Nr. 26 (3 februarie 2005)

 Investigatii

Comunistii in biserica
Desi Declaratia Universala cu privire la Drepturile Omului a fost adoptata inca in 1948, avand un articol special cu privire la libertatea de credinta, in anii 50–60, mii de cetateni ai Moldovei si–au trait tragedia lipsiti de aparare. Continuare 

MAI scutura agentii economici
Anul trecut, la indicatia ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, majoritatea sefilor de directii, comisari si vicecomisari MAI a practicat, in paralel cu activitatea de retinere a infractorilor, activitati de colectare a unor fonduri banesti si bunuri materiale de la agentii economici. Continuare 

Bacsis luat cu de–a sila
Soferii de microbuze si de autobuze, precum si casieritele autogarilor din republica, vand bilete la suprapret Continuare 

Locomotiva privatizarii conduce Transnistria
R. Moldova a emis legi, dar nu si dosare penale cu privire la improprietarirea magnatilor transnistreni Continuare 

Sanepidul municipal joaca sambo cu agentii economici
Paulina Caraman, sefa Centrului Municipal de Medicina Preventiva, este acuzata de estorcare de mita de presedintele Consiliului economic de pe langa primarul general al municipiului Chisinau, Fiodor Ghelici. Continuare 

Caritate comunista
Familia Voitcov din Cosernita este alungata din casa din "mila" primarului comunist. Continuare 

Sanepidul municipal joaca sambo cu agentii economici

Paulina Caraman, sefa Centrului Municipal de Medicina Preventiva, este acuzata de estorcare de mita de presedintele Consiliului economic de pe langa primarul general al municipiului Chisinau, Fiodor Ghelici. Acesta va solicita Ministerului Sanatatii eliberarea din functie a functionarei vizate.

Acum trei saptamani, Spitalul orasenesc de tuberculoza si–a suspendat activitatea, iar in cladirea aproape ruinata a ramas deschisa doar farmacia. Evenimentul s–a produs la indicatia Centrului Municipal de Medicina Preventiva (CMMP) si a provocat mari incomoditati personalului medical, bolnavilor si Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc". Silviu Sofroni, directorul acestei institutii, a declarat pentru Ziarul de Garda ca la mijloc se afla scandalul iscat intre CMMP si firma moldo–israeliana "Leutis" SRL. Centrul urma sa–i elibereze acesteia autorizatia sanitara necesara pentru a da in exploatare complexul comercial–distractiv "Jumbo", situat pe bd. Decebal, in imediata apropiere a spitalului, pentru constructia caruia au fost investite 65 mil. lei.

Personalul medical al spitalului si cei 180 de bolnavi au fost transferati la Centrul republican de diagnostic, situat in vecinatatea Spitalului Clinic Republican. "La locul vechi nu era incalcata nici o norma sanitara, spitalul putea activa in continuare, – sustine dl Sofroni. – Mai intai, Sanepidul ne–a alungat de acolo pe noi, ca, ulterior, sa nu permita Centrului Comercial sa–si inceapa activitatea", mai spune sursa citata.

Potrivit legislatiei, un edificiu poate fi inaltat in preajma unei institutii curative doar in cazul in care distanta pana la peretii spitalului nu e mai mica de 30 de metri. In cazul "Jumbo", legea a fost respectata. Desi Centrul a fost dat in exploatare acum cateva luni, agentii economici care au inchiriat aici spatii nu–si pot incepe activitatea, deoarece sefa CMMP, Paulina Caraman, tergiverseaza eliberarea autorizatiei necesare. "Din cauza nefunctionarii Centrului, bugetul statului este prejudiciat lunar de impozite in valoare de cel putin 1,5 mil. lei, nemaivorbind de sumele provenite din alte taxe", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentanta agentilor economici prejudiciati, Galina Zaviriuha.

Vasile Mironov, vicedirectorul firmei "Leutis" SRL, firma care a construit edificiile "Elat" si "Sun City", afirma ca nu exista nici un motiv ca acel certificat sa nu fie eliberat. " De trei luni de zile tot astept, iar dna Caraman imi tot spune ca echipa de specialisti studiaza cazul si ca voi fi anuntat cand se va decide sa–mi elibereze certificatul sanitar", mai spune Miron.

