Nr. 110 (14 decembrie 2006)


 Editoriale

"Lovitura de stat"
la Comrat
Alegerile din Gagauzia, dupa cum s–au impartit rolurile pentru turul doi de scrutin, seamana sa fie cea mai mare diversiune politica pusa la cale de Moscova dupa esecul "planului Kozak" de federalizare a R. Moldova. Continuare 

Copii si politicieni
Acum cateva zile, realizand un interviu cu un deputat (cititi pagina 5), am cunoscut intentiile acestuia de a se dedica, in urmatorii ani de mandat, unei probleme speciale, despre care, in R. Moldova, se vorbeste doar la ocazii si doar din initiativa unor organizatii internationale. Continuare 

Copii si politicieni

Acum cateva zile, realizand un interviu cu un deputat (cititi pagina 5), am cunoscut intentiile acestuia de a se dedica, in urmatorii ani de mandat, unei probleme speciale, despre care, in R. Moldova, se vorbeste doar la ocazii si doar din initiativa unor organizatii internationale. Vladimir Filat amintea ca, la noi, 75 de mii de copii locuiesc fara un parinte, iar 35 de mii — fara ambii parinti. Daca pronunti in voce aceste cifre, zicea parlamentarul, ai impresia ca ne confruntam cu urmarile unui razboi. Nu stiu exact ce va face pentru acesti copii deputatul in urmatorii ani ai mandatului sau. Cu siguranta, insa, are ce face.

In realitate, politicienii de la noi obisnuiesc sa le intinda mana copiilor defavorizati in special in campaniile electorale, desi ar putea, in fiecare zi de mandat, sa realizeze niste actiuni, astfel incat, parintii plecati sa revina acasa, langa copiii lor. Se pare insa ca, pentru cei mai multi dintre politicieni, scrutinele electorale sunt mai importante decat nevoile umane.

Vorbesc despre copii si politicieni, incercand sa readuc in atentia cititorilor Ziarului de Garda destinul Lilicai Diaconu, de la Vulcanesti, cea care, la doar 10 ani, intr–o seara de vara, a ramas fara mama si fara cei trei frati si surori din familia sa. O masina i–a omorat pe toti, lasand–o doar pe ea, cu amintiri chinuitoare pe viata. Echipa de Garda a cunoscut acest copil si pe tatal ei, Ion Diaconu, un barbat omenos care, din acea seara de vara, incearca sa devina pentru Lilica mama, tata, frate si sora. Am incercat si noi sa ne inrudim cu ea, chiar daca niciodata, nimeni, nu–i va putea readuce seara de pana la ucigatorul accident.

Maine, la invitatia Echipei de Garda, Lilica, insotita de tatal ei, vine la Chisinau. Se apropie Craciunul si am vrut sa fim primii care, in acest an, ii vor aminti despre el. Din bunavointa dlui Viorel Ghimpu, presedinte al Partidului European, Lilica isi va ridica bursa lunara de 500 de lei, promisa de politician pentru anul curent de studii. Vom merge impreuna la Teatrul "Licurici", vom servi dulciuri si vom incerca sa aducem ceva mai devreme darurile pe care Mos Craciun le–a pregatit special pentru Lilia.

La fel de important ar fi ca dl Ion Diaconu sa poata beneficia de consultatiile unui avocat versat in dosare CEDO, deoarece decizia Curtii de Apel Comrat, privind condamnarea ucigasului si repararea de catre acesta a prejudiciului material si moral, ramane neexecutata.

Aneta Grosu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com