Nr. 101 (12 octombrie 2006)


CEDO, dosarul Ilascu–2

CEDO a inceput examinarea dosarului numarul doi in cazul membrilor Grupului Ilascu. Cel de–al doilea dosar a fost pus pe rol in baza cererilor lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa, precum si a membrilor familiilor lor.

Avocatul Vlad Gribincea a declarat ca in vara anului 2005 cei doi detinuti aflati in prezent la Tiraspol si Hlinaia au inaintat noi cereri la CEDO, alaturi de Eudochia — sotia lui Andrei Ivantoc si Victor — fiul lui Tudor Petrov–Popa. Ei au acuzat din nou Federatia Rusa si Republica Moldova pentru detentia abuziva si ilegala in inchisorile din Transnistria si de neexecutarea Hotararii CEDO din 8 iulie 2004.

"CEDO a primit deja observatiile guvernelor F.Ruse si Moldovei. Si Guvernul Romaniei a intervenit in acest proces de partea celor doi detinuti, care sunt si cetateni romani," a spus avocatul Gribincea.

Potrivit lui, prin explicatiile inaintate Inaltei Curti, Rusia a iterat din nou ca nu detine controlul asupra teritoriului transnistrean, in timp ce Guvernul Moldovei a raspuns ca a depus si depune eforturi permanente pentru eliberarea detinutilor.

Avocatii urmeaza sa remita observatiile catre CEDO pana la inceputul lunii noiembrie.

Eudochia Ivantoc ne–a declarat ca nu prea crede in izbanda celei de–a doua decizii a CEDO, in cazul in care prima nu a fost pusa in vigoare deja de doi ani si jumatate.

Ilie Ilascu ne–a declarat ca Rusia a sfidat in toate modurile posibile CEDO ca pe o instanta judiciara europeana, precum a sfidat si Comitetul de Ministri al Consiliului Europei (CMCE), presedintia caruia o detine de jumatate de an. CMCE este responsabil de verificarea respectarii deciziilor CEDO si a emis deja 4 rezolutii interimare prin care Rusia a fost atentionata despre neindeplinirea Hotararii CEDO din 8 iulie 2004.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com