Nr. 38 (28 aprilie 2005)

Rusia si–a recunoscut vina, dar nu a ispasit–o inca

"Sper ca luminatele Sarbatori de Pasti sa aduca o veste mare in casele lui Andrei si Tudor, caci Rusia si–a recunoscut vina, votand de rand cu toti membrii Comitetului de Ministri de la Strasbourg pentru eliberarea imediata a celor doi detinuti", ne–a spus ieri Ilie Ilascu. El se afla acum la Strasbourg, participand la sesiunea APCE si incearca sa afle cat mai multe detalii despre sedinta din 22 aprilie, cand a fost adoptata o rezolutie interimara cu privire la neindeplinirea de catre Rusia si Moldova a Hotararii CEDO.

Comitetul de Ministri a initiat dezbaterile asupra nerespectarii Deciziei CEDO deja la 9 septembrie 2004. Potrivit rezolutiei de vinerea trecuta, care ne–a fost remisa de catre Biroul de presa al Consiliului Europei, "autoritatile Rusiei sunt SOLICITATE URGENT sa contribuie la indeplinirea totala a deciziei CEDO. Autoritatile Moldovei sunt SOLICITATE sa continue eforturile pentru eliberarea celor doi detinuti".

Comitetul de Ministri a mai decis sa urmareasca si sa puna in discutie problema indeplinirii acestei decizii IN CADRUL FIECAREI INTRUNIRI URMATOARE, pana la eliberarea detinutilor.

Rezolutia, care ne–a fost remisa, nu reda si dezbaterile fierbinti care au avut loc pe parcursul acestor luni, dar mai ales in ultimele doua saptamani, cu tema detinerii ilegale a membrilor Grupului Ilascu, deoarece discutiile sunt secrete.

Ilie Ilascu, ne–a spus ca potrivit regulamentelor, in cazul neindeplinirii unei decizii se adopta cel mult doua rezolutii interimare care obliga tara respectiva sa indeplineasca cerintele CEDO, dupa care urmeaza ultima rezolutie, care solicita suspendarea dreptului de vot sau chiar retragerea calitatii de membru al CE pentru tara respectiva. "Dar sper ca nu va mai ajunge nimanui cinism sa tina baietii la inchisoare dupa aceste dezbateri si astept eliberarea lor imediata", ne–a spus in final Ilie Ilascu.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com