Nr. 101 (12 octombrie 2006)


 Social

«Dapu asta e
mandria noastra!»
La 5 octombrie, 100 de cititori ai Ziarului de Garda au expediat 100 de scrisori la adresa organismelor internationale si autoritatilor statului R. Moldova Continuare 

Nu cuvantul, ci omul jigneste
Desi traiesc alaturi de noi, au alte idealuri si valori... Continuare 

Chisinau —
Hollywood — Chisinau
In mediu, un cetatean al R. Moldova este remunerat pentru o ora de munca cu circa 6, 50 lei... Continuare 

Chisinau — Hollywood — Chisinau

Cu cei aproximativ 6 lei pe care ii are moldoveanul pentru o ora de munca, acesta nu–si poate permite decat doua paini sau un litru de lapte, poate un pachet nu prea scump de tigari, sa mearga si sa vina de la serviciu cu maxi– taxi, sau, ca sa mai uite de nevoi, la Ziua vinului, adaugand exact 2 lei, ar putea servi un paharel de tulburel, de 200 g ...

In mediu, un cetatean al R. Moldova este remunerat pentru o ora de munca cu circa 6, 50 lei...

6 lei versus 6 dolari

Cei 6 lei pentru o ora de munca a unui cetatean din R. Moldova sigur nu pot fi comparati cu remunerarea minima pentru o ora a unui angajat din Statele Unite ale Americii. Cu cei aproximativ 6 — 7 dolari, in dependenta de fiecare stat, pe care ii are americanul pentru o ora (de fapt, de cele mai multe ori aceasta remunerare se ridica si la circa 20 de dolari pentru o ora), acesta poate sa–si cumpere cateva paini, uneori doua galoane de lapte (n.r., opt litri) sau, daca ii este foame, niste cascaval sau salam. De ce nu, doua galoane de combustibil care i–ar fi de ajuns sa mearga, de exemplu, la Hollywood care se afla la aproximativ o ora de parcurs cu automobilul din Ontario, un orasel din Los Angeles, California.

Din remunerarea minima pentru o ora de munca, americanul si–ar putea cumpara o pereche de pantaloni, la un pret redus, ca sa mearga la serviciu. De fapt, de cele mai multe ori, nu–i pasa de ultimul strigat al modei.

Sirul poate continua: in dependenta de sezon. Dai 6 lei pentru 2 kg de cartofi, 2 de ceapa sau 2 de morcov. 6 dolari in total — pentru unul de cartofi, morcov si altul de ceapa.

Cei 6 dolari ai americanului i–ar mai ajunge si pentru un joc. El, americanul, a gasit si rostul acestui tip de distractie. Parcurile de distractii, atat de populare in SUA, ofera vizitatorilor posibilitatea de a–si incerca norocul la diverse jocuri atat pentru copii, cat si pentru parintii acestora.

Jocul cu baloane si broaste

Un joc este cel axat pe spargerea baloanelor. Cu doi dolari cumperi o sageata, iar cu cinci — trei sageti. In dependenta de numarul sagetilor cumparate, dar si de numarul baloanelor sparte cu ele, obtii un premiu. Un alt joc este cel in care participantii prind broaste. Aceeasi regula, doar ca, de aceasta data, in dependenta de noroc, ai posibilitatea sa castigi premiul mic, mediu sau mare.

De fapt, nu prinderea broastelor sau spargerea baloanelor e importanta, ci felul in care joaca americanii. Ei, la fel ca si moldovenii, cunosc valoarea banului. "Pot sa incerc acest joc?", un copil isi intreaba mama dupa ce a analizat cu atentie pretul si regulile jocului. "Puiule, esti sigur ca acesta este jocul la care vrei sa cheltui cei cinci care iti apartin? Pentru cinci dolari eu muncesc exact 20 de minute!", ii raspunde cu exactitate mama dupa ce a analizat si ea cu atentie regulile si pretul distractiei. De cele mai multe ori, parintii americani isi indeamna copiii sa joace, pentru a le demonstra cat de buni sunt acestia. Iar daca nu au avut noroc din prima, micii americani vor reusi la a doua incercare. "Bravo! Copilul meu este campion!", striga fericit tatal unui baiat de sapte ani care stie ca, de fapt, nu este mare lucru. Dar cat de mult conteaza sa–si incurajeze micutul.

Cum se joaca un moldovean si copilul sau? De fapt, unde ar putea sa se joace? Si chiar daca ar exista o astfel de distractie, mama copilului din R. Moldova i–ar raspunde: "Lasa joaca, ca nu esti mititel. Tu mergi si vii de la scoala cu acesti bani. Mananci ceva la bufet. Las'ca ai o gramada de jucarii pe care ti le–a trimis tata de la Portugalia..." Astfel, copilul moldoveanului da capul in jos si se impaca cu realitatea. Daca nu ai bani sa–ti incerci norocul, si jucariile de la Portugalia, trimise anul trecut, de Craciun, pot fi bune.

P.S. De fapt, cei 6 lei i–ar mai ajunge moldoveanului pentru un "Makler" ca sa stie ce mai poate vinde. Dar mai de interes ar fi pretul a niste acte false ca sa poata pleca ilegal in Italia la munca pentru a achita contractul de 7 mii de lei pentru un an de studii, al fiicei sau feciorului, la Facultatea de Drept.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com