Nr. 22 (23 decembrie 2004)

 Editoriale

Spargatorul de tacere
S–a intamplat. Traiesc o saptamana si un sfarsit de an in care nu incetez sa ma gandesc cine e Grigore Gorea, ce fel de om e. Ce va urma, sau ce ar trebui sa urmeze dupa riscantele sale declaratii? Continuare 

Sarbatori cu imprumut
Iarna trista, fara zapada. Se apropie, inevitabil, sfarsitul anului cu inevitabilele–i sarbatori... Continuare 

Tutun Orange
In anul care vine nu voi mai scrie pastile la rubrica "Imperii de Gheata", dar la "Tara de omat". Am impresia ca acum, mai pronuntat ca oricand, locuitorii acestei regiuni, pe care puterea o numeste (batjocuritor sau altfel), tara, au devenit niste adieri mici de vant. Continuare 

Spionii
Ultimul parinte al KGB–ului rusesc devine tot mai brutal si mai deconspirat, iar metodele sale de lucru devin tot mai acerbe si mai predictibile. Continuare 

Spionii

"In aceste lungi nopti de iarna, un calaret fara cap hoinareste prin "vecinatatile" Rusiei, amenintand statele independente si inoculand frica unui nou Razboi Rece. Acest strigoi este Vladimir Putin. Sa speram ca degraba isi va gasi capul", scrie Nicholas Kristof pentru "New York Times".

Ultimul parinte al KGB–ului rusesc devine tot mai brutal si mai deconspirat, iar metodele sale de lucru devin tot mai acerbe si mai predictibile. Agentii lui s–au insirat prin spatiul ex–sovietic si dincolo de el, actionand frontal. Lista crimelor kaghebiste ramane in top pe parcursul acestui an. Crimele pornesc de la asasinarea, in februarie, a fostului lider cecen in Qatar de catre doi agenti secreti rusi, continua cu distrugerea concernului Iukos, ajungand la atatarea separatismului in Tarile Baltice, Georgia, Moldova si Ucraina. Catre finele anului, cinismul agentilor secreti a luat proportii inimaginabile. Liderului opozitiei ucrainene Victor Iuscenko i s–a servit pe farfurie o portie de otrava orange (aceasta este culoarea dioxinei) la o cina de taina.

In aceeasi lista, zeci de accidente rutiere, "intamplari nefaste", imbolnaviri spontane au scos de pe rol personalitati active in politica moderna a spatiului ex–sovietic. Zilele trecute, "un aparat sofisticat de audiere a fost descoperit in Salonul Francez al Cartierului General al Natiunilor Unite de la Geneva", a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Marie Heuze. Expertii considera ca aparatul, produs in Rusia sau in statele post–sovietice, inregistra si retransmitea simultan convorbirile purtate in aceasta incapere destinata unor dialoguri confidentiale. Nu doar cancelariile europene sau americane sunt intesate cu microfoane produse in uzinele militare ale fostului imperiu. Microfoanele si oamenii in negru, cu figuri impasibile, sunt oriunde si in statul politist Republica Moldova.

Ei sunt aici ca sa se informeze, iar apoi sa ne dezinformeze, sa ne provoace, sa ne manipuleze, sa ne prosteasca si sa ne intoxice. Ei nu pot fi ignorati, dar ei pot fi invinsi. Or, doar omul informat nu poate fi DEZinformat, doar omul informat nu va gusta din dioxina ideologica care schilodeste.

Este ultimul numar pe care il prezentam in acest an. Anul nou in Moldova va incepe in stil electoral kaghebist si calaretul fara cap va incerca sa treaca Nistrul. Va dorim sa ne cititi si la anul, sa cautati si sa spuneti impreuna cu noi adevarul. Sa stam de garda impreuna.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com