Nr. 113 (11 ianuarie 2007)


 Editorial

Ce spune Academia?
Grabit sa plece in vacanta, presedintele Voronin a uitat sa remarce in mesajul de revelion ca regimul politic de la Chisinau paseste in 2007 mai repetent decat intra in 2006.
Continuare 

Viza lui Voronin
Presedintele R.Moldova si–a petrecut vacanta de iarna la Viena. El nu a avut probleme cu viza. Un presedinte nu are niciodata probleme cu nici o viza Continuare 

Viza lui Voronin

Presedintele R.Moldova si–a petrecut vacanta de iarna la Viena. El nu a avut probleme cu viza. Un presedinte nu are niciodata probleme cu nici o viza, caci detine pasaport diplomatic si o cancelarie intreaga care se ocupa de aranjamente.

Dar daca Voronin ar fi fost cetatean de rand, el ar fi aflat zilele trecute ca, pentru a ajunge in Austria, ar fi trebuit:

— sa vina de la Corjova din zori, platind taxele de la Nistru;

— sa stea in rand la Consulatul Romaniei din Chisinau pentru viza;

— sa plece la Bucuresti si sa stea in rand la Consulatul Austriei;

— sa revina acasa si sa astepte daca ii va fi acceptata cererea sau nu;

— sa plece din nou la Bucuresti pentru a ridica actele;

— sa cheltuiasca cateva mii de lei si zile in sir pe drumuri fiind cetatean sarac;

— sa isi puna intrebari de ce conducerea Moldovei nu face ca la Chisinau sa fie deschis un consulat al Austriei si sa nu primeasca nici un raspuns.

Daca ar fi cetatean de rand, Vladimir Voronin ar trebui sa intreprinda cu exactitate cei 7 pasi descrisi mai sus pentru a pleca in Italia, Portugalia, Spania, Irlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Suedia, caci la Chisinau nu exista consulate ale acestor state in care si–au gasit locuri de munca atatia cetateni din tara lui Voronin.

Daca cetateanul R.Moldova V.Voronin ar intentiona sa plece in Olanda, Finlanda, Letonia, Lituania sau Estonia, el ar trebui sa ia trenul spre Kiev, sa ajunga acolo pe la 1 noaptea, sa stea in gara impreuna cu alti oameni fara adapost pana dimineata, sa depuna actele, sa revina si iar sa plece. Si iar si–ar pune intrebari despre conducerea fara inima a Moldovei.

Mai rau daca Voronin ar primi vreun contract de lucru intr–un bar din Malta, caci pentru asta va trebui sa plece la Moscova sa ceara viza, sa cheltuie bani, sa piarda timp, sa se zbuciume pe drumuri.

Dar cel mai blestemat s–ar simti daca i–ar trebui viza in Cipru sau in Slovenia, caci pentru asta ar trebui sa mearga la Budapesta. Iar pentru a ajunge la consulatul din capitala ungara ca sa ceara viza pentru Cipru, are nevoie de alte doua vize — pentru a tranzita Romania, apoi — pentru a intra in Ungaria. Atunci, ce mai rascoala ar creste in sufletul lui de cetatean al R.Moldova.

Dar bine ca nu i–a fost dat sa traiasca acest chin, alaturi de drama despartirii de familie, alaturi de urgia pribegiei prin tari necunoscute pentru cautarea unui loc de munca. Vladimir Voronin a avut mare noroc de actualul presedintele al Moldovei, iar ceilalti — fiecare cu norocul si cu presedintele sau.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com