Nr. 105 (9 noiembrie 2006)


 Investigatii

Soldatii la «Roga i kopita»
Dupa ce ii bat cu picioarele, superiorii din Armata Nationala se ospateaza din pachetele aduse de acasa soldatilor. Continuare 

Doi soti omorati, intr–un lant cu demnitari de stat
Zilele trecute o veste stranie despre moartea tragica a unui barbat a readus in atentie o alta moarte, a sotiei lui, care a survenit cu doar cateva luni inainte. Continuare 

Doi soti omorati, intr–un lant cu demnitari de stat

Zilele trecute o veste stranie despre moartea tragica a unui barbat a readus in atentie o alta moarte, a sotiei lui, care a survenit cu doar cateva luni inainte. Ambele decese au la baza elemente criminale, dar sunt trecute sub tacere de catre organele de interne, desi ambele nume sunt legate direct de un inalt demnitar de stat: Vladimir Antosii, ministrul Industriei si Infrastructurii, care si–a pierdut in luna iulie fiica, iar zilele trecute — ginerele.

La sfarsitul lunii iulie ziarele oficiale au publicat mai multe condoleante in adresa ministrului Antosii in legatura cu moartea tragica a fiicei sale Elena. Doar doua stiri scurte au aparut in doua ziare, din care reiese ca Elena Vasilcenco de 36 de ani a fost omorata. Ziarul "Timpul" a citat reprezentantul Centrului de medicina legala, care a declarat ca "decesul Elenei Vasilcenco a survenit prin strangulare". Presa a relatat ca victima, impreuna cu un grup de colegi, participa la seminarul zonal "Prezentarea productiei pe deal", care s–a desfasurat langa satul Domulgeni, pe traseul Chisinau–Soroca. Seminarul era organizat de intreprinderile "Limagrain" si "Edit–Prom", unde Elena era contabila. Aceleasi surse sustin ca la un moment victima s–ar fi retras cu niste necunoscuti si apoi, a fost gasita moarta.

Un caz sters din arhivele MAI

Initial, reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au declarat ca a fost initiata o ancheta si ca rezultatele investigatiei vor fi anuntate dupa finalizarea acesteia. La un moment, pe site–ul MAI a aparut un text cu titlul "Date cu privire la crimele descoperite", in care figurasera referinte la acest caz. Dar, stirea a fost stearsa de pe site intr–un mod nereusit, astfel incat a ramas fara nici o explicatie fragmentul "cadavrul locuitoarei capitalei, contabila S.R.L."Lima–Grein", E.S.Vasilcenco, a.n. 1970, cu semne de moarte violenta sub forrna de sugrumare". Mai departe, in textul propriu–zis despre crimele descoperite, nu se mai spune nimic despre cazul decesului fiicei unui membru de Guvern.

"Pentru noi toti sunt egali, fie copii de ministri sau oameni de rand, de unde sa stim noi cine si al cui copil este," ne–a declarat Ala Meleca de la Serviciul de presa al MAI. Meleca a declarat ca in fiecare zi in Moldova sunt inregistrate cateva omoruri, de aceea serviciul de presa este foarte incarcat si de regula "se raspunde in primul rand la cazurile la care sunt mai multe solicitari". Despre cazul acestei fiice de ministru se pare ca nu s–a mai interesat nimeni in afara de Ziarul de Garda.

Am incercat sa aflam detalii de la insusi ministrul Antosii. In anticamera ni s–a spus ca ministrul este ocupat. "Da, am auzit ca zilele trecute, in accident a murit ginerele, ministrul a lipsit pentru catva timp, dar nu va putem spune mai mult. Lasati numarul de telefon, o sa va sunam," ni s–a spus in anticamera, dar nu a urmat nici un telefon.

Nu vrem sa ravasim cu orice pret linistea familiei Antosii. Dar se pare ca e vorba de o situatie destul de grava, atunci cand o femeie de 36 de ani, care are o fiica de doar 11 ani, care este ea insasi fiica unui ministru, sa fie strangulata in cadrul unor activitati la care participau ex–ministri, acest caz nefiind elucidat.

