Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Trei personalități din lume, care…

Trei personalități din lume, care îl pot influența pe Putin

Președintele rus Vladimir Putin nu-l consideră pe omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, un interlocutor de calibrul său, de aceea discuțiile între cei doi oameni de stat de până acum nu s-au soldat cu rezultate notabile, ținând cont și de criza dintre cele două țări vecine, a declarat miercuri seara cunoscutul analist rus Stanislav Belkovski, într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean Hromadske, citat de agerpres.ro.

Potrivit acestuia, există trei personalități care ar putea să-l convingă pe Putin să-și schimbe linia politică (față de Ucraina): Papa Francisc, fostul președinte americane Bill Clinton și ex-premierul britanic Tony Blair.

În opinia lui Belkovski, ‘Putin se află în prezent într-o stare în care este pregătit să moară împreună cu Rusia’.

Ucraina nu reprezintă obiectivul final al eforturilor președintelui rus Vladimir Putin, ea este doar o rampă în vederea negocierilor cu Occidentul, consideră el. Putin discută cu Obama (Barack, președintele SUA) și Europa via Ucraina, opinează celebrul politolog rus, care, înaintea declanșării conflictului solicitase cetățenia Ucrainei.

La ora actuală, obiectivul propagandei de stat ruse este de a alina suferința președintelui Putin în urma eșecurilor sale politice. ‘Putin se află într-o stare de frustrare profundă, el suferă foarte mult în urma a ceea ce i s-a întâmplat, mai ales la summitul G20 la Brisbane (Australia). Și are nevoie de ceva care să atenueze efectul acestei vizite nefericite’, a spus Belkovski, în direct la Hromadske.tv.

În genere, spune el, Putin se află acum ‘într-o stare psihologică dificilă’, care nu promite nimic bun nici pentru Ucrana, nici pentru Rusia. ‘În stare de frustrare, Putin reacționează întotdeauna foarte dur’, afirmă Belkovski, autorul controversatului volumului ‘Putin. O biografie interzisă’.

În acest moment, ‘El (Putin) nu dorește un război oficial cu Ucraina, dar ar putea declanșa o nouă etapă a ostilităților de genul celor din luna august’, estimează analistul rus, cândva un apropiat al Kremlinului.

În opinia politicianului rus de opoziție, Vladimir Milov, la summitul G20, președintele Vladimir Putin a constatat că nu mai are aliați în lupta sa cu Occidentul.

Putin a părăsit duminică Australia, înainte de publicarea comunicatului final al summitului G20 și nici nu a participat la dejunul de lucru, motivându-și plecarea inopinată prin ‘nevoia de somn’ și un program extrem de încărcat, ceea ce a constituit o abatere de la protocol.

Într-o atmosferă de ‘război rece’, liderii țărilor anglo-saxone au acuzat Moscova că este ”o amenințare pentru lume”, că dorește să reinstaureze ‘gloria pierdută a țarismului sau a Uniunii Sovietice”, fiind un agresor pentru țări mai mici decât Rusia. Președintele american Barack Obama l-a avertizat atunci pe Putin că, dacă va continua să alimenteze conflictul din estul Ucrainei, Rusia va rămâne izolată de comunitatea internațională.

AGERPRES