Nr. 101 (12 octombrie 2006)


 Editoriale

Istoria si monstrii
Ieri, la Chisinau, Asociatia Istoricilor a organizat actiuni de protest impotriva Istoriei integrate Continuare 

Drojdiile
La fundul fiecarui butoi cu vin nou se depun cateva galeti de drojdii Continuare 

Istoria si monstrii

Ieri, la Chisinau, Asociatia Istoricilor a organizat actiuni de protest impotriva Istoriei integrate. Acesta trebuie sa substituie in scoli manualul de Istoria Romanilor care, potrivit oficialilor de la Chisinau, afecteaza statalitatea R. Moldova. Dura, dar pe cat de dura, pe atat si de impertinenta aceasta motivatie "patriotica" din partea unui partid politic care nu are nici o contributie, ba dimpotriva, s–a opus, pana si dupa 1991, statutului de independenta a R. Moldova.

Istoria integrata a fost respinsa din start de catre profesori si elevi. Si Consiliul Europei (CE) a avut rezerve fata de calitatea manualului. Critici la adresa manualului au lansat partidele parlamentare si cele extraparlamentare (cu exceptia comunistilor). Acum doua saptamani, la reuniunea comuna a Ministerului Educatiei si Academiei de Stiinte, convocata de presedintele Voronin si, consecutiv, la Adunarea generala a profesorilor de istorie, Asociatia Istoricilor din R. Moldova cerea, in mod conditionat, eliminarea Istoriei integrate din invatamant pana la elaborarea, in conditii de maxima transparenta, a unui manual care ar respecta principiile adevarului istoric. In caz contrar, Asociatia Istoricilor isi rezerva dreptul sa declanseze, de la 11 octombrie, actiuni de protest — lucru care s–a si intamplat ieri.

Nimeni din cei antrenati in polemici si confruntari cu regimul, inclusiv istoricii, nu protesteaza impotriva Istoriei integrate ca formula sau idee de manual scolar. Deranjaza continutul. Oricat ar incerca comunistii sa speculeze formula, problema este una de fond. Precedentul cu Istoria integrata, in varianta comunista, nu este decat o tentativa de readaptare camuflata, la noile realitati, a principiului de realism socialist "national ca forma, socialist in continut". Adica, o "istorie integrata" ca formula si sovietica ca interpretare. Asta, de fapt, a fost si este motivul din care manualul de Istorie integrata a trezit critici, boicotari si, in cele din urma, proteste de strada. Desigur, comunistii nu prea tin la imagine — lucru verificat de istorie — ca sa poata reactiona adecvat acestor proteste. Este, insa, enorm de important ca institutiile internationale si mai ales CE, pe rol de arbitru, sa se autosesiseze asupra faptului ca un regim politic imprevizibil, ca cel de la Chisinau, i–ar putea compromite imaginea, in cazul in care acesta nu va reactiona adecvat la protestele care nu mai sunt doar ale istoricilor. Comunistii au si incercat deja sa se acopere (discursul deputatului V. Stepaniuc in Parlament) cu numele CE. Ar fi periculos ca la Chisinau, CE, care are un nume bun in toti anii de independenta, sa fie confundat cumva cu Internationala Comunista, sub a carei acoperire si cu a carei concurs comunistii au facut mai multe nelegiuiri in Europa.

De–a lungul anilor, Moldova a platit tribut greu ocupatiei sovietice, cu generatii intregi de dezmosteniti, educati in temeiul falsurilor istorice. Cei care guverneaza azi R. Moldova sunt si ei parte a acestor generatii, indiferent daca sunt le convine sau nu sa recunoasca acest statut al lor. Istoriile false nasc monstri. Moldova i–a avut si–i mai are destui, ca sa accepte si de acum incolo istorii producatoare de noi jertve ale neadevarului istoric.

Azi, la Chisinau, sub patronajul presedintelui V. Voronin, isi va incepe lucrarile cel de–al doilea Congres mondial al moldovenilor. La fel, ca si la primul congres, presedintele va vorbi cu moldovenii si moldovenii cu presedintele lor moldovean in limba rusa. Congresul va fi, in linii mari, o adunare de partid a moldovenilor (veniti in principal din lagarul ex–sovietic) care produc, in statele lor de resedinta, "valori etno–culturale" similare cu cele pe care inceraca sa le produca si comunistii in R. Moldova. Iata de ce nu–i exclus, ca Anatol Fetescu, presedintele Asociatiei moldovenilor din Ucraina sa prezinte Congresului, ca pe o "mare realizare", primele manuale la "Limba si literatura moldoveneasca", editate anul trecut la Odesa, fara avizul Ministerului Educatiei de la Kiev. Drept recompensa, presedintele Voronin l–a si onorat pe Fetescu cu ordinul "Gloria Municii". Vor urma si alte decorari… In fata Operei Nationale vor continua, insa, protestele organizare de Asociatia Istoricilor din Moldova. Istoria continua.

Petru Amariei


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com