Ministri si prim–ministri intr–un parteneriat neputincios

Elena Vasilcenco a lucrat contabila la intreprinderea "Edit–Prom" SRL. La aceasta firma am fost informati ca nu se mai stie nimic despre autorul crimei, colaboratorii au auzit ca si sotul acesteia a decedat recent si se intreaba si ei cu cine o fi copilul lor acum, dar nu stiu detaliui.

Firma "Edit–Prom" SRL se pare ca e o intreprindere prospera, desi nu e prea cunoscuta in Moldova. Potrivit unor date facute publice, aceasta a fost creata in 2001 si are in prezent o cifra anuala de afaceri de 5000 000 dolari americani, ocupandu–se in special cu "exportarea produselor cerealiere (griu, orz, soie, porumb, seminte de floarea soarelui)". Firma are o filiala chiar la Domulgeni, raionul Floresti — locul unde a fost omorata contabila. Totodata, firma "Edit–Prom" este reprezentanta a "Limagrain Moldova", firma condusa de doi ministri. Or, in anticamera "Limagrain"ni s–a spus ca Andrei Sangheli, fost premier si Vitalie Gorincioi, fost ministru al Agriculturii, conduc impreuna firma aceasta, unul fiind director general, iar altul — director comercial.

Vitalie Gorincioi se afla si el la Domulgeni in seara aceea nefasta din iulie, si a declarat atunci presei ca "Elena a disparut pe neobservate din grup, fiind gasita mai tarziu de catre participantii la seminar moarta si cu hainele sfasiate." Alte detalii de la colegii de lucru si de la partenerii firmei in care a lucrat Elena Vasilcenco nu am putut afla. Nici de la Asociatia "Uniagroproiect" condusa de un alt fost ministru cu stagiu, Valeriu Bulgari, asociatie a carei membra este firma "Edit–Prom", nu am aflat nimic nou.

Amintim ca si ministrul Antosii are un sir de relatii care ar putea sa il ajute sa elucideze cazul. Caci el a lucrat ani in sir chiar la Floresti, acolo unde firma fiicei sale are o filiala si si–a trait ultimele clipe ale vietii. Actualul ministru al Industriei si Infrastructurii a lucrat din anii 70 inginer–sef la Combinatul de producere din Floresti, apoi sef adjunct la Asociatia de producere a nutretilor din Floresti, apoi presedinte al colhozului "Kotovski", Floresti, apoi director al S.A. "Fabrica de conserve Floresti". Din 2002 a devenit manager pentru restructurare al "Incon Grup", care a fost transformat ulterior in S.A. "Natur Bravo". Se stie ca "Incon" a fost condusa de un alt ex–premier al R.Moldova, Ion Sturza. Relatia Antosii–Sturza a coninuat si mai tarziu, caci Vladimir Antosii a devenit actionar al "Fincombank", institutia bancara condusa de Sturza, dar si mai mult de catre fiul presedintelui R.Moldova, Oleg Voronin.

Amintim ca Vladimir Antosii a candidat la alegerile parlamentare din 1998 si 2001 pe listele PDAM si PCRM. Iar la 19 aprilie 2005, este numit in functia de ministru al Industriei si Infrastructurii, unde munceste pana in prezent.

In final, surse din MAI ne–au spus ca cele doua morti sunt destul de limpezi: politia a descoperit deja ca Elena Vasilcenco a fost strangulata de un barbat cu devieri psihice. Infractorul este retinut, dar din cauza problemelor psihice s–ar putea sa nu fie condamnat la detentie, ci internat la Psihiatrie. Iar Victor Vasilcenco, sotul Elenei, a murit la 25 octombrie, la ora 9.30, pe traseul Chisinau–Balti, langa Orhei, fiind pasager intr–un BMW care s–a tamponat cu un camion ce transporta ciment.

Alte surse, totusi, ne–au spus ca tacerea acestui lung sir de ministri are un sens, la fel cum ar fi avand o cauza concreta cele doua morti stupide a doi oameni tineri, parinti ai unui copil minor. Surse care nu ne–au putut argumenta foarte bine versiunea, sustin ca in aceste delicte sunt intretesute afacerile si niste suparari de familie.

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
[email protected]