Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Supărarea lui Nagacevschi crește. Camerele…

Supărarea lui Nagacevschi crește. Camerele de supraveghere din capitală încep să-l deranjeze

Vitalie Nagacevschi este nemulțumit că pe străzile capitalei sunt instalate camere de supraveghere. De aceea, Organizaţia Obştească „Juriştii Pentru Drepturile Omului”, a cărui președinte este Vitalie Nagacevshi, printr-o cerere adresată lui Dorin Recean, ministrul Afacerilor Interne, a solicitat interzicerea exploatării tuturor camerelor de supraveghere a circulaţiei rutiere, instalate pe drumurile publice din țară.

368-Vitalie-NAGACEVSCHIAutorul documentului spune că utilizarea și captarea imaginilor de către aceste camere reprezintă o imixtiune în dreptul la viaţa privată atât a membrilor ONG „Juriştii Pentru Drepturile Omului”, cât şi a altor persoane filmate sau fotografiate de respectivele camere de supraveghere.

„Da, am transmis o cerere ministrului de Interne, dar nu anume lui Recean. De fapt, am transmis ministrului de Interne și dacă, anume Dorin Recean ocupă această poziție la acest moment, nu am ce face…”, a subliniat Vitalie Nagacevschi. „Camerele sunt instalate pentru a înregistra încălcările (Regulamentului Circulației Rutiere, n.r.). Aceste camere, mai cu seamă, instalarea acestor camere este o încălcare a drepturilor omului. De ce ele ne filmează automobilele chiar dacă noi nu am încălcat regulele de circulație? Nu există lege sau un regulament care ar stabili foarte clar cum trebuie să fie colectate și stocate aceste imagini, cine are acces la ele și cum pot fi utilizate… Iar felul și locul unde sunt aceste camere, reprezintă o modalitate de supraveghere a oricărei mașini și a oricărei persoane care circulă pe drumurile publice”, explică juristul.

În replică, şeful de la Interne, Dorin Recean, îi recomandă lui Vitalie Nagacevschi să-şi plătească amenzile şi să nu depună asemenea sesizări. „Consider că domnul Nagacevschi are mai multe motive de a fi împotriva acestor camere de supraveghere, mai ales după ce a încălcat niște regulamente și a primit câteva amenzi. Însă, îi recomand să le achite”, a declarat Dorin Recean.

Potrivit lui, camerele de supraveghere ar putea fi scoase doar în cazul săvârșirii unui abuz, dar nu pentru că nu ar funcționa bine. „Acest sistem este complet controlat, orice acces în sistem, orice modificare în sistem și în bazele de date este înregistrată. Atunci când se fixează automobilul el nu se prelucrează, adică datele cu referință la acest automobil, decât atunci când șoferul încalcă RCR”, a subliniat ministrul.

Dorin Recean a menționat că, după instalarea acestor camere, numărul accidentelor rutiere în zona de supraveghere s-a micşorat cu 40 la sută, iar numărul celor decedaţi şi a celor traumați s-a micşorat cu 60 la sută. „Și atunci demersul domnului Nagacevschi este unul de-a dreptul hilar şi de neînţeles și de aceea vreau să-l întreb: Oare are el o problemă cu un sistem care salvează vieți omenești?”, s-a întrebat ministrul de Interne.

În prezent sunt instalate camere de supraveghere în 41 de intersecţii din capitală şi pe mai multe trasee naţionale. În acest scop au fost cheltuite 5 milioane de dolari, bani care provin dintr-o donaţie oferită de Guvernul Chinei.