Nr. 13 (21 octombrie 2004)

 Investigatii

Justitie sub Papuc
Papuc scrie si scrie... La 21 septembrie curent, ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a trimis o scrisoare in adresa presedintilor instantelor judecatoresti economice si al Judecatoriei Centru in care, incercand sa le impuna acestora propria pozitie vizavi de cateva dosare penale care abia se instrumenteaza la DGCCO, recurge la calomnii Continuare 

Isteria integrata a comunistilor
Partea II. "Lista"Va comunicam in nr. 12 al publicatiei noastre ca, gratie unui cititor, Ziarul de Garda a intrat in posesia unui plan complex, elaborat la Presedintie, prin intermediul caruia, pe parcursul actualei guvernari, Istoria Romanilor urmeaza sa fie exclusa in totalitate din invatamant. Continuare 

Patimi dupa pamantul lui Hristos
Din cauza frigului de afara, parintele Nifon, unul dintre cei doi calugari care se roaga pentru sufletele ostasilor romani, inmormantati la Tiganca, isi odihneste noptile intr–un sicriu. Continuare 

Justitie sub Papuc

Papuc scrie si scrie... La 21 septembrie curent, ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a trimis o scrisoare in adresa presedintilor instantelor judecatoresti economice si al Judecatoriei Centru in care, incercand sa le impuna acestora propria pozitie vizavi de cateva dosare penale care abia se instrumenteaza la Directia Generala pentru Combaterea Crimei Organizate (DGCCO), recurge la calomnii: ii numeste "criminali" si "membri ai gruparilor criminale" pe cetateni care nu sunt nici macar banuiti in aceste dosare. In demersul sau, ministrul Papuc se refera la cazuri de sustragere din avutul intreprinderii "Gemenii", solicitand, in acest context (citez din scrisoare, pastrand stilistica "autorului"), "aportul colaboratorilor de justitie la stoparea si curmarea oricarei tentative a grupului criminal de a prelungi activitatea sa criminala".

Potrivit scrisorii, dosare penale in cazul "Gemenii" au fost intentate unor directori de firme — Mihail Roibu si Petru Madan, pentru actiuni de sustragere din avutul actionarilor SA "Gemenii". "Pe parcursul anilor 2003–2004, DGCCO a pornit 14 dosare penale (din ele, doua au fost transmise instantei de judecata) pentru sustragerile comise de catre membrii gruparii criminale conduse de Petru Madan", scrie ministrul de Interne. In "argumentarea" acuzatiilor la persoana, Gheorghe Papuc continua: "Va aducem la cunostinta ca, necatand la faptul examinarii dosarelor penale sus indicate, Madan Petru impreuna cu complicii sai, in scopul prelungirii sustragerilor din avutul SA "Gemenii", atrage si implica in activitatea sa criminala persoane noi, printre care si fosti sau actuali colaboratori ai organelor de drept", sustine categoric ministrul. De mentionat ca, in aceeasi scrisoare, Papuc face trimitere la numele unor cetateni care nu figureaza oficial in dosarele penale aflate la politie, numindu–i criminali: "Ca membri ai acestei grupari criminale fac parte rudele lui Madan Petru – Ojog Ludmila si Andrei, Vacre Iurie si altii. Iar in rezultatul efectuarii urmaririi penale pe cauzele penale sus–indicate, s–a stabilit ca membrii gruparii criminale nominalizati, in scopul camuflarii actiunilor lor ilegale, pentru a–si atinge telurile criminale deja au implicat asa persoane precum Loboda Vladimir, Catana Victor (sotia caruia activeaza ca judecator in judecatoria Centru) si altii, care le favorizeaza savarsirea infractiunilor. Cu ajutorul acestor persoane, gruparea criminala creaza firme, prin care incearca sa spele banii obtinuti pe cale criminala. Efectuarea urmaririi penale pe dosarele in cauza este luata la un control strict de catre conducerea MAI, Procuratura Generala si despre rezultate se informeaza conducerea tarii"(am reprodus exact textul). In incheierea scrisorii, Papuc solicita instantelor de judecata: "In legatura cu cele expuse mai sus, solicitam aportul D–stra la stoparea si curmarea oricarei tentative a acestui grup criminal de a prelungi activitatea sa criminala. In acest scop, rugam sa atentionati colaboratorii d–stra despre aceste fapte", semneaza ministrul Papuc.

