Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ziua Mondială de combatere a…

Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA

Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA este marcată în fiecare an pe 1 decembrie. Marcarea acestei zile simbolizează solidaritatea cu persoanele depistate HIV pozitiv, cât și conștientizarea impactului pe care o are infecția HIV asupra comunității. HIV este virusul care atacă și distruge sistemul imunitar al organismului deschizând calea unor infecții oportuniste.

downloadÎn perioada 2011-2015, Ziua Mondială de combatere a HIV/SIDA demarează cu sloganul „Reducerea până la zero. Zero cazuri noi de infecţii cu HIV. Zero cazuri de discriminare. Zero decese cauzate de SIDA”, care semnifică un impuls mai mare pentru persoanele infectate de a se trata și un apel către guverne că e timpul să acționeze.Zero Discriminare este unul din elementele centrale ale viziunii împărtăşite a UNAIDS.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, la nivel mondial, aproximativ 36 de milioane de persoane sunt infectate, iar în fiecare zi apar 6.800 de cazuri noi, în timp ce circa 5700 de oameni mor din cauza acestui virus. Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că, anual, în Moldova sunt înregistrate peste 700 de cazuri noi de infecţie cu HIV.

În țara noastră, primul caz de SIDA a fost semnalat în 1987, iar până în prezent au fost înregistrate peste 9.000 de persoane HIV pozitive, 60 la sută dintre acestea au vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani.

Infecția HIV poate fi prevenită prin informare și educare. În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă, formării comportamentului fără risc, extinderii activităţilor de prevenire a infecţiei cu HIV.