Nr. 19 (3 decembrie 2004)

 Investigatii

Craciun cu moldovence la Dubai
10 mii de tinere din Moldova sunt exploatate sexual in Emiratele Arabe Unite Continuare 

Ministerul Sanatatii bolnav de coruptie
Curtea de Conturi a stabilit prezenta mai multor incalcari si neajunsuri in activitatea Ministerului Sanatatii (ministru, Andrei Gherman) si a institutiilor subordonate, privind utilizarea finantelor publice, inclusiv la realizarea Programelor nationale in domeniul asistentei medicale Continuare 

Rusia s–a retras din cursa pentru Terminalul Giurgiulesti?
La 19 noiembrie 2004, Guvernul R. Moldova a discutat posibilitatea vinderii Terminalului Giurgiulesti Compania "Azpetrol Moldova", care ar putea deveni un mare investitor. Continuare 

Securitatea energetica a Moldovei — in mainile rusilor
Compania rusa "Itera" va construi la Cahul prima statie electrica privata in spatiul CSI. Aceasta companie a participat la privatizarea intreprinderilor transnistrene, evitand procedura legala instituita de Republica Moldova. Continuare 

Securitatea energetica a Moldovei — in mainile rusilor


Compania rusa «Itera» va fi unicul stapan al noii statii electrice de la Cahul

Compania rusa "Itera" va construi la Cahul prima statie electrica privata in spatiul CSI. Aceasta companie a participat la privatizarea intreprinderilor transnistrene, evitand procedura legala instituita de Republica Moldova.

Zilele trecute, Compania "Itera" a anuntat ca soarta noii statii electrice de la Cahul este clara, dat fiind ca, pentru a incepe constructia, a si fost selectata compania "Tehnopromexport", care urmeaza sa finalizeze obiectul pe durata a doi ani. Statia urmeaza sa aiba capacitatea de 450 MW si va fi proprietatea absoluta a firmei rusesti "Itera". Presa rusa a declarat, zilele acestea, ca autoritatile R.Moldova a acceptat, prin semnarea unui acord special, ca "Itera" sa fie unicul proprietar al acestei intreprinderi producatoare de energie electrica.

Compania "Itera" face afaceri cu gaze pe intreg teritoriul fostei URSS, mai ales in Kazahstan, Uzbekistan, Belarus si Moldova. La noi, "Itera" a desfasurat diferite afaceri atat in stanga, cat si in dreapta Nistrului. In 1997, compania ruseasca a participat la una dintre primele proceduri de privatizare a intreprinderilor transnistrene si anume la procurarea a 70 la suta din actiunile Uzinei Metalurgice Moldovenesti de la Rabnita.

«Itera» participa la privatizari pe ambele maluri ale Nistrului

Aproape o treime din bugetul Transnistriei este intretinuta din veniturile provenite de la Uzina de la Rabnita, aceasta fiind una dintre cele mai importante afaceri pe malul stang. Mai tarziu, compania rusa "Itera" a participat si la privatizarea unei intreprinderi pe malul drept a Nistrului, si anume a Combinatului "Moldcarton". Autoritatile de la Chisinau nu s–au opus businessmenilor de la "Itera" nici in afacerea de la Rabnita, nici in cea cu carton de la Dobrogea, nici acum, in cazul constructiei si acapararii noii statii de producere a curentului electric de la Cahul.

In unul din numerele trecute am dezvaluit secretul intunericului care a pogorat peste Moldova dupa ce Centrala Electrica Moldoveneasca a fost privatizata de alta intreprindere cu capital rusesc, "Saint Guidon Invest". Aceasta intreprindere ruso–belgiana a promis la momentul privatizarii ca va respecta contractele care fusesera deja incheiate de fostii stapani ai intreprinderii, dar in cateva saptamani a reziliat contractul de livrare a energiei electrice catre Moldova, solicitand majorarea excesiva a preturilor. Astfel, Moldova este dependenta acum de stapanul rus al statiei electrice de la Cuciurgan, de gazele rusesti livrate de "Gazprom", si – mai nou — de "Itera" care va produce energie electrica chiar in centrul Republicii Moldova.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com