Nr. 10
30 septembrie 2004


Foto autor

Ileana Rusu

Tarlev si bin Laden au merite similare

In fiecare an, Institutul International al Biografiilor din SUA (American Biographical Institute Board of International Research) acorda titlul de "Om al Anului" ("Man of the Year"). Pentru decernarea distinctiei sunt selectate persoane din intreaga lume. La prima vedere, s–ar parea ca este un gest nobil care merita recunostinta, mai ales daca luam in calcul faptul ca numele celor alesi pentru a fi decorati sunt de rezonanta mondiala. Institutul, prezidat de J. M. Evans, a facut insa din aceasta un business, solicitand pentru diplome, enciclopedii si medalie sume mari de bani.

250 dolari pentru o medalie

Evenimentul se desfasoara anual, incepand cu 1967. La sfarsitul anului trecut, o asemenea invitatie a sosit si pe numele artistului plastic Isai Carmu. Plicul mai continea alte doua invitatii. prima presupunea perceperea unei sume anumite de bani pentru ca numele maestrului sa apar[ in culegerea "Contemporary Who's Who" ("Contemporani celebri"). Cea de–a doua il tenta pe dl Carmu sa accepte Medalia americana pentru onoare ("American medal of honor"). Evident, contra cost. "Plicul, expediat la 25 decembrie 2003, a ajuns in posta mea in urmatoarea zi. Initial, sincer sa va spun, chiar m–am bucurat, gandindu–ma ca, in sfarsit, mi–a fost apreciata munca. Dar, traducand mesajele in romana, am inteles ca la mijloc este o sarlatanie curata. Ca sa fiu inclus in Enciclopedie, urma sa achit 390 dolari, iar ca sa primesc prin posta cartea — inca 300. Se mai adaugau alte cateva taxe si suma finala ajungea la 900 dolari. Pentru ca nu am achitat acesti bani, numele meu a ramas sa zaca in anonimat. Mentiunea respectiva este un fel de "traista goala, fala usoara". Oricine, avand suma de bani indicata, poate deveni "notorietate in lume". Din 900 dolari, eu traiesc un an de zile", a mai adaugat artistul.

Doi basarabeni

Pana in prezent, in "Contemporary Who's Who" si–au gasit "aprecierea" peste 200 de cetateni ai lumii. Cei mai multi sunt originari din Japonia. Rusia este prezenta cu doua nume — Serghei Koniaghin si Vladimir Lavrinenko, Romania — cu 10. In vizorul institutului american au nimerit si conationalii nostri, academicianul Ion Dediu si pictorul Ion Severin. "Nu sunt singurul din R. Moldova din "Contemporary Who's Who", nu sunt unic si nici genial. Exista o comisie speciala din cadrul Institutului International al Biografiilor din SUA, care selecteaza persoanele si ofera distinctiile. Nu costa bani, este gratis", ne–a raspuns dl Dediu.

Potrivit mesajului din invitatia dlui Carmu, medalia pe care ar fi cumparat–o Domnia sa este din aur curat de 24 carate si costa 295 dolari. Transferurile banesti se opereaza doar in conturile institutului din Carolina de Nord, prin intermediul cardurilor bancare MasterCard, VISA si American Express.

Business cu diplome de "Oameni ai mileniului"

Se pare ca acum stim cum s–a invrednicit premierul Tarlev de titlul "Omul care determina imaginea Planetei", desi, se pare, fostul sau consilier a cam incurcat itele. "Nu am auzit niciodata de asemenea nominalizare, ne–a spus dl Carmu. Chiar daca exista, sunt mai mult decat sigur ca face o avere intreaga, pe care dl Tarlev a avut de unde s–o plateasca. Ce inseamna "Omul care determina imaginea Planetei"? Asemenea distinctie a meritat–o Galileo Galilei, poate Bernard Show, dar nicidecum Tarlev", a conchis artistul.

Surse care au dorit sa–si pastreze anonimatul au declarat pentru Ziarul de Garda ca exista la Chisinau multe persoane care, contra sumei de 100 dolari, iti editeaza cat ai clipi din ochi o diploma de "Omul Anului", cu toate simbolurile veritabile. In cazul in care te vrei "Om al Mileniului", taxa se dubleaza. "Valoarea materiala a certificatelor este nula, in schimb, va dati seama cum suna cand te lauzi cuiva ca un institut din SUA te–a desemnat personalitatea anului", mentioneaza sursele avizate. Potrivit lor, monopolistul acestui "business" este un scriitor tanar, care si–a "tras" o asemenea diploma la tipografia institutiei in cadrul careia activeaza.

Topuri anuale si milenare publica anual si revista Time. Potrivit unei asemenea clasificari, efectuata de aceasta, titlul "Omul Anului 2003" i–a fost atribuit si lui Ussama bin Laden. Time a mai acordat asemenea distinctii Elizavetei a II–a, cuplului Generalissimo and Madame Chiang Kai–Shek, grupului U. S. Scientists, adica persoanelor, companiilor si grupurilor de oameni care in anul respectiv au avut cea mai mare influenta asupra lumii.


Psihotrope pentru suicid
In 97 la suta din cazuri, pentru suicid sunt folosite substante psihotrope. Continuare 

PCRM are nevoie de recensamantul general mai mult ca oricine
La 5 octombrie curent, in R. Moldova a demarat recensamantul general al populatiei. Este primul, de la declararea suveranitatii si independentei si se desfasoara cu sloganul "Deschide usa viitorului tau". Continuare 

Tarlev si bin Laden au merite similare
In fiecare an, Institutul International al Biografiilor din SUA (American Biographical Institute Board of International Research) acorda titlul de "Om al Anului" ("Man of the Year"). Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com