Nr. 19 (3 decembrie 2004)

 Investigatii

Craciun cu moldovence la Dubai
10 mii de tinere din Moldova sunt exploatate sexual in Emiratele Arabe Unite Continuare 

Ministerul Sanatatii bolnav de coruptie
Curtea de Conturi a stabilit prezenta mai multor incalcari si neajunsuri in activitatea Ministerului Sanatatii (ministru, Andrei Gherman) si a institutiilor subordonate, privind utilizarea finantelor publice, inclusiv la realizarea Programelor nationale in domeniul asistentei medicale Continuare 

Rusia s–a retras din cursa pentru Terminalul Giurgiulesti?
La 19 noiembrie 2004, Guvernul R. Moldova a discutat posibilitatea vinderii Terminalului Giurgiulesti Compania "Azpetrol Moldova", care ar putea deveni un mare investitor. Continuare 

Securitatea energetica a Moldovei — in mainile rusilor
Compania rusa "Itera" va construi la Cahul prima statie electrica privata in spatiul CSI. Aceasta companie a participat la privatizarea intreprinderilor transnistrene, evitand procedura legala instituita de Republica Moldova. Continuare 

Craciun cu moldovence la Dubai

10 mii de tinere din Moldova sunt exploatate sexual in Emiratele Arabe Unite

Cel mai mare traficant de fete din Moldova catre Emiratele Arabe Unite a fost arestat zilele trecute la Dubai si transportat cu ajutorul Interpol–ului la Chisinau. El este acuzat in baza a 4 dosare penale, iar in cazul in care i se va confirma vina, risca sa petreaca cateva zeci de ani in puscarie. Reteaua lui continua sa lucreze pe ruta Chisinau–Dubai.

Oleg Bolboceanu a facut parte din reteaua de trafic de femei, creata intre Moldova si Emiratele Arabe Unite timp de cativa ani. Cel putin, asa spun zeci de fete care s–au pomenit in sclavie sexuala in acest oras luxos, de unde au scapat cu greu. Si in acest caz, fetele erau racolate in Moldova de rude sau apropiati care le promiteau locuri legale de munca. Odata ajunse la Dubai, de ele "se ingrijea" compatriotul lor Oleg Bolboceanu. Surse politienesti sustin ca Bolboceanu avea foarte mult de lucru, deoarece patrona toate fetele din Moldova, pedepsindu–le pe cele "neascultatoare", prinzandu–le pe cele fugare si vanzandu–le de nenumarate ori.

Potrivit datelor recente ale Organizatiei Internationale pentru Migratie, Emiratele Arabe Unite raman in acest an una din cele mai importante destinatii de trafic a fetelor din Moldova. Din cele 37 de retele de traficanti distruse in anul curent de politia din Moldova, 10 faceau afaceri cu acest stat arab. OIM sustine ca majoritatea din cele circa 150 de fete repatriate in acest an au fost gasite si salvate in EAU.

Seful Centrului de Combatere a Traficului de Femei (CCTF), Ion Vazdoaga, ne–a spus ca reintoarcerea victimelor din aceasta tara este un proces foarte anevoios, deoarece la Dubai nu exista o Ambasada a R. Moldova, iar legislatia locala pedepseste sever incalcarea regimului de sedere. Din aceasta cauza traficantii le falsifica actele si, atunci cand vreo fata incearca sa fuga, sau mai rau, sa se planga la politie pe traficanti, este arestata pentru uz de fals si pedepsita cu ani grei de inchisoare. Anterior, ziarul romanesc "Evenimentul Zilei" a descris o retea de racolare a fetelor din Moldova, cu ajutorul unor traficanti romani in colaborare cu "colegi" ucarineni care, la momentul intrarii fetelor in Dubai, le luau pasapoartele, biletele de calatorie si le fortau sa se prostitueze. Politia romana a initiat o investigatie in acest caz, dupa ce cateva romance au reusit sa evadeze din bordeluri si sa sesizeze Ambasada Romaniei la Dubai.

La Ministerul de Externe al Moldovei am fost informati ca statul nostru nu are relatii diplomatice cu EAU. "Nu avem acolo nici ambasada si nici consulat. Ambasadorul nostru de la Istanbul este imputernicit sa gestioneze relatiile cu acest stat arab, dar din cate cunosc, nu au avut loc vizite oficiale si nu au fost stabilite acorduri de cooperare", ne–a declarat Nicolae Nogai, seful Directiei pentru Asia, Africa si America Latina a MAE, adaugand ca singura cooperare intre conducatorii celor doua state ia forma unor felicitari cu ocazii speciale.

Se apropie sarbatorile de Craciun si orasul Dubai, unul dintre cele mai scumpe din lume, asteapta un flux incredibil de oaspeti. Retrasi din orasele europene cu temperaturi reci, turistii gasesc, in decembrie, in acest oras o temperatura de 27 grade la umbra si o efervescenta "ecuatoriala" in localurile de noapte.

CCTF a reusit sa stabileasca o relatie de cooperare cu politistii din Dubai pentru a salva victimele din Moldova de aceste pedepse duble. Politistii de acolo le–au comunicat juristilor de la CCTF ca, in ultimii ani, in aceasta tara au intrat cel putin 10 mii de fete din Moldova.

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca, anual, in lume circa 4 mil. femei si copii sunt traficati pentru scopuri de prostituare, iar profitul obtinut din acest business se ridica in fiecare an la circa 7 miliarde de dolari.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com