Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Timofti, Corman și Leancă au…

Timofti, Corman și Leancă au semnat Necrologul

La 30 octombrie 2014, în urma unei boli incurabile, s-a stins din viaţă Constantin Tănase, jurnalist, director fondator al ziarului „Timpul de dimineață”, publicist, deputat în primul Parlament al R. Moldova, cunoscut luptător pentru limba română şi pentru revenirea la alfabetul latin. A fost un susţinător activ al Mişcării de eliberare naţională, apărător curajos al valorilor neamului și al democrației.

Constantin Tănase s-a născut la 24 iunie 1949 în comuna Nemțeni, raionul Hâncești. După absolvirea școlii medii își continuă studiile la Facultatea de litere a Universității de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. După absolvire, a activat în calitate de profesor. Ulterior accede la doctorat în cadrul Academiei de Științe și susține teza de doctor în filologie. Între anii 1988-1990 este secretar științific al Comisiei de terminologie de pe lângă Academia de Științe a Moldovei.

În anii 1990-1994 Constantin Tănase a fost deputat în primul Parlament ales în mod democratic. În această calitate a votat Independenţa Republicii Moldova.

Între 1994-1996 este director al Centrului național de terminologie, postură în care inițiază și realizează un amplu program de editare a dicționarelor de terminologie. Lucrează intens asupra punerii în circulație în limba română a documentației oficiale, a actelor de identitate. În anul 1996 este consilier al Președintelui Mircea Snegur, iar între 1997-2001 – redactor-șef adjunct și redactor-șef al ziarului „Flux”.

În septembrie 2001, lansează Cotidianul național independent „Timpul”.

În calitate de publicist a editat mai multe volume, inclusiv „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Blestemul de a fi” (2009), „Groapa cu lei”(2014).

Pentru merite deosebite în domeniile sale de activitate, Constantin Tănase este decorat cu medaliile „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu și cu distincția supremă din stat – Ordinul Republicii. În anul 2012 a devenit laureat al Premiului Național în domeniul jurnalismului. De asemenea, meritele sale au fost înalt apreciate și de către statul român, care i-a acordat Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor, prietenilor şi tuturor apropiaţilor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Nicolae Timofti, preşedintele R. Moldova, Igor Corman, preşedintele Parlamentului R. Moldova, Iurie Leancă, prim-ministru al R. Moldova