Precizam ca scrisoarea a fost trimisa presedintelui Curtii de Apel Economice, presedintelui Judecatoriei Economice de Circumscriptie Chisinau si presedintelui Judecatoriei Centru.

Pe marginea acestui subiect, presedintele Judecatoriei Economice, Zinaida Talpalaru a declarat pentru Ziarul de Garda ca, fiind in concediu la momentul primirii scrisorii, adjunctul ei a multiplicat–o si a inmanat–o mai multor judecatori: "Am primit o astfel de adresare de la ministrul Papuc. Insa nu tine de competenta Judecatoriei Economice examinarea dosarelor penale, ci doar a celor civile – de ordin economic si financiar. Avem un singur dosar civil legat de activitatea economica a "Gemenilor", care, deocamdata, nu a fost solutionat, fiind suspendat. Este pentru prima data cand primesc o asemenea scrisoare… N–as spune ca trebuie sa reactionam cu vreun raspuns la ea", a conchis judecatoarea.

Nici sursele din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate n–au inteles de ce adresarea, ce vizeaza dosarele penale investigate de inspectorii de la aceeasi Directie, a fost expediata instantelor cu specific civil de judecare. "Oare domnul Papuc nu stia ca de competenta acestora tin doar actiunile civile?!", se intreaba subalternii lui Papuc.

Intrebat daca este abilitat un ministru (care reprezinta un organ executiv) sa ofere instructiuni judecatorilor, viceministrul Justitiei, Nicolae Esanu ne–a spus: "Regret ca asemenea scrisori vin pe adresa instantelor de judecata. In cazul in care vor fi prea multe, ar putea fi interpretate ca intimidare a justitiei. Este de recomandat ca asemenea scrisori sa nu mai apara, pentru ca exista procurorul, care, in calitate de reprezentant al statului, detine toate instrumentele necesare de a sustine sau contesta infaptuirea justitiei". Iar prim–adjunctul procurorului general, Valeriu Gurbulea, a calificat actiunea lui Papuc ca fiind "inutila" justitiei.

Totodata, unii judecatori care au dorit sa–si pastreze anonimatul apreciaza actiunea ministrului Papuc drept "abuz de serviciu si tentativa de a influenta independenta justitiei", delicte "demne" de un dosar penal. "De cand instantele de judecata trebuie sa se supuna unui organ executiv, unui ministru de Interne? Nu e clar oare ca etichetarile "criminali organizati" urmaresc scopul de a incurca infaptuirea echidistanta a justitiei si de a o induce pe o cale eronata?! Prin astfel de scrisori, dl Papuc, facand uz de functia sa, isi propune dobandirea mandatelor de arest, de perchezitie si a altor autorizari judiciare", considera justitiarii.

Circularele lui Papuc au "OK" presedintelui Voronin

Influentand eliberarea unor astfel de mandate, ministrul Papuc demonstreaza ca respectarea legii nu constituie un principiu in activitatea sa. S–ar putea, sustin surse confidentiale, ca ministrul de Interne sa aiba vreun interes, mai mult decat de serviciu, ca anumiti "clienti" sa fie favorizati prin punerea la inchisoare a altora. S–ar mai putea ca, astfel, Papuc sa–si manifeste neincrederea in raport cu justitia. Or, ministrul isi permite sa intimideze justitia chiar in birourile acesteia, lucru, de altfel, acceptat de unii judecatori.

Anterior, o scrisoare similara a ministrului Papuc a facut ravagii si in Procuratura. In urma adresarii sale – la fel de neargumentata si falsa – catre procurorul general, doi procurori au fost destituiti la cererea presedintelui Voronin. Acest fapt denota ca maniera de lucru autoritara si represiva practicata de ministrul Papuc este bine–vazuta si dezvoltata de insusi presedintele republicii. Gest pe care nu pot sa nu–l repete cu indemnare procurorii si judecatorii obedienti, unul din argumente fiind graba cu care vicepresedintele Judecatoriei Economice de Circumscriptie Chisinau a multiplicat scrisoarea lui Papuc, inmanand–o tuturor judecatorilor. De altfel, excesul de zel al acestuia a avut efectul bumerangului: respectivul a facut atatea copii incat nu putea sa nu ajunga una si la noi la redactie.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com