Nr. 110 (14 decembrie 2006)


5309 zile
in detentie ilegala

Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, s–a referit, cu prilejul Zilei Internatioanle a Drepturilor Omului, la unul dintre cele mai sfidatoare cazuri de incalcare a drepturilor omului in R. Moldova.

"Ieri, de Ziua internationala a Drepturilor Omului, s–au implinit treisprezece ani de la condamnarea lui Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa de catre un "asa–zis tribunal" transnistrean", se contine intr–un comunicat al secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis. In acelasi mesaj se spune ca "pana in prezent, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa se afla in custodia Tiraspolului, detinuti intr–o inchisoare ilegala din mijlocul Europei". Terry Davis a calificat situatia drept "o rusine si o incalcare evidenta a Conventiei Europene a Drepturilor Omului".

Secretarul general al CoE aminteste ca executarea hotararii din 2004 a Curtii Europene pentru Drepturile Omului, care a stabilit ca Ivantoc si Petrov–Popa trebuie pusi imediat in libertate, se tergiverseaza, amintind ca instanta de la Strasbourg a facut repetate apeluri catre autoritatile R. Moldova si ale Federatiei Ruse in vederea adoptarii tuturor masurilor necesare pentru incetarea detinerii arbitrare a celor doi. "Sentintele ilegale in cazul lui Ivantoc si Petrov–Popa se vor incheia in iunie, anul 2007, insa refuzul de a respecta decizia Curtii nu are nici o scuza si pericliteaza mecanismul de aplicare a Conventiei, se mai spune in comunicatul secretarului general al CoE, subliniindu–se ca, daca Rusia vrea sa protejeze autoritatea CEDO si reputatia sa internationala, ar trebui sa respecte hotararea judecatoreasca inainte ca eliberarea celor doi detinuti sa priveze autoritatile ruse de aceasta oportunitate", conchide Terry Davis.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com