Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Termenul de arest al oamenilor…

Termenul de arest al oamenilor de afaceri care s-au implicat activ în lichidarea posturilor vamale instalate ilegal de către administrația din regiunea separatistă a fost iarăși prelungit

Vitalii Beșleaga și Serghei Bevziuc sunt cetățeni ai R. Moldova și cofondatori ai societăți de producere și realizare a apei minerale terapeutice „Varnița Unicum”.

În 2011,Vitalii Beșleaga a fost ales în funcția de consilier în consiliul local al satului Varnița, iar în aprilie 2013 s-a implicat în activ în lichidarea posturilor vamale instalate ilegal de către administrația separatistă pe teritoriul satului.

Pentru a desfășura activitatea de întreprinzător și a produce şi comercializa liber apa minerală terapeutică „Varniţa Unicum” de către partenerii indicați au fost înregistrate „Beșleaga ERVA”, o societate cu răspundere limitată înregistrată la autoritățile constituționale pentru desfășurarea activității în dreapta Nistrului, și SRL „Aeroplan” pentru desfășurarea aceluiași tip de activitate în regiunea transnistreană.

La 15 noiembrie 2013 Beșleaga Vitalii și Bevziuc Serghei au fost răpiți de către angajații așa-numitului „comitet de anchetă al rmn”, cu aplicarea violenței fizice. Ei au fost „acuzaţi” de oferirea unei sume de bani persoanelor cu funcție „de răspundere” din administrația secesionistă pentru a debloca activitatea întreprinderilor pe teritoriul regiunii transnistrene. Ulterior ambele victime au fost plasate pentru 10 zile în izolatorul de detenție preventivă nr.3 din Tiraspol în condiții inumane. În continuare au fost plasați în diverse „instituții de detenție” din regiunea transnistreană unde sunt „deținuți” în condiții inumane de detenție precum şi fără o asistență medicală corespunzătoare indicațiilor medicale.

La momentul reținerii celor doi SRL „Aeroplan” era una din cele mai prospere companii din regiunea transnistreană a R. Moldova. Astfel, în 2012, SRL „Aeroplan” a fost premiat la concursul calității drept unul dintre cele mai bun produs din această categorie de produse.

La 18.11.2013, „judecătoria or. Tiraspol” a aplicat față de cei doi măsura preventivă – arestul fără să indice termenul acestuia, invocând drept justificare a necesității aplicării acestei măsuri – doar caracterul social-periculos al infracțiunii incriminate și faptul că aceasta s-ar referi la infracțiuni deosebit de grave, de asemenea s-a invocat și faptul că reclamanții ar putea să se eschiveze de la urmărirea penală și că ar putea săvârși alte infracțiuni. Termenul „arestului” a fost prelungit de nenumărate ori până la momentul de față. Astăzi, 30 iulie 2014 termenul de „arest” a victimelor a fost prelungit cu încă două luni.

În prezent ambii sunt deținuți în „izolatorul” nr.3 din Tiraspol.
Sursa: Promolex.md