Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 12 februarie 2022

Avem noutăți bune de peste Prut. Guvernele R. Moldova și României au avut la sfârșitul acestei săptămâni, la Chișinău, o ședință comună în cadrul căreia au fost adoptate decizii importante pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Au fost semnate mai multe acorduri și protocoale de colaborare pe mai multe domenii, printre care și construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni. România ne va acorda și asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro. Tot în cadrul ședinței a fost semnat acordul de reducere a tarifelor de roaming între cele două țări.

Numirea fostului ministru de Interne în Guvernul Filat, Dorin Recean, în funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării a stârnit, în ultimele zile, un val de reacții în spațiul public. În 2013 Recean a fost implicat într-un scandal mediatic după ce, în spațiul public, a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat. Dorin Recean afirmă că a acceptat propunerea președintei Maia Sandu pentru că ar vrea să ajute și susține că, cităm, „nu sunt genul de om care să stea acasă să posteze statusuri critice sau să se indigneze la masa cu oaspeți”. Pe zdg.md găsiți prima reacție a lui Recean de la numirea în noua funcție, la Președinție.

Gazprom se arată nemulțumit de acțiunile autorităților de la Chișinău în problema datoriilor la gaz. Gigantul rus a emis în această săptămână un comunicat de presă transmite că abordarea unilaterală a părții moldovenești cu privire la auditul datoriei Moldovagaz contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Astfel, reprezentanții Gazprom susțin că, în această situație, Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz nu va aproba rezultatele auditului. Vicepremierul Andrei Spînu susține că partea moldovenească nu a încălcat nicio prevedere din protocolul semnat cu Gazprom și că gigantul rus a fost informat corect despre auditul care urmează a fi făcut.

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. Informații complexe despre de prevede evaluarea integrității candidaților la aceste funcții și cum va fi făcută gasiți pe zdg.md.

Vă mai spunem că medicul obstetrician-ginecolog Vadim Scarlat a fost condamnat de prima instanță pentru malpraxis. Magistrații i-au stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 8 luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip deschis, menționând că executarea pedepsei cu închisoarea aplicată lui Scarlat a fost suspendată pe un termen de probațiune de 1 an. În 2019 Judecătoria Chișinău l-a sancționat pe medicul Scarlat cu o amendă de 115 mii de lei pentru că a transmis unui magistrat 2 000 de euro în schimbul unei decizii favorabile într-un dosar penal cu privire la decesul unui nou-născut în care medicul avea calitate de învinuit.

Avem noutăți și despre petrecăreții care săptămâna trecută au fost închiși într-un local de noapte din Capitală în momentul în care patronul a văzut la ușă polițiștii veniți să verifice dacă sunt respectate măsurile de protecție anti-COVID dispuse de autorități. Poliția Capitalei anunță că 135 dintre petrecăreții baricadați în clubul de noapte au fost identificați, iar printre ei nu au fost identificați judecători, procurori sau polițiști, așa cum s-a vehiculat în presă. Șeful Poliției susține că doar opt dintre cei 135 de clienți nu dețineau certificate de vaccinare anti-COVID, aceștia fiind sancționați conform legii.

Tot pe acest caz, Inspectoratul de Poliție Ciocana a reținut două persoane și a efectuat trei percheziții în cadrul urmăririi penale declanșate sub aspectul comiterii infracțiunii de privațiune ilegală de libertate în localul din Chișinău. Așteptăm detalii. 

Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova a respins dosarele a 63 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care se grăbeau să acceadă în avocatură fără a susține examenul de admitere. Președintele Comisiei de licențiere, Adrian Tabîrță, ne-a comunicat că dosarele au fost respinse ținându-se cont de noile modificări operate la Legea cu privire la Avocatură.

Vă mai spunem că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a anunțat principalele motive pentru care Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, și Valeriu Cojocaru, șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, au fost eliberați din Penitenciarul nr. 13. Condițiile degradante și inumane de detenție și înrăutățirea stării de sănătate ale învinuiților –  sunt principalele motive, spun magistrații. Damir și Cojocaru sunt cercetați în dosarul „angajările fictive din cadrul Direcției 5”, angajări care au avut loc în perioada guvernării Partidului Democrat, condus atunci de Plahotniuc.

Avem detalii și despre cazul celor 13 ex-deputați transfugi cercetați pentru îmbogățire ilicită. Fosta deputata Violeta Ivanov a scăpat de izolator, fiind trimisă în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Asta după ce magistrații CA Chișinău i-au schimbat măsura preventivă de arest emisă anterior de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Iar ex-deputații Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Sergiu Litvinenco rămân în izolatorul CNA. Voi ce credeți despre deciziile judecătorilor în cazul celor cinci foști deputați? Scrieți-ne în comentarii.