Nimeni nu–i poate veni de hac

In toata aceasta istorie, toate oalele s–au spart de capul Paulinei Caraman, care are, chipurile, protectie importanta la Presedintie, unde ar lucra chiar sotul ei. Acestea si alte acuzatii i–au fost aduse de catre Fiodor Ghelici, presedintele Consiliului Economic (CE) de pe langa primarul general al municipiului Chisinau, in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit lui Ghelici, sotul Paulinei Caraman lucreaza in aparatul presedintelui Voronin, insa "cea mai mare protectie" ea ar fi avand–o la Ministerul Sanatatii. Toate plangerile agentilor economici, adresate diferitor instante, in care acestia critica dur activitatea sefei CMMP se opresc pe masa ministrului.

"Am realizat o investigatie privind Centrul "Jumbo", in cadrul careia am stabilit ca sefa Sanepidului Chisinau a cerut de la firma "Leutis" mita in valoare de 16 mii euro, pentru a–si procura masina", a afirmat Ghelici in fata a zeci de ziaristi. El a mai spus ca, in cadrul unei intalniri cu Paulina Caraman, a intrebat–o de unde ia bani pentru reparatia luxoasa pe care si–o face, iar juristul acesteia a raspuns ca "din fondurile alocate de buget si din banii castigati suplimentar". "Nimeni nu–i poate veni de hac acestei functionare care incalca legea fara sa roseasca. Am fost si la dl Tarlev si el a confirmat ca nu exista motive ca dna Caraman sa nu elibereze certificatul. L–am anuntat si pe dl primar Urecheanu, insa, din pacate, ea a fost numita in aceasta functie de ministrul Sanatatii", sustinea Ghelici.

Vineri, 28 ianuarie, CE a decis sa inainteze o cerere la Ministerul Sanatatii, prin care sa solicite eliberarea din functie a Paulinei Caraman. Ghelici a declarat presei ca vor mai fi inaintate cereri Procuraturii Generale, pentru a initia o ancheta penala, si Centrului pentru Combaterea Crimei Economice si Coruptiei, pentru a verifica activitatea sefului CMMP.

Cati protectori are Paulina Caraman?

La 6 ianuarie curent, conducerea firmei "Leutis" a depus cate o cerere la CCCEC si la Procuratura Generala, solicitand sa intervina in solutionarea litigiului. Cei 3500 de agenti economici au declarat ca, in cazul in care nu va fi eliberat certificatul, vor purcede la actiuni de protest, pe care CE promite sa le sustina.

Solicitata de saptamanalul nostru, Paulina Caraman a infirmat acuzatiile aduse, spunand ca "sunt cusute cu ac tiganesc. Comisia, formata din specialisti din cadrul mai multor institutii si supravegheata de MS, face o evaluare a situatiei. In actele "Leutis" nu mai exista loc de atatea potlogarii. Firma s–a bagat peste spital, fara a tine cont de zonele de protectie. Initial, nu detinea nici actele necesare pentru a demara lucrarile de constructii. Cat priveste mita, o iau cei care semneaza si tac. In cazul dat, nu eu sunt persoana care decide in ultima instanta", ne–a mai spus sefa CMMP.

Acuzatii cusute cu "ac tiganesc"... Despre activitatea Paulinei Caraman s–au auzit multe si nimic de bine. In acelasi timp, Fiodor Ghelici este cunoscut ca o persoana careia "ii place sa vorbeasca". Acuzatiile de mita n–au nici o acoperire factologica, desi, din declaratiile agentilor economici, acest cusur nu–i este strain dnei Caraman.

Ion Arteni, specialist in cadrul Directiei sanatate a municipiului Chisinau, ne–a informat ca medicul–sef al CMMP este numit de catre Consiliul municipal Chisinau.

Alexandru Caraman, cel care se presupune ca ar fi sotul Paulinei, este administratorul Presedintiei. "Nu, nu este sotia mea, – ne–a spus el, – este doar o coincidenta de nume. De ce v–ati legat de mine? Exista un Caraman si in SIS, si in Ministerul de Finante. Nu eu ii tin "krisa" dnei Caraman".

Asadar, unde sunt "spetele" (daca le are) ale functionarei de la Sanepid? Pe de alta parte, sa stea, oare, cu mainile in san CCCEC atunci cand e vorba de un functionar corupt, numit de Consiliul municipal? Vom reveni.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com