Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   World Food Moscow 2014 a…

World Food Moscow 2014 a arătat că rușii preferă produsele alimentare moldovenești

Produsele alimentare moldovenești, în special fructele, sunt de o calitate bună și vor fi la mare căutare pe piața rusească, în cazul în care va fi ridicată interdicția la importul acestora în Federația Rusă. Această declarație a fost făcută pentru Proiectul ACED de reprezentanții rețelelor comerciale și angrosiștilor ce activează în această țară, în cadrul expoziției internaționale de produse alimentare World Food Moscow, care a avut loc în perioada 15-18 septembrie 2014 la Moscova.

news0_bigSpecialistul marketing al ACED, Adrian Cojocaru, care a asistat participanții moldoveni la expoziție, a spus că în mediul de afaceri din Rusia există o percepție generală pozitivă despre produsele din Moldova. „Merele noastre au fost vedetele show-ului. Toată lumea le fotografia și le gusta. Vizitatorii la standul moldovenesc, cei mai mulți fiind oameni de afaceri ruși, au remarcat îmbunătăţirea calităţii merelor moldoveneşti care ca aspect pot face concurenţă celor din alte ţări europene, având totodată un avantaj din punct de vedere a calităţilor gustative. Ei nu sunt deloc încântați de faptul că la moment nu le pot importa direct din R. Moldova”, a menționat Adrian Cojocaru. Despre „avantajul gustului” au vorbit și vizitatorii din Egipt, Tunisia, Turcia, Iordania, Mongolia și Africa de Sud.

Unul dintre participanții la expoziție, Ion Tulei, producător de struguri de masă, mere, prune, cireșe, piersici, a apreciat că există șanse mari pentru expansiunea exporturilor de produse proaspete din R. Moldova. „Toți așteaptă anularea interdicției și deschiderea pieței din Rusia. Pe de altă parte, calitatea actuală a fructelor noastre ne permite să concurăm cu succes și pe alte piețe. Întreprinderea mea, de exemplu, utilizează cele mai performante tehnologii la producerea și post-recoltarea fructelor, dispunem de toate certificatele sanitare și fitosanitare necesare. Mesajul nostru este că nu renunțăm la piața rusă și, totodată, vom căuta și alte piețe”, a indicat Ion Tulei.

În opinia sa, fermierii moldoveni ar trebui să se debaraseze de stereotipul că „merele noastre sunt ieftine” și să studieze mai atent tendințele piețelor și preferințele consumatorilor – dacă există cerere, oferim calitate și putem garanta livrarea, de ce să nu solicităm un preț mai mare?

Participanții moldoveni au avut discuții la standul național cu reprezentanți ai 30 de țări. Ca rezultat al participării la expoziție, un comerciant din Republica Sud-Africană, care se ocupă de exportul de produse proaspete în țările africane, şi-a arătat disponibilitatea de a vizita Moldova pentru a discuta livrarea de mere moldovenești în Nigeria. „În anul curent producția de mere în Africa de Sud s-a redus considerabil”, a explicat Wiehann Vermeulen de la compania Bonaire Group, „și voi examina posibilitatea de a le importa din Moldova. Judecând după calitatea mostrelor expuse la această expoziţie cred că merele din Moldova au perspective reale de a fi vândute cu succes pe continentul african”.

Un alt comerciant din Turcia, de asemenea, planifică o vizită în Moldova pentru a iniţia exportul merelor moldoveneşti către ţările din Orientul Mijlociu.

Un grup de comercianți din Kazahstan a sosit deja la Chișinău pentru a studia oportunitățile de colaborare cu producătorii de fructe din Moldova. Intenția de a cumpăra produse moldovenești, inclusiv produse agricole procesate, a fost anunțată și de alte 2 companii din Egipt, 2 companii din Turcia, 1 din Tunis, 1 din Uzbekistan, și 1 din Mongolia.

Este pentru a treia oară când ACED susține întreprinderile din Moldova să-și expună produsele agricole în capitala rusă. Participarea celor 12 producători moldoveni la World Food Moscow 2014 a fost organizată în colaborare cu Asociația Moldova-Fruct, care este partenerul Proiectului ACED într-o serie de activități. Vizitatorii au remarcat și designul exclusiv al standului Moldovei, precum și poziționarea reușită a acestuia în pavilionul expozițional. Standul a fost vizitat, printre altele, de ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, care se afla în capitala rusă pentru a negocia deblocarea livrărilor de produse agricole proaspete și procesate în Rusia.

Participarea producătorilor moldoveni la edițiile precedente ale expoziției World Food Moscow a generat numeroase contacte de afaceri și vânzări de milioane de dolari SUA, conform datelor raportate de participanți.

În toamna anului 2014, Proiectul ACED va organiza participarea Moldovei la expozițiile World of Perishables și Gulf Food (Dubai), Indagra Food (București), iar în februarie 2015 va oferi suport pentru participarea la Fruit Logistica (Berlin) și Prodexpo (Moscova).

Sursa:press.md