Nr. 40 (19 mai 2005)

 Politic

Lupta pentru Chisinau va fi una lanceda, fara eroi
Pana in ziua in care va fi ales noul primar al Chisinaului — 10 iulie, au mai ramas 53 de zile. Continuare 

Presa fara libertate
R. Moldova se situeaza pe treapta a 19–a (65 de puncte) printre republicile ex–sovietice si tarile din Europa Centrala si de Est in clasamentul efectuat de Organizatia "Freedom House" Continuare 

Lupta pentru Chisinau va fi una lanceda, fara eroi

Pana in ziua in care va fi ales noul primar al Chisinaului — 10 iulie, au mai ramas 53 de zile. Deoarece in saptamana curenta, la Comisia Electorala Centrala a inceput depunerea actelor de catre candidatii electorali la functia de primar al municipiului Chisinau (alegerile primarilor vor mai avea loc in 13 sate din R. Moldova), am decis ca e timpul sa abordam si noi aceasta tema. Pentru a suspenda preludiul de felul "oare cum va decurge aceasta campanie electorala, se va mai gasi oare un Ion Gonta care ar turna zoi in capul contracandidatilor partidului de guvernamant?", i–am intrebat pe unii politicieni cunoscuti de la noi, persoane despre care stiam cu certitudine ca nu vor candida la functia de primar spre a nu fi suspectate de faptul ca isi fac publicitate, si carora, eventual, nu le–am face probleme:

Prin ce modalitati si mijloace va incerca presedintele Vladimir Voronin sa acapareze si aceasta din urma cetate, Chisinaul?

Nicolae Andronic, presedintele Partidului Taranesc:

Una din metodele cu care opereaza presedintele Voronin, in astfel de situatii, este santajul. Al doilea "instrument" cu care va merge in alegeri este opozitia "constructiva" de la noi, care numai opozitie constructiva nu este: Diacov, Serebrian si cei care se prefac ca lupta cu balaurii politici. Voronin va conveni cu acestia asupra candidaturilor pe care sa si le inregistreze, pentru a simula ca nu exista candidati din partea Partidului Comunst.

Vladimir Filat, deputat PD:

Presedintele Voronin va utiliza metodele pe care le–a folosit si la alegerile trecute pentru cucerirea puterii in Moldova. In cadrul sedintei consiliului politic al PD am decis inaintarea candidaturii lui Vladimir Guritencu la functia de primar general al capitalei, urmeaza inregistrarea dumnealui la CEC. Presupun ca alegerile locale vor decurge lanced si fara mare intriga, nu vom avea o campanie plina de zazanie, cum a fost cea a alegerilor parlamentare trecute. E greu de pronosticat tot spectrul alegerilor, este imprevizibil, deoarece, astazi, cei pe care ii consideram de idei nationale, ma refer la functionarii din executiv, si–au schimbat radical viziunile, si convingerile, si idealurile. Startul cuceririlor a fost dat de Voronin in cadrul vizitei de sambata la Primaria Chisinau, prin interesul expansiv acordat acestei institutii. In fruntea Primariei ne trebuie, in primul rand, un manager bun care, intr–o perioada de timp foarte scurta, s–ar preta la cerintele acestei institutii, ar sti sa ia decizii oportune. Infrastructura si amenajarea teritoriului sunt doua probleme care necesita solutionare, in primul rand. Deocamdata, se vehiculeaza mai multe candidaturi la functia de primar din partea PCRM, daca va fi una "vie", nu va fi nevoie ca presedintele sa i se plaseze in fata, pentru ca nu de un astfel de primar avem nevoie.

Igor Clipii, deputat PSL:

Cred ca intrebarea pe care trebuie sa si–o puna partidele din opozitie ar fi: pe ce cai si prin ce metode putem cuceri noi Chisinaul?

In toata lumea, opozitia este cea care preseaza si conditioneaza actiunile puterii. Acest lucru trebuie sa se produca si in Moldova. De aceea cred ca cei din opozitie ar trebui sa se debaraseze de frica si sa–si identifice propria strategie de actiuni pentru capitala. Chisinaul dispune de un electorat deosebit, care permite o confruntare electorala civilizata in totala conformitate cu dezideratele europene. Oricine va incerca sa incalce normele democratice in viitoarea campanie electorala risca sa fie grav penalizat. Chisinaul merita un primar general de factura europeana si acest lucru este posibil.

Mihai Petrache, ex–deputat, presedintele Uniunii Centriste:

Voronin va utiliza metodele tipice comunistilor. Vor fi folosite resursele politico–administrative si oamenii de la guvernare pentru a–si atinge scopul — subordonarea Primariei. Ati vazut ce vizita impozanta a avut Voronin la Primarie. Toti membrii Guvernului se vor intalni cu localnicii si toate zoile vor fi aruncate in capul lui Urecheanu… Vor profita de valul de fatalism care exista, insasi democratii prin exemplele si cuvintele lor, despre aceea ca la noi comunistii castiga alegerile, inoculeaza in subconstientul oamenilor sa voteze iar comunistii. Oamenii se orienteaza spre pilonii puterii. Personal, sunt de parerea ca toata opozitia de la Chisinau trebuie sa aiba un singur candidat, o personalitate proeminenta, este o greseala ca ei isi inainteaza la vot propriile partide.

Alexei Busuioc, primarul satului Capaclia:

Autoritatea presedintelui este un mijloc prin intermediul caruia se vor manevra alegerile. Ati vazut importanta pe care a insuflat–o vizitei sale la Primarie? Scopul principal a acesteia fiind subordonarea si a acestui sector administrativ, asa incat toti, sub bagheta presedintelui, sa formeze o coloana integra. Presupun ca din partea comunistilor va exista un candidat necomunist, dar care, prin anumite parghii, va face jocul lor.

Mihail Camerzan, deputat PCRM:

E prea devreme sa vorbim despre candidati. Noi mai avem timp pentru a lua o decizie. Cred ca vom inainta un astfel de candidat care nici nu ar mai avea nevoie de timp pentru desfasurarea unei campanii electorale. Am in vedere ca ar putea fi o personalitate foarte cunoscuta si mult apreciata.

P.S. Pe parcursul saptamanii curente mai multe voci sustineau ca ex–premierul Ion Sturza ar putea fi candidatul PCRM la functia de primar de Chisinau. Contactat de noi, Sturza a raspuns:

— Prostii. Eu sunt la Moscova. Acum sunt angajat in altfel de activitati, decat cele politice.

P.S.S. La ora inchiderii acestei editii, lista candidatilor care preconizeaza sa participe la scrutinul din 10 iulie arata in felul urmator:

Dumitru Braghis (AMN), Gheorghe Susarenco (PPCD), Vladimir Guritencu (PD), Dorin Chirtoaca (PL), Eduard Musuc (PSDM), Valerii Klimenko (Miscarea social–politica "Ravnopravie"), Nicolae Alexei (PDSE), Valentin Krilov ("Patria–Rodina"), Gheorghe Sima ("Patria– Rodina"), Iuliana Gorea–Costin (independent), Maia Laguta (independent), Tudor Tataru (independent), Valeriu Poia (independent), Viorel Topa (independent).

Potrivit unor surse, mai multi candidati au preferat sa utilizeze sloganul cunoscut deja in electorala trecuta: "Exista o alegere: frontul de stanga unit!"

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com