Nr. 38 (28 aprilie 2005)

 Politic

Tarlev pus la indoiala

Un expert occidental se declara sceptic fata de «ortodoxia liberala a Guvernului Tarlev»  Continuare 

Romania intre binecuvantare si sentinta
Nopti albe in fata televizorului. Comentarii, mesaje, dezbateri… Se pare ca nimic nou nu poate sa se intample pana in seara din ajunul aparitiei acestui numar de ziar. Continuare 

Vin Femeile
Femeile trebuie sa se comporte ca barbatii pentru a reusi in politica? Continuare 

Taranii de pe Nistru striga la Putin
Mai bine de o luna Ana Doban, o batranica de 60 de ani din satul Parata, raionul Dubasari, nu poate sa semene fasole si bob pe cei zece ari de pamant arabil aflati dupa traseul Tiraspol–Dubasari–Ribnita, fiind impiedicata de militienii si securistii lui Igor Smirnov. Continuare 

Romania intre binecuvantare si sentinta

Acceptata sa adere la Uniunea Europeana, Romania are de parcurs o complicata cale dupa care s–ar ralia, definitiv, democratiilor si libertatilor europene. Evenimentul, care s–a produs pe 25 aprilie la Luxemburg, a fost anticipat de ultimatumul inaintat de gruparea care i–a luat ostateci pe jurnalistii Sorin Miscoci, Marie–Jeanne Ion si Ovidiu Ohanesian.

Nopti albe in fata televizorului. Comentarii, mesaje, dezbateri… Se pare ca nimic nou nu poate sa se intample pana in seara din ajunul aparitiei acestui numar de ziar. Gruparea care i–a sechestrat pe cei trei jurnalisti romani promite moartea lor in cazul in care Romania nu–si va retrage trupele din Irak.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut coeziune si solidaritate, precizand ca autoritatile nu ar trebui sa cedeze santajului. Fortele politice parlamentare oscileaza in privinta oportunitatii retragerii din Irak, lasandu–i presedintelui Traian Basescu ultimul cuvant in aceasta problema.

La 26 aprilie, in jurul orelor 15.00, cand rapitorii l–au contactat pe directorul postului de televiziune Prima TV, Dan Dumitru, vorbindu–i, de la un telefon cu numar de Irak, ca vor sa transmita un mesaj audio de la ostatici, a mai fost inaintata o conditie despre care s–a vorbit mai putin in noaptea din ajun. Rapitorii anuntau ca prelungesc ultimatumul cu 24 de ore, conditionand ca toate posturile de televiziune din Romania sa puna pe post mesajele audio ale celor trei ziaristi romani la ora 16.00.

In convorbire se mai specifica faptul ca poporul ar trebui sa exercite presiuni asupra guvernantilor pentru a retrage trupele din Irak, dat fiind faptul ca autoritatile nu indeplinisera revendicarile rapitorilor.

Inregistrarea mesajului ostaticilor a fost trimisa, in format mp3, pe adresa de e–mail a lui Dan Dumitru, directorul Departamentului Stiri de la Prima TV si continea urmatoarele mesaje:

Marie Jeanne Ion: "Cer romanilor sa ne ajute sa ne salvam vietile!"

"Numele meu este Marie Jeanne Ion (n.r.– plange inabusit), sunt jurnalist pentru Prima TV, in Bucuresti. Acest mesaj este inregistrat special pentru postul meu de televiziune, asa ca va rog sa il difuzati. Este adevarat ca presedintele roman are in acest moment discutii cu rapitorii, dar autoritatile romane nu au fost de acord sa indeplineasca cererile rapitorilor. Asa ca, cer romanilor sa ne ajute sa ne salvam vietile. Si va rugam sa demonstrati pentru a face presiuni asupra oficialilor, sa indeplineasca cererile rapitorilor."

Sorin Miscoci: "Rapitorii mi–au spus ca voi fi primul care va fi ucis!"

"Numele meu este Sorin Miscoci (n.r. – plange), sunt operator pentru Prima TV, Bucuresti. Va rog, domnule presedinte. Va rog, romani. Imi rog familia, salvati–ne, faceti totul si salvati–ne. Rapitorii mi–au spus ca voi fi primul care va fi ucis. Va rog, romani, faceti presiuni asupra oficialilor pentru a retrage trupele romane din Irak, pentru a ne salva. Va rog."

Ovidiu Ohanesian: "Vietile noastre sunt in mainile voastre!"

"Numele meu este Ovidiu Ohanesian (n.r. – plange in hohote), sunt jurnalist la cotidianul Romania Libera. Va rog, romani, va rog, prieteni, va rog guvernanti si domnule presedinte, faceti ceva pentru a nu fi ucisi. Vietile noastre sunt in mainile voastre".

Nopti albe in fata televizorului… Imagini de pe o noua caseta inregistrata de rapitori. Sorin Miscoci este imbracat in vesminte portocalii — culoarea mortii, potrivit ritualurilor teroristilor irakieni. Ovidiu Ohanesian este tuns zero. Marie Jeanne Ion are mainile descatusate. Ea plange, implorand. Impactul psihologic este atat de puternic, incat telespectatorii incep sa simta apropierea unui deznodamant fatal.

Analisti, ziaristi, parinti si copii, patrioti si tradatori, luptatori si lasi, vanzatori si cumparatori, donatori si hoti, saraci si bogati, flamanzi si satui, se dau cu parerea la posturile de televiziune ale unui stat care, intrand in UE, demonstreaza ca poate asigura libertate presei.

Intrebari, sugestii, puncte de suspensie… "Avem nevoie de solidaritate." "Presedintele Traian Basescu este fortat sa ia o decizie cruciala pentru Romania." "Libertate!" "Cum poate ingenunchea o Tara in fata unor rapitori!" "Gruparea se anunta una patriotica si nu terorista. In acest caz, de ce ar lupta cu metode teroriste pentru libertatea tarii sale?"…

Aneta GROSU

P.S. La Chisinau, in ziua de 26 aprilie, din initiativa publicatiei Jurnal de Chisinau si a Centrului Independent de Jurnalism a avut loc o actiune in sprijinul eliberarii celor trei jurnalisti romani, luati ostateci in Irak. Prezenta — presa independenta, reprezentanti ai intelectualitatii. Ziarele de partid si mediile controlate de Guvern nu s–au solidarizat cu pichetantii. La pichetare au lipsit si deputatii jurnalisti (cu exceptia Angelei Arama) care promiteau sa devina mesageri ai Libertatii.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com