Nr. 100 (5 octombrie 2006)


Lavrov a mintit cu nerusinare

Zilele acestea si–a tinut lucrarile sesiunea APCE. Federatia Rusa, care detine presedintia Comitetului de Ministri al CE din primavara acestui an, a trebuit sa prezinte cateva rapoarte.

Parlamentari din toate tarile membre ale Consiliului Europei s–au inscris pe lista de intrebari catre Boris Grizlov, presedintele Dumei de Stat si catre Serghei Lavrov, Ministrul de Externe al F.Ruse. Precum era si de asteptat, intrebarile abordau chestiuni foarte sensibile despre implicarile armate si politice ale Rusiei in zona fostei uniuni sovietice.

Sute de intrebari, scrise, traduse si aranjate in liste au fost aruncate la cos luni, cand s–a anuntat ca presedintele Dumei ruse a decis sa nu vina la aceasta sesiune planificata din timp. Ieri, parlamentarii de la Strasbourg au avut o alta surpriza. Serghei Lavrov a venit, dar a raspuns evaziv la intrebari.

Dintre cele peste cele 30 de intrebari inregistrate pentru ministrul rus de Externe, doar doua au vizat Moldova. Maria Postoico l–a intrebat pe Lavrov de ce presedintele Dumei ruse a contribuit la lansarea unui mesaj de incurajare a liderilor rusi sa recunoasca rezultatele referendumul din Transnistria. Intrebarea ei, insa nu a ajuns in plen, pentru ca era numerotata cu nr.30.

Ilie Ilascu s–a inscris printre primii in lista, dar tot nu a ajuns sa adreseze intrebarea in fata oficialului rus. Serghei Lavrov urmeaza sa raspunda in scris la intrebarea senatorului roman:

Cand intentioneaza F.Rusa sa indeplineasca hotararea CEDO cu privire la eliberarea lui Ivantoc si Petrov–Popa.

"Colegii mei din senatul Romaniei au reusit, totusi sa il intrebe pe Lavrov in plen, despre implicarile parlamentarilor rusi in misiunile de asistenta a referendumului lui Smirnov. Lavrov a mintit cu nerusinare, declarand ca acestia au mers la Tiraspol, nu ca deputati ci ca persoane private. El a compromis standardele de comportament ale unui presedinte al CMCE," a declarat Ilie Ilascu ieri pentru Ziarul de Garda

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com