. Eugen Cotruta avea 18 ani cand a fost dus la Cernobil ca tanar militar si a petrecut acolo doi ani. "Daca ar fi din nou o alerta, as pleca, pentru ca stiu ce este acolo si cred ca prin efortul meu as salva vietile altor tineri care pot incape in capcana radiatiei", ne–a spus Eugen Cotruta, care a fost declarat invalid la 25 de ani si care are tot mai multe temeri pentru sanatatea celor trei copii ai lui.

De cateva saptamani spaima Cernobilului a atacat din nou Ucraina, Belarus, Moldova si comunitatea europeana. Sute de ziare din intreaga lume au scris despre zvonuri neconfirmate ca reactorul care a nenorocit cel putin 7 milioane de oameni sovietici cu 19 ani in urma, ar putea radia din nou teritoriile invecinate.

Tot in aceste zile comunitatea europeana a dispus alocatii astronomice pentru construirea celui mai mare sarcofag din lume de 257 metri lungime, 150 metri latime si 108 metri inaltime. Acest sarcofag urmeaza sa tina inchisi atomii rebeli pentru cel putin 100 de ani.

Uniunea Europeana si Grupul celor 8 state industrializate au decis recent la Londra ca vor oferi 101 milioane de lire sterline, in timp ce Ucraina va adauga 12 milioane. Alte 28 de state vor aduna 329 milioane, impreuna adunandu–se 550 milioane lire sterline.

"Totusi constructia va incepe abia peste 18 luni", a declarat David Jvania, ministrul pentru Situatii Exceptionale al Ucrainei, iar finalizarea constructiei este asteptata abia peste cativa ani.

Intre timp, publicatia "The Roanoke Times" a alertat opinia publica mondiala asupra faptului ca incalzirea globala aduce noi riscuri asupra statiilor atomice, referindu–se, in special, la statia deteriorata de la Cernobil.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com