Nr. 40 (19 mai 2005)

 Editorial

Unde sunt romanii din Basarabia?
Ziarul de Garda a cautat raspuns la intrebarea: Unde sunt romanii din Basarabia? Continuare 

Gustul listelor
Ca orisice teritoriu ocupat, Basarabia a avut mult de furca cu listele de patrioti. Mai de pe cand a aparut scrisul, dar mai ales de pe la 1918 sute de mii de liste cu patrioti au fost intocmite, copiate, furate, anexate, divulgate, vandute si cumparate. Continuare 

Gustul listelor

"Homo homini lupus est" — Omul pentru om este lup

Ca orisice teritoriu ocupat, Basarabia a avut mult de furca cu listele de patrioti. Mai de pe cand a aparut scrisul, dar mai ales de pe la 1918 sute de mii de liste cu patrioti au fost intocmite, copiate, furate, anexate, divulgate, vandute si cumparate. Toate regimurile care au calatorit pe acest pamant si–au inceput actiunile de genocid de la listele de patrioti si din aceasta cauza s–au inmultit si tradatorii, vanzatorii, lingusitorii si profitorii de regimuri. Totodata, s–au imputinat patriotii adevarati, dar cu cat mai putini — cu atat mai tari, mai invincibili si mai imprevizibili.

Mos Gheorghe Briceag, laureatul Premiului Homo Homini, era copil, avea 16 ani cand a luat–o spre Prut, ascunzand listele de patrioti. La un moment a inteles ca este urmarit si ca nu are scapare. "Le–am mancat in graba. Cate am dovedit am mancat, restul le–am ascuns in zapada, dar nu le–am dat nici un nume." Ce gust au oare listele cu patrioti mestecate in doua cu zapada? L–au ajutat listele dosite in sangele lui sa indure apoi gerurile Siberiei unde a fost surghiunit? Au ajuns oare prin sistemul metabolic numele lor in sangele lui Gheorghe Briceag? A simtit el oare vreodata dupa asta cum e gustul libertatii sau au aflat vreodata patriotii ca Gheorghe Briceag nu i–a tradat niciodata? Cel care a inghitit listele e singur acum, sub un nou regim care se inchina la Lenin si care aduna in dosare noi liste cu patrioti.

Profitorii regimului de azi dau curs unor liste noi, copistii scriu de zor, vanzatorii le vand, lacheii le prezinta, le comenteaza, le completeaza. Nimeni nu le mai mananca, caci listele–s proaspete, cerneala e uda si provoaca indigestii, hartia e cretata si distruge dantura, numele de pe liste sunt toxice si duc la intoleranta pancreatica. Oamenii isi cruta sanatatea si vand listele ca pe aproapele sau, adaugand in dreptul numelor de patrioti elemente picante cu gust fals, care fac numele si mai incomestibile, dar care prind un iz placut calailor. In lista aceasta Gheorghe Briceag e un antileninist smintit, Ilie Ilascu e terorist, Vadim Pirogan e fascist. Pe aceste liste romanii basarabeni reprezinta doar 2 procente. Ceilalti 98 la suta ce fac? Stam de Garda.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com