Nr. 110 (14 decembrie 2006)


 Social

Flori dalbe
intr–un cort militar
"Vom intampina sarbatorile de iarna la fel ca si anul trecut, in cort. Chiar daca erau –30 de grade C, crestinii veneau la slujbe", spune cu convingere enoriasul Mihai Tudose din Floresti. Continuare 

De Ziua Drepturilor Omului, copii opriti la vama transnistreana
Inga Ciumac este eleva la Liceul "Stefan cel Mare" din Grigoriopol. Isi aminteste cu groaza de anul '96, cand intr–o dimineata, in loc de profesori, a fost intampinata in pragul scolii de militieni inarmati. Continuare 

"Ca sa nu am probleme, vorbesc in rusa"
La 10 decembrie a fost marcata Ziua Internationala a Drepturilor Omului. In aceasta zi, Ziarul de Garda a fost alaturi de copiii din Transnistria. Continuare 

Flori dalbe intr–un cort militar

Pentru ca presedintele Consiliului raional Floresti, Mihai Rusu, refuza sa acorde un aviz de recunoastere oficiala a comunitatii religioase cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", la fel ca anul trecut, enoriasii de la Floresti vor petrece sarbatorile de iarna intr–un cort militar, in preajma bisericii.

In curtea casei parohiale cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" din Floresti, se construieste o biserica noua cu acelasi hram. Casa parohiala, unde se obisnuia sa se oficieze liturghiile, ramane sigilata. Mai la vale, este instalat scheletul cortului in care se aduna enoriasii la slujbele preotului Petru Botezatu.

In cort, la fel ca si anul trecut

Parintele Andrei Sestovschi, care tine de Mitropolia Moldovei, prezent pe santier, spune ca la momnt nu exista nici un conflict. "Aici se construieste o biserica noua, iar casa parohiala ramane incuiata", spune preotul.

"Vom intampina sarbatorile de iarna la fel ca si anul trecut, in cort. Chiar daca erau –30 de grade C, crestinii veneau la slujbe", spune cu convingere enoriasul Mihai Tudose din Floresti. "Anul trecut, chiar daca era ger, se adunau nu mai putin de 40 de oameni. Nu avem de gand sa cedam. La slujbele din cort vin si oameni in varsta, in carja", afirma el. Totodata, parintele Petru Botezatu, comunitatea caruia a fost recunoscuta de catre Mitropolia Basarabiei, spune ca este fericit ca enoriasii continua sa–l sustina. "Da, vom oficia si mai departe slujbele in cort... Si sarbatorile care se apropie tot aici le vom face", afirma el. Parintele Botezatu vine de la Balti la sfarsitul fiecarei saptamani pentru a citi liturghia.

Arestat pentru ca a aparat dascalita

Crestinii spun ca dupa conflictul din Saptamana Patimilor nu au mai avut loc confruntari violente. Cristina si Natalia, eleve la liceul din Floresti, isi amintesc foarte bine acea zi. Ele curatau covoarele de ceara atunci cand au auzit usa din spate. Era parintele Sestovschi si altii care au intrat in biserica... In consecinta, a avut loc o confruntare violenta.

Ghenadie isi aminteste un alt caz. In urma confruntarilor din 24 martie curent, el a fost arestat de catre politistii care au sigilat biserica: "Am incercat sa apar dascalita, dar nu am reusit pentru ca am fost luat la politie. Am stat in arest timp de o zi, dupa care mi–au dat drumul. Apoi am fost arestat iarasi pentru o perioada de cinci zile".

Amintim ca la 30 martie 2005, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a emis o decizie irevocabila, prin care obliga Consiliul raional Floresti sa elibereze avizul de recunoastere a comunitatii religioase cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" din oras. De la emiterea acestei hotarari a trecut deja mai mult de un an, iar presedintele Consiliului raional, Mihai Rusu, nu accepta sa indeplineasca decizia CSJ.

In prezent comunitatea religioasa cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" are intentate mai multe dosare, dintre care unul urmeaza sa fie examinat la CEDO.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com