Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Orheienii votează președintele, dar…

(VIDEO) Orheienii votează președintele, dar se tem de persecuții din partea lui Șor

Primarul orașului Orhei a emis o dispoziție, prin care solicită subalternilor să actualizeze datele din dosarele angajaților Primăriei, inclusiv a întreprinderilor și a instituțiilor subordonate. Există voci care spun că Ilan Șor ar vrea să se răzbune și să-i disponibilizaze pe cei care nu i-au ascultat îndemnul și au ieșit la vot pe 30 octombrie.

Sursa Video: www.ZdG.md

dispozitie_sorÎn dispoziția din 01.11.2016, emisă și semnată de primarul Ilan Șor, este invocat art.4, lit. F) și art. 10 alin (1) ale Codului Muncii, dar și pe art. 29 & 32 din Legea privind administrația publică locală ”pentru a aduce dosarele salariaților în conformitate cu legea”. Documentul respectiv le aduce la cunoștință tuturor angajaților din administrația locală că este necesar să prezinte actele în original pentru a putea perfecta contractele individuale de muncă. Iar sarcina de a efectua aceste verificări este pusă pe seama managerilor instituțiilor subordonate primăriei Orhei.

Unii cetățeni ne-au comunicat că se tem că vor fi disponibilizați de la locul de muncă doar pentru faptul că au ieșit la vot. Alții spun că nu au fost informați despre dispoziția emisă de Șor și că la scrutinul din 30 octombrie nu i-a împiedicat nimeni să iasă la vot.

Am întrebat-o pe viceprimara de Orhei, Regina Apostolova dacă există o astfel de dispoziție și ea a negat. A negat inclusiv faptul că oamenii ar putea fi disponibilizați de la locul de muncă pentru că a participat la vot.
Și Veaceslav Zaporojan, managerul-șef al Întreprinderii Municipale ”Servicii Comunal-Locative” Orhei, neagă că ar exista un asemene ordin și spune că el nu a primt indicații să verifice actele angajaților săi.

Victor Jantovan, un om de afaceri din Orhei, a încurajat cetățenii să participe la vot prin plasarea unui banner pe fațada clădirii pe care o gestionează. Bannerul conținea următorul mesaj: ”Orheienii adevărați, votează președintele”.
”Orașul practic era plin cu mesajele domnului Șor și a candidatei sale, Inna Popenco. Chiar în ziua tăcerii umblau cu megafonul și îndemnau oamenii să nu iasă la vot. Erau conflicte… și ați văzut, placatul a fost murdărit. Și murdăria asta nu e arucată doar în fața mea, ca om care a vrut să-și expună părerea, dar în fața tuturor moldoivenilor care vor să meargă la vot. Indiferent pentru cine, ei vor să voteze”, susține omul de afaceri.

La scrutinul din 30 octombrie, partidul lui Ilan Șor a cerut orheienilor să boicoteze alegerile. Ca rezultate, la scrutin au participat doar 36% dintre locuitorii orașului, cu 16% mai puțin față de alagerile parlamentare din 2014.