Nr. 42 (2 iunie 2005)

Azi Grupul Ilascu implineste 13 ani

Ilie Ilascu: "Locuiam in orasul Tiraspol, pe strada Pacii 50, de 10 ani. In dimineata zilei de 2 iunie 1992, la ora patru, abia se zorea de ziua. A inceput sa latre cainele. Am vazut cum sar gardul militari, imbracati in camuflaj si veste antiglont, inarmati. S–a deschis usa si au navalit, m–au lovit in fata cu patul armei si am cazut jos, m–au legat cu mainile la spate. Erau in uniforma Armatei a 14–a, cu distinctiile fostei Armate Sovietice. Cu emblema Uniunii Sovietice, cu epoleti de capitan, de maior ... altii erau, pur si simplu, in camuflaj, fara epoleti.

Cand m–au scos afara, am vazut ca erau doua blindate la capatul strazii si in jur de 50–60 de oameni, toti inarmati. Conducea operatiunea un colonel, nu–l cunosteam cine este, nu mi s–a prezentat, dar cu dansul mai era un colonel–locotenent care mi s–a prezentat. Era Vladimir Gorbov, viceministru, al asa–zisei securitati din Transnistria. L–am mai recunoscut pe un ofiter de la Militia din Tiraspol care trecuse cu timpul in serviciile secrete ale Trasnistriei, era Victor Gusan, in prezent nu stiu ce lucreaza, pare–mi–se businessman al firmei "Sheriff".

De acasa pana la Securitatea din Tiraspol am fost dus intr–o masina Volga, cu escorta... Si mainile legate. M–au introdus intr–o camera unde se afla Vadim Sevtov."

Andrei Ivantoc: "Am locuit in orasul Tiraspol, strada Tineretii 58. In dimineata de 2 iunie 1992, cam pe la vreo ora noua–zece, au batut la usa, au navalit fortele speciale. M–au batut bine si apoi m–au luat. Un timp am fost tinut in subsol si pe urma ne–au transferat la Comendatura Armatei a 14–a."

Alexandru Lesco: "Locuiam in orasul Tiraspol. La 2 iunie 1992 am fost trezit din somn, la ora doua noaptea. Au intrat patru oameni inarmati. In civil era dl Gusan. Asa s–a prezentat. Nu mi–au spus ca ma aresteaza, mi–au spus sa imi iau documentele cu mine. M–au imbarcat in automobil, din urma a mai mers un automobil, atat am vazut. M–au dus la izolatorul preventiv din orasul Tiraspol. Acolo, am avut o discutie de vreo trei ore cu domnul care se numea atunci Sevtov– Antiufeev, asa mi s–a prezentat. In afara de el acolo era un oarecare Gorbov, care de asemenea, s–a prezentat. A treia persoana nu s–a prezentat. Peste o zi s–au inceput interogarile."

Tudor Petrov–Popa: "Am trait in orasul Tiraspol, strada Tesatorilor. Inainte de aceasta am fost trimis de la Combinatul de bumbac la Sevastopol, la odihna pe o luna de zile. Cand am venit, a doua zi, am fost arestat, dimineata la ora sase. Victor Gusan, el a intrat intai. Au fost toti in civil. Am fost dus la sectia de Militie pana undeva la ora 12. Pe urma m–au dus in subsol, acolo, in celula. Am fost tinut in sectia de Militie, sapte luni de zile. Cand s–a inceput judecata, eram in inchisoarea din Tiraspol."

(Preluat din dosarele CEDO)


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com