Nr. 113 (11 ianuarie 2007)


 Editorial

Viza lui Voronin

autor
Alina Radu
Presedintele R.Moldova si–a petrecut vacanta de iarna la Viena. El nu a avut probleme cu viza. Un presedinte nu are niciodata probleme cu nici o viza, caci detine pasaport diplomatic si o cancelarie intreaga care se ocupa de aranjamente.

Dar daca Voronin ar fi fost cetatean de rand, el ar fi aflat zilele trecute ca, pentru a ajunge in Austria, ar fi trebuit:
— sa vina de la Corjova din zori, platind taxele de la Nistru;
— sa stea in rand la Consulatul Romaniei din Chisinau pentru viza;
— sa plece la Bucuresti si sa stea in rand la Consulatul Austriei;
— sa revina acasa si sa astepte daca ii va fi acceptata cererea sau nu;
— sa plece din nou la Bucuresti pentru a ridica actele;
— sa cheltuiasca cateva mii de lei si zile in sir pe drumuri fiind cetatean sarac;
— sa isi puna intrebari de ce conducerea Moldovei nu face ca la Chisinau sa fie deschis un consulat al Austriei si sa nu primeasca nici un raspuns.

Daca ar fi cetatean de rand, Vladimir Voronin ar trebui sa intreprinda cu exactitate cei 7 pasi descrisi mai sus pentru a pleca in Italia, Portugalia, Spania, Irlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Suedia, caci la Chisinau nu exista consulate ale acestor state in care si–au gasit locuri de munca atatia cetateni din tara lui Voronin.

Daca cetateanul R.Moldova V.Voronin ar intentiona sa plece in Olanda, Finlanda, Letonia, Lituania sau Estonia, el ar trebui sa ia trenul spre Kiev, sa ajunga acolo pe la 1 noaptea, sa stea in gara impreuna cu alti oameni fara adapost pana dimineata, sa depuna actele, sa revina si iar sa plece. Si iar si–ar pune intrebari despre conducerea fara inima a Moldovei.

Mai rau daca Voronin ar primi vreun contract de lucru intr–un bar din Malta, caci pentru asta va trebui sa plece la Moscova sa ceara viza, sa cheltuie bani, sa piarda timp, sa se zbuciume pe drumuri.

Dar cel mai blestemat s–ar simti daca i–ar trebui viza in Cipru sau in Slovenia, caci pentru asta ar trebui sa mearga la Budapesta. Iar pentru a ajunge la consulatul din capitala ungara ca sa ceara viza pentru Cipru, are nevoie de alte doua vize — pentru a tranzita Romania, apoi — pentru a intra in Ungaria. Atunci, ce mai rascoala ar creste in sufletul lui de cetatean al R.Moldova.

Dar bine ca nu i–a fost dat sa traiasca acest chin, alaturi de drama despartirii de familie, alaturi de urgia pribegiei prin tari necunoscute pentru cautarea unui loc de munca. Vladimir Voronin a avut mare noroc de actualul presedintele al Moldovei, iar ceilalti — fiecare cu norocul si cu presedintele sau.


 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com

 
 Prima pagina 

Click pentru a descarca
prima pagina a Ziarului de Garda

 Investigatii
Justitia, CCEC si Procuratura,
intr-un singur dosar

imagine

Compania «Oferta Plus», care a livrat energie electrica institutiilor de stat din Moldova si nu a primit plata conform contractului, a cerut dreptate in instantele judiciare din Moldova si a ajuns la CEDO. Pentru apelul sau la Strasbourg, directorul firmei «Oferta Plus» a beneficiat acasa de tot «setul» justitiar–punitiv: proces penal, arest, interceptarea telefoanelor, denigrare in presa, intimidarea familiei. CEDO a condamnat Moldova pentru acest «set» si o lista mare de persoane oficiale urmeaza sa fie cercetate pentru abuzuri si erori de serviciu. Continuare

 Sondaj

 Stirea de Garda


 Vreti in Europa?

Sunati acum la
Ministerul Integrarii Europene!

57–82–07,  57–82–06,  57–82–05,  57–82–54, 20–10–47,  20–10–52 , 201 051, 201 041
Chisinau, str. 31 August, 80 Chisinau MD2012

Ieri, ca si in fiecare zi, oamenii au sunat la Ziarul de Garda, ca si la alte ziare sa afle cand autoritatile de stat ale R.Moldova vor permite deschiderea unor consulate ale Romaniei in zona de sud si de nord, ca oamenii sa poata merge in Romania, de unde sa obtina vize pentru statele europene si sa poata munci. Ieri am sunat cu disperare la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) ca sa aflam raspunsuri pentru acestoi oameni, dar telefoanele acestei institutii pareau blocate. Un grup de cetateni nu a mai pierdut timpul cu telefonul si a mers ieri direct la MAEIE. Biroul de presa al ministerului ne–a informat ca un functionar a iesit si a raspuns la toate intrebarile cetatenilor. Deci, raspunsuri exista, important e sa intrebati.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com