Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Transnistrenii vor independență în Rusia.…

Transnistrenii vor independență în Rusia. Ce spune Guvernul de la Chișinău?

Încă un pas spre Rusia. Toţi deputaţii Sovietului Suprem au votat miercuri, 16 aprilie 2004 în favoarea unei adresări către Duma de Stat a Federaţie Ruse şi către preşedintele Vladimir Putin pentru ca acesta să recunoască independenţa regiunii transnistrene şi să permită ca teritoriul din stânga Nistrului să intre în componenţa Rusiei.

Totodată, deputaţii din regiunea transnistreană mai solicită liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran pentru alipirea ulterioară la Rusia. Textul votat de către toți deputații regiunii separatiste conţine următoarea declaraţie: „În conformitate cu normele dreptului internaţional, dreptul unui popor la autodeterminare serveşte drept bază pentru deciziile politice esenţiale şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept”.

În motivarea acțiunilor lor, autoritățile din stânga Nistrului invocă referendumul care a avut loc în regiune pe 17 septembrie 2006. Atunci, majoritatea participanţilor s-au declarat pentru independenţă şi alipirea ulterioară la Rusia. După decizia Rusiei de anexare a Crimeei,sovietul suprem de la Tiraspol a trimis o scrisoare şefului Dumei de Stat prin care cere ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii şi regiunii transnistrene.

„Adresarea este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova. Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2”. Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune.  Astfel, acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă”, se spune într-un comunicat al Guvernului.

„Singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negocieri. Guvernul rămâne deschis și interesat pentru un astfel de dialog. Cheamăm partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.  Și în mod special, facem un apel către partenerii noștri din Federația Rusă să vină cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional”, se mai spune în comunicat.