Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Surprizele pregătite pentru Ziua Națională…

Surprizele pregătite pentru Ziua Națională a Vinului

În premieră, Ziua Națională a Vinului se va desfăşura sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”. În zilele de 4 şi 5 octombrie, Chișinăul va găzdui una dintre cele mai frumoase sărbători naționale, unde repezentanții sectorului vitivinicol al Moldovei, alături de oaspeții din țară și de peste hotare, vor celebra și promova vinurile veritabile ale țării.

IMG_1016„În acest an așteptăm mai mulți oaspeți din străinătate și considerăm că Ziua Națională a Vinullui va deveni un eveniment tot mai solicitat de turiștii externi”, a declarat Diana Lazăr, vicedirectorul proiectului USAID CEED II. „Noul brand național ne ajută să fortificăm și să promovăm imaginea vinului Moldovei, care are o cultură și o legendă demne de a fi cunoscute și apreciate în întreaga lume”, susține Diana Lazăr.

Vitalie Pănuţă, vicedirectorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului ne asigură că Ziua Vinului din acest an va fi una cu totul și cu totul specială. „De această dată, de Ziua Națională a Vinului, ne propunem să cultivăm consumul conștient și moderat de vin, să promovăm vinurile moldovenești de calitate și tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru, să descoperim și să savurăm din plin legenda vinului”, zice Vitalie Pănuță.

Sergiu Botezatu, manager proiecte USAID a menționat că „anul acesta, vom migra accentele de pe consumul necontrolat în PMAN spre o zonă cognitiv-culturală. Avem piaţa divizată în diferite zone. Vrem ca participanţii să învețe și să vadă ceva cu adevărat frumos în aceste două zile”.

Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi împărţită în patru zone:
Zona meșteșugarilor – amenajată ca o curte tradițională țărănească, va găzdui meșteri populari. Aceștia își vor expune lucrările cu motive inspirate din struguri, vin, vie, tradiții, dar și vor oferi vizitatorilor masterclass-uri de meșteșuguri tematice: facerea poloboacelor, olărit, împletit din nuiele.
Zona de creație – timp de 2 zile pictori moldoveni vor picta 4 sticle gigantice de vin, prezentând 4 viziuni artistice distincte asupra tradițiilor moldovenești de vinificație.
Zona gustului – personalități din cultură, politică, showbiz vor fi invitate să-și demonstreze aptitudinile culinare, iar vizitatorii – să guste din bucatele tradiționale și vinurile autohntone.
Zona educațională – vizitatorii vor asista la toate etapele procesului de preparare a vinului, vor învăța arta de a degusta și a consuma vinurile de calitate în cadrul Şcolii Vinului, vor admira expozițiile de struguri și butași, vor juriza marele concurs al fanfarelor din diverse regiuni ale țării și vor încinge o horă uriașă.

Sărbătoarea vinului va fi condimentată cu un show de lumini de excepţie şi recitaluri susţinute de artiştii din Moldova, precum formaţia Zdob şi Zdub, Alex Calancea Band, interpreţi de muzică populară şi uşoară.

IMG_0998 IMG_1032

 

 

IMG_0972

IMG_1083

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1076

IMG_1014