Nr. 32 (17 martie 2005)

 Editorial

Din tufis
Este legea junglei. Regele animalelor pandeste din tufis. El vaneaza atunci cand socoteste cu mintea lui regeasca ca trebuie s–o faca. Continuare 

Transparenta si Dictatura
Vorbim despre transparenta ca despre un fruct dorit in vreme de Post. O cautam, luptam, incercand sa o cucerim, ba chiar, uneori, ne mai lasam maguliti de vorbe potrivit carora am avea–o. Continuare 

Postelectorala 2005: concursul mireselor
Iata ca, la numai o saptamana de dupa alegeri, zarva in targul politic de la Chisinau incepe sa se potoleasca, temperaturile electorale descresc, "opozitia anticomunista" (pentru ca nu o mai avem, probabil, decat colorata) nu se mai agita, ba chiar se gudura si da curveste din coada, mirosindu–se cu "principalii castigatori". Continuare 

Transparenta si Dictatura

Vorbim despre transparenta ca despre un fruct dorit in vreme de Post. O cautam, luptam, incercand sa o cucerim, ba chiar, uneori, ne mai lasam maguliti de vorbe potrivit carora am avea–o. Transparenta in R. Moldova a uitat sa existe, promitandu–ne ca, in viitorul ce ni se contureaza, nici nu va exista, pentru ca nu are si nu pot avea nimic in comun Transparenta cu Dictatura.

Explic printr–un singur exemplu. Acum cateva zile, primim de la Procuratura generala urmatorul comunicat de presa:

La 15.02.2005, Procuratura mun. Chisinau a expediat judecatoriei sect. Buiucani cauza penala de invinuire a cetateanului Anatolie Dogotari (maior de politie, sef al sectiei infractiuni de drept comun si cautari internationale a BNC "Interpol" al DSO al MAI) in comiterea infractiunilor prevazute de art. 264 alin.(3) pct. a) si 266 Cod penal: incalcarea regulilor de securitate a circulatiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de catre persoana care conduce mijlocul de transport, provocarea unor vatamari grave a integritatii corporale sau a sanatatii si parasirea locului accidentului rutier. Potrivit comunicatului, Dogotari este invinuit de faptul ca, la 02.01.2005, deplasandu–se pe traseul Chisinau — Ungheni si fiind la volanul automobilului, la trecerea de pietoni semnalizata prin indicatoare rutiere, incalcand prevederile Regulamentului Circulatiei Rutiere, a comis tamponarea pietonului Sergiu Cucereavii, cauzandu–i vatamari corporale grave, periculoase pentru viata.

Dupa comiterea acestui grav accident rutier Dogotari a parasit locul faptei, fara a acorda ajutor victimei. Daca va fi gasit vinovat, Anatolie Dogotari risca o pedeapsa cu inchisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pana la 4 ani.

Pentru ca am fi vrut sa aflam mai multe despre un maior de politie, sef de sectie la Biroul "Interpol" care, lovind din viteza un pieton, fuge de la locul infractiunii, lasandu–si victima fara vreun ajutor, am decis sa nu ne limitam la aceasta stire si sa aflam mai multe la acest subiect.

Nelu Barca, student la Jurnalism si stagiar la Ziarul de Garda, a pornit la drum...

Nu l–am vazut o zi intreaga... Eram ingrijorati de tacerea lui. Cu ceva timp inainte de inchiderea acestei editii am primit, in posta redactiei, urmatorul mesaj de la Nelu.

"Imi pare rau, dar nu am putut afla nimic despre maiorul de politie.

Procuratura municipala, n–am idee cum lucreaza, dar in afara de angajatii din paza nu–i nimeni. Toti imi tot spuneau sa vin mai tarziu. Procuratura generala, de pe Banulescu–Bodoni, nu are idee de acest caz. Dna Zambreanu, de la serviciul cu presa, n–a vrut sa–mi dea nici o informatie... La Procuratura militara, de pe strada S. Lazo, toti sunt foarte ocupati, pentru ca au zilele acestea controale de la Procuratura generala. Aici

vice–procurorul mi–a spus sa revin peste cateva zile... La MAI nici n–am putut intra. E dificila intrarea acolo...

Imi pare rau..."

Sunt sigura ca, in altfel de societate, Nelu Barca ar fi revenit la redactie cu un articol tare, despre maiorii de politie care, facand victime la trafic, le lasa in ghearele mortii, fugind de la locul infractiunii, la ei acasa, unde e confortabil si cald, iar apoi, dimineata, la munca, cautand in continuare, cum doar ei stiu, infractori periculosi.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com