Nr. 28 (17 februarie 2005)

 Politic

«... La comunisti nu s–a primit»
Reportajul corespondentului nostru care a fost "comsomolist" timp de o zi Continuare 

10 ani fara Nicolae Costin
La 16 februarie 1995, dupa o grea suferinta, a plecat dintre noi Nicolae Costin, profesor universitar, unul dintre promotorii renasterii nationale... Continuare 

Masacrul Justitiei
Ex–judecatorii acuza puterea de faptul ca li s–a cerut bani pentru a ramane in functie Continuare 

Armata lui Papuc contra afisajului electoral al BMD
Sondajele efectuate in ultimii 4 ani arata ca, sub guvernarea comunista, politistii au devenit cei mai corupti functionari din R. Moldova. Continuare 

Arestarea lui Vladimir Sarban a fost o comanda politica
Acest lucru a fost declarat Ziarului de Garda de surse confidentiale. Continuare 

Arestarea lui Vladimir Sarban a fost o comanda politica

Arestarea secretarului Consiliului Municipal Chisinau, Vladimir Sarban, are o tenta politica. Acest lucru a fost declarat Ziarului de Garda de surse confidentiale. Potrivit lor, Sarban urma sa fie seful staffului electoral al Blocului "Moldova Democrata". Fiind o persoana cu o reputatie impecabila, comunistilor nu le–ar fi convenit deloc ca dl Sarban sa se ocupe de campania electorala a blocului, al carui lider este Serafim Urecheanu.

Contactat de noi, avocatul lui Sarban la CEDO, Alexandru Tanase ne–a declarat ca starea sanatatii clientului sau este, in continuare, critica. "El este detinut in conditii inumane si degradante in izolatorul CCCEC si este privat de dreptul la asistenta medicala necesara. Dupa ce dosarul a fost comunicat Guvernului, am sperat ca autoritatile moldovenesti vor dispune, cel putin, transferarea lui Vladimir Sarban la spitalul de la Pruncul", a mai adaugat avocatul.

Admis la CEDO

Amintim ca secretarul Consiliului Municipal Chisinau a fost arestat la 19 noiembrie 2004, fiind acuzat de depasirea atributiilor de serviciu. Toate demersurile de eliberare provizorie a lui Vladimir Sarban au fost respinse de instanta de judecata. La 15 februarie curent, patru ziare de la Chisinau — "Timpul", "Jurnal de Chisinau", "Saptamana" si "Moldavskie Vedomosti", – au solicitat Judecatoriei sec. Centru din capitala sa–l elibereze pe Sarban, sub garantia acestor institutii, in conformitate cu prevederile articolelor 180, 181 ale CPP al R. Moldova. Ziarele garantau prezenta lui la toate procesele si colaborarea banuitului cu organele de ancheta.

La 15 ianuarie 2005, Vladimir Sarban a sesizat CEDO privind violarea prevederilor art. 3, 5 si 8 ale Conventiei Europene pentru Drepturilor Omului. Guvernul R. Moldova a fost obligat sa depuna observatiile sale pana in data de 14 martie 2005. Dosarul lui Sarban a fost admis pe rol la CEDO in regim de urgenta, fiind considerat de instanta europeana un caz grav de incalcare a drepturilor omului.

Surse din cadrul BMD au declarat, in exclusivitate pentru noi, ca arestul lui Sarban s–a produs din cauza ca acesta urma sa fie desemnat sef al staffului republican al blocului. Potrivit acelorasi surse, eliberarea lui s–ar putea produce imediat dupa alegeri.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com