Nr. 21 (16 decembrie 2004)

 Divers

Ochii tristi ai micului spectator
Interviu cu Victor Stefaniuc, directorul Teatrului municipal de papusi "Guguta" Continuare 

«Steaua Chisinaului» la un nou rasarit
Ajuns la cea de–a 10 editie, Festivalul–concurs national de muzica usoara "Steaua Chisinaului" si–a desemnat, duminica, laureatii. Continuare 

«Steaua Chisinaului» la un nou rasarit

Ajuns la cea de–a 10 editie, Festivalul–concurs national de muzica usoara "Steaua Chisinaului" si–a desemnat, duminica, laureatii. Membrii juriului, compozitorul Marian Starcea, cantautorul Mircea Gutu, Inesa Stratulat si alte personalitati ale muzicii noastre au trebuit sa desemneze cele mai bune voci din 27 de participanti la sectiunea copii. Astfel, premiul intai si trofeul a fost luat de Ion Manciu. Dintre cei 29 de concurenti la sectiunea tineri, trofeul si locul de frunte i–a fost oferit Tatianei Cerga. Tanara a interpretat o piesa proprie. Surprizele festivalului au fost invitatii speciali – grupul "Tweens" din Slovacia, care are cinci Discuri de Platina la activ, si Filip Zmaher, vocea de aur a Iugoslaviei.

Si, deoarece festivalul a ajuns la o editie jubiliara, fiind succesorul "Malurilor de Prut", la serata de gala a avut loc o parada a detinatorilor trofeelor celorlalte editii. "Maluri de Prut" a lansat talente care astazi au devenit nume sonore. Printre ele se numara Nely Ciobanu (1996), Licu Goncear (1997), Natalia Barbu (1998), Victoria Lungu (1999).

Directorul festivalului, Traian Vasilcau, ne–a marturisit ca schimbarea denumirii i–a adus un mare succes concursului. Sectiunea tineri a fost luata cu asalt, la preselectie participand 110 concurenti din diferite regiuni ale tarii. "Noua generatie este extrem de talentata, insa are putine sanse de a se afirma in R. Moldova. Talentele noastre, care sunt foarte multe pe metru patrat, ar trebui sa fie "exportate" in Romania sau in alte tari, pentru a fi promovate. Daca V. Alecsandri spunea ca fiecare roman este poet, atunci eu as spune ca fiecare roman este interpret. Invitatii straini sunt uimiti de acest fenomen inexplicabil".

Una dintre participantele la festival, Olga Gorcinschi, de altfel, mascota publicatiei Ziarul de Garda, cea din panourile publicitare, ne–a spus ca a luat parte la o competitie pe masura. Concurentii s–au sustinut reciproc, au cantat impreuna.

Georgeta Voinovan, membra a juriului la sectiunea copii, ne–a spus ca ar fi bine ca laureatii sa fie sustinuti atat informational, cat si financiar. Cantautoarea considera ca cea mai valoroasa investitie sunt copiii. "Mi–as dori ca o melodie pentru copii sa aiba un continut adecvat varstei. Lansez un apel catre toti autorii: sa compunem pentru copii muzica serioasa cu text copilaresc, care le–ar pune in valoare calitatile vocale si nu le–ar stirbi din inocenta. Nu trebuie sa–i maturizam prematur. E mai frumos un matur care interpreteaza o piesa copilareasca, decat viceversa", a spus vedeta.

Lia CAZACU


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com