Nr. 38 (28 aprilie 2005)

 Adevarul

Veteranii Armatei Romane din Basarabia
60 de ani de exil, ilegalitate, represalii si injosiri Continuare 

Suntem numiti fascisti pana astazi
Tot mai putini si mai nedreptatiti... Continuare 

Veteranii Armatei Romane din Basarabia

 

In curand se implinesc 60 de ani de cand Uniunea Sovietica a declarat Biruinta in Marele Razboi pentru Apararea Patriei. Atunci, cu 60 de ani in urma, Moldova fusese alipita in baza pactului Ribbentrop–Molotov la Uniunea Sovietica si vrand–nevrand a fost alipita, si la traditia sarbatoririi Zilei Victoriei de 9 mai. De atunci, din 1945 si pana in 1990, de Ziua Victoriei erau scosi in fata, decorati si incurajati material fostii soldati ai Armatei Sovietice, sotiile si copiii lor, dar si "persoanele asimilate", care in descifrare inseamna fostii lucratori din spatele frontului, lucratorii KGB–ului care in 1944 au "pandit" Prutul, avand grija ca toti ostasii Armatei Romane, intorsi acasa in baza unui armistitiu, sa fie "redistribuiti" in vagoane si trimisi la ocnele de carbune sau cupru. Acolo au si murit multi dintre ostasii Armatei Romane, iar cei care au supravietuit — au urmat o viata in tacere, cu frica de dosarul care le purta numele si care le facuse, si le mai putea face un rau mai rau decat tot ce facuse Hitler. "Tatal meu a fost membru al Sfatului Tarii si a fost impuscat de sovietici, iar eu, pentru ca am luptat in cadrul Armatei Romane am fost surghiunit prin minele de carbune. Cine ar gasi forta sa se bucure de triumful puterii sovietice, care a venit peste mine si peste viata mea, semanand moarte si deznadejde?", ne–a spus unul dintre veteranii Armatei Romane. Ei au stat 45 de ani in tacere, in timp ce alti veterani adusi in Moldova din largurile Rusiei, se bucurau de sarbatoarea de 9 mai. Desi Uniunea Sovietica a murit, iar noi ne–am recapatat independenta, Moldova ramane sa fericeasca veteranii sovietici si sa–i ocoleasca cu raceala pe cei romani.

La inceputul anilor '90 s–au soptit primele cuvinte despre existenta unei alte categorii de veterani, veteranii Armatei Romane — mult mai nedreptatiti decat alti veterani. In primul rand, majoritatea ofiterilor Armatei Romane au fost deportati imediat in Siberia sub acuzatia ca au luptat contra Uniunii Sovietice, iar dupa ce au revenit, nu au avut dreptul la studii, la munca, la protectie sociala, la adevar, la istorie, la limba romana si la vizite la fratii sau tatii lor romani ramasi cu voia istoriei peste Prut.

Intr–un deceniu de independenta a Republicii Moldova veteranii Armatei Romane au reusit doar sa isi spuna pasul, dar ei nu au fost auziti de oficiali de stat si nu au fost reabilitati completamente. Chiar daca a fost adoptata o hotarare prin care sunt echivalati veteranii de pe ambele "baricade", favoritii actualei puteri raman veteranii sovietici. La 9 mai 2001 proaspatul presedinte al Republicii Moldova a promulgat Legea cu privire la veterani, care "stabileste statutul juridic al veteranilor cetateni ai Republicii Moldova, reglementeaza drepturile si garantiile economice si sociale ale acestora, in scopul crearii conditiilor pentru un trai decent". Aceasta lege contine de multe ori notiunea de URSS si Armata Sovietica vizavi de diferite indemnizatii si o singura data notiunea de Armata Romana, in Art.7. al.2b in contextul "militarii care au participat la cel de–al doilea razboi mondial in cadrul armatei romane si sunt cetateni ai Republicii Moldova", sunt inclusi in categoria veterani de razboi, categoria din care fac parte participantii la lupte "pentru apararea fostei URSS", precum si angajati ai fortelor armate, ai organelor de interne, ai "organelor securitatii de stat ale fostei URSS" care in timp de razboi au ocupat functii de raspundere, persoane care au participat la actiuni de lupta pe teritoriul altor state ca militari sau angajati civili ai Armatei Sovietice, persoane decorate cu ordine si medalii sovietice cum ar fi "pentru victorie asupra Germaniei" sau "pentru victorie asupra Japoniei", ordine si medalii pentru munca plina de abnegatie in anii razboiului, dar nu "pe teritoriile temporar ocupate ale fostei URSS". In aceasta categorie au fost inclusi si "fostii detinuti ai lagarelor de concentrare create de Germania fascista", fara sa se faca vreo referinta la situatia detinutilor exploatati in minele siberiene ale fostei URSS.

Deci, toate categoriile de veterani ai Armatei Sovietice, precum si rudele acestora beneficiaza de alocatii lunare de stat, compensatii pentru servicii comunale si procurarea de carbune, bilete de tratament gratuit la sanatorii, funeralii gratuite pentru eroii Uniunii Sovietice si detinatorii ordinelor "Slava", alte facilitati pentru detinatorii vii ai distinctiilor sovietice. "Si ostasii Armatei Romane au avut distinctii, dar pe parcursul unei jumatati de secol acestea le–au daunat mai mult posesorilor, astfel incat majoritatea distinctiilor au fost distruse, ascunse sau uitate", ne–a spus Vadim Pirogan. Acum, in preajma zilei de 9 mai 2005, circa 14.500 de veterani sau soldati ai Armatei Sovietice, alaturi de alte sute de mii de veterani din CSI, vor primi medalia "60 let Pobedi", care nu este conferita veteranilor Armatei Romane. "Ei nu pot primi aceasta medalie, pentru ce au luptat ei?", ni s–a spus la Departamentul administrativ–militar. Aceasta medalie CSI–sta va fi inmanata in cadrul unei intruniri oficiale la Presedintia Republicii Moldova, unde nu vor fi invitati veteranii Armatei Romane.

Veteranii sovietici mai beneficiaza si de calatorii gratuite in tot spatiul CSI, cu trenul, autocarul sau chiar avionul. "Am scris zeci de scrisori la Caile Ferate sa ne ofere si noua macar o calatorie gratis pana la Ungheni, caci de la Iasi fiecare veteran al Armatei Romane are dreptul sa circule gratuit cu trenul in orice colt al Romaniei, dar autoritatile Cailor Ferate ne–au refuzat", ne–a mai spus Vadim Pirogan de la Asociatia Victimelor Regimului Sovietic si a Veteranilor Armatei Romane. "Veteranii acestei armate i–am descoperit cu mult greu, am stabilit o relatie cu Ministerul Apararii din Romania, care ne ofera date si le confirma pe cele pe care le prezentam. Dar uneori dureaza ani de zile pana cand completam dosarele si veteranii raman tot mai putini. Acum ei au peste 80 de ani si numarul lor scade cu mai mult de jumatate in fiecare an. De aceea trebuie mereu sa verificam cine a decedat si cine a mai ramas", ni s–a spus la Centrul militar Chisinau.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com