Nr. 38 (28 aprilie 2005)

 Investigatii

Operatiunea mister SUT
Politia economica intra ca un necurat in Sinagoga    Continuare 

Sarlatanii
Persoana necinstita care profita de naivitatea sau de buna–credinta a cuiva; inselator, impostor, farsor; escroc. – Din fr. charlatan Continuare 

Sarlatanii

Persoana necinstita care profita de naivitatea sau de buna–credinta a cuiva; inselator, impostor, farsor; escroc. – Din fr. charlatan (Dupa Dictionarul explicativ al limbii romane).

Ziarul de publicitate cu cel mai mare tiraj din R. Moldova continua sa tirajeze si sa contribuie la producerea celor mai periculoase escrocherii "profesate" de concetatenii nostri. Fiecare rubrica dezvaluie zeci de afaceri ilicite de care, se pare, habar n–au functionarii platiti sa combata coruptia, escrocheria, protectionismul, falsurile si abuzurile din acest stat.

O rubrica obisnuita, intitulata Biroul de Informatii. Unul dintre primele anunturi publicate promite cititorilor cetatenie bulgara. Numarul de telefon: 53 10 37. Valentina Nicolaevna explica procedura, fara riscuri si fara probleme, a "obtinerii" cetateniei bulgare. Ii spun ca neam din neamul meu nu a fost bulgar de origine. "Ata ne problema. Za denighi vseo mojno ustroiti", afirma Valentina Nicolaevna, precizand ca de cativa ani deja se ocupa de acest lucru. Garantii? "Domasnii nomer moego telefona razve ne garantia?", spune ea. Discutia despre pret este concisa. 500 de euro si problema ca si cum e rezolvata. In plus, "clientii" mai suporta cheltuielile de drum Chisinau–Sofia–Chisinau atunci cand le vine randul sa–si ridice actele de cetateni bulgari si pasapoartele de strainatate.

La alt numar de telefon: 76 60 82, Ivan Mihailovivi promite azil economic in SUA, Canada, vize in Anglia, dar si cetatenie bulgara. Ivan Mihailovici e mai vorbaret. El explica in detalii procedura perfectarii unei astfel de cetatenii, in cazul persoanelor care nu au sange de bulgar. "Acestea–s problemele noastre", spune Ivan Mihailovici atunci cand te arati ingrijorat de faptul ca, de fapt, nu esti bulgar de origine si, deci, perfectarea cetateniei bulgare nu poate fi decat un act ilegal. "Fiecare dinte cei care practica aceasta activitate are relatia sa la Arhiva. De acolo obtinem certificatele de nastere corespunzatoare. Intelegeti? Noi obtinem documente originale. Nu ne ocupam cu falsificarea. Nu aveti de ce va teme", concretizeaza Ivan Mihailovici pe un tom de prosper om de afaceri. Nu se stie de ce, oferta sa e mai ieftina cu 100 de euro. Il intreb si despre riscuri, si despre posibilul refuz al oficialilor de la Sofia. "Doamna, cei care se ocupa de aceasta activitate au relatii si la Ministerul bulgar de Externe."

Cetatenie bulgara. Garantii. 24 29 45 — alt anunt plasat la aceeasi rubrica. Taxele si scenariul sunt aceleasi. Urmeaza si alte anunturi, la fel de optimiste pentru cei care, chiar si cu pretul schimbarii originii sale nationale, vor sa scape de R. Moldova. Este cert ca avalansa de solicitari este provocata de acceptarea Bulgariei, alaturi de Romania, in UE.

Buletine de nastere de vanzare

Ce cred oficialii bulgari despre aceasta mafie, specializata in perfectarea cetateniei bulgare?

La Ambasada Bulgariei in R. Moldova am fost informati ca fenomenul, din cadrul acestei institutii diplomatice, este bine cunoscut. Aici am fost asigurati ca toate cazurile de acordare a cetateniei bulgare unor persoane, care nu au dreptul sa o detina in mod legal, sunt considerate nelegitime. Functionari ai ambasadei au confirmat ca, pana in prezent, au fost depistate numeroase cazuri de acest fel, in care cetatenia a fost acordata in temeiul unor acte false. Din aceasta cauza, ne–au explicat sursele nominalizate, acum trei saptamani, statul bulgar a decis sa acorde cetatenie doar in temeiul certificatelor de nastere originale si nu in baza copiilor acestora, cum s–a procedat pana in prezent.

Se pare insa ca cei implicati in afacerea cetateniei bulgare au gasit deja ac de cojoc oficialilor de la Sofia care au decis perfectarea cetateniei doar in temeiul adeverintelor originale. Pe piata, potrivit aceleiasi publicatii, au aparut adeverinte de nastere, nou–noute, care pot fi completate la discretia cumparatorului. Tranzactia e cum nu se poate mai simpla: telefonezi la numarul 069212783 si, contra 120 de dolari ajungi in posesia unei adeverinte noi pe care o utilizezi fara nici o restrictie. (Va urma)

(Va urma)

A.G.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com