Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Violența împotriva femeilor trebuie să…

Violența împotriva femeilor trebuie să înceteze

Pe plan mondial, una din trei femei s-a confruntat cu violenţă fizică sau sexuală, de cele mai multe ori din partea unui partener intim. În majoritatea țărilor, mai puțin de 4 din 10 victime ale acestui tip de violenţă solicită ajutor.

Violenţa împotriva femeilor și fetelor include violenţa în familie, violența sexuală, traficul de fiinţe umane și practicile dăunătoare, cum ar fi căsătoria forţată a copiilor, uciderea copiilor din cauza genului lor și mutilarea genitală feminină.

Pe plan mondial, peste 140 de milioane de femei și fete au suferit o formă oarecare de mutilare genitală. În țările în curs de dezvoltare, una din trei fete se căsătoreşte înainte de a împlini 18 ani, iar una din nouă înainte de a împlini 15 ani.

Violența le privează pe femei și fete de drepturile la sănătate, educaţie și participare la administrarea comunităților și țărilor lor. Violența are efecte enorme asupra sănătății – de la sarcini forțate până la avorturi periculoase și silite, sau vătămări și traume fizice pe viață. Iar cele care supraviețuiesc duc adesea o viață marcată de teamă și stigmatizare.

Comunitatea internaţională intenționează să demareze un program de dezvoltare durabilă, echitabilă și incluzivă cu durata de 15 ani. Pentru ca noile obiective de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite să aibă un impact semnificativ și pozitiv, trebuie luate măsuri pentru a elimina ciclul violenţei împotriva femeilor, care le anulează multor milioane de femei și fete drepturile lor fundamentale și capacitatea de a contribui la progresul economic și social al țărilor lor.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) acționează pentru a preveni și a reacționa la violența bazată pe gen în 135 de țări, din care 43 sunt afectate de crize ce amplifică vulnerabilitatea femeilor și fetelor.

Cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeii, UNFPA își reînnoieşte angajamentul de a proteja sănătatea și drepturile femeilor și fetelor.

În colaborare cu ONU și alţi parteneri, am elaborat standarde globale pentru servicii esenţiale destinate femeilor și fetelor supuse la violenţă, precum și îndrumări tehnice cuprinzătoare care vor ajuta statele să le implementeze.
Continuăm să cooperăm cu bărbaţi, băieţi și lideri comunitari din multe state ale lumii pentru a schimba atitudinile discriminatorii și normele sociale care permit persistența acestor abuzuri.

UNFPA acţionează pentru a preveni și a reacționa la violenţa împotriva femeilor și fetelor înaintea, pe parcursul și ulterior conflictului, în perioade de pace și ca parte a unei acţiuni umanitare eficiente.

Luna viitoare, la o reuniune la nivel mondial organizată de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și UN Women la Istanbul, comunitatea internațională va evalua progresele realizate în ultimele două decenii pentru a schița următorii pași.

Odată cu stabilirea noilor obiective la nivel mondial, suntem cu toții responsabili pentru oprirea violenței împotriva femeilor și fetelor, iar acest obiectiv trebuie să fie realizat până în anul 2030. Toți trebuie să facem mai mult, și nimeni nu trebuie să rămână neprotejat.

Fiecare femeie și fată are dreptul la o viață fără discriminare pe bază de gen și fără violență. Acest obiectiv este imperativ nu numai pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea femeilor și fetelor, dar și pentru întreaga omenire și viitorul nostru comun.