Tot în această săptămână, măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar aplicată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cercetat pe mai multe capete de acuzare, a fost prelungită cu încă 30 zile.

Rămânem la Alexandr Stoianoglo și vă mai spunem că acesta va fi totuși cercetat penal și în dosarul profesorilor turci. Asta după ce Procuratura Anticorupție a anulat ordonanța de refuz în urmărirea penală în privința lui Stoianoglo, în dosarul expulzării profesorilor turci, emisă anterior de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan.

Vă mai informăm că Dorin Compan, ex-procuror anticorupție, a revenit în procuratură. Asta după ce magistrații au anulat ordinul prin care acesta a fost demis. Compari, fost șef interimar la PCCOCS a examinat anterior mai multe dosare de rezonanță. În 2020, în timpul mandatului lui Alexandr Stoianoglo la șefia PG, el s-a retras din sistemul procuraturii.

Și tot în această săptămână, Autoritatea Națională de Integritate a constatat că judecătorul care l-a condamnat pe deputatul fugar Ilan Șor „la libertate” și-a declarat corect averea. Astfel, ANI a încetat procedura de control a averii și intereselor personale în cazul ex-magistratului, după de inspectorul de integritate nu a constatat nicio încălcare la modul în care ex-magistratul și-a declarat veniturile.

Iar Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță că 20 de troleibuze noi, achiziționate din Belarus, se află în proces de asamblare și că la sfârșitul lunii februarie vor fi puse în circulație pe mai multe rute municipale. Cât timp suntem în așteptarea noilor troleibuze, spuneți-ne în comentarii pe unde credeți că ar trebui să meargă acestea. Ce rute credeți că au cea mai mare nevoie de troleibuze noi?

Avem și un anunț mai puțin obișnuit de la Parlament. Secretariatul Legislativului a anunțat că oferă servicii de parcare în garajul Parlamentului. Pentru o lună de parcare a automobilului la parlament, șoferii trebuie să achite 1 200 de lei. Pentru cei interesați, avem detalii pe zdg.md.

Tot în această săptămână, autoritățile au anunțat că au pornit 94 de cauze penale în urma falsificării certificatelor de vaccinare anti-COVID-19. 70 dintre acestea vizează persoane fizice, iar altele 22 – persoane juridice.  În context, în instanța de judecată au fost deja expediate trei cauze penale care vizează falsul informatic, coruperea pasivă și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale.

Totodată, în debutul acestei săptămâni, procurorii au desfășurat percheziții la Asociația Medicală Teritorială Râșcani a municipiului Chișinău. Potrivit procurorilor, trei angajați ai instituției medicale sunt bănuiți că ar fi eliberat fraudulos certificate de vaccinare anti-COVID pentru peste 100 de persoane care se aflau în afara țării, iar astfel au obținut un venit infracțional de peste  600 de mii de lei. 

Și tot la începutul săptămânii, procurorii anticorupție au descins în forță la Punctul de Trecere a Frontierei de stat Leușeni într-un dosar penal în care mai mulți funcționari de la vamă și Poliția de Frontieră sunt bănuiți de corupție. În urma perchezițiilor, trei angajați ai Serviciului Vamal și doi polițiști de frontieră au fost reținuți.

După rețineri, Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI a publicat imagini video de pe camerele de supraveghere în care, potrivit autorităților, apar vameși și polițiști de frontieră în timp ce iau mită. Acuzatorii spun că funcționarii sunt cercetați pentru acțiuni de corupere pasivă și activă manifestate prin pretinderea, acceptarea și primirea de mijloace bănești. Sumele variau între 50 și 200 de euro și erau primite în schimbul unor servicii de eliberare sau întocmire a actelor de călătorie.

Iar procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au anunțat că au reținut un complice în schema infracțională de la Calea Ferată din Moldova. Potrivit procurorilor, bărbatul este bănuit de participare la disimularea unor tranzacții cu implicarea CFM,  în perioada anilor 2017-2019, în scopul însușirii ilegale a activelor din patrimoniul întreprinderii de stat în sumă de 85 de milioane de lei.

Și tot procurorii au anunțat că în această săptămână una dintre cele cinci grupări criminale din cadrul dosarului penal „Metalferos” a fost trimisă în instanța de judecată. Astfel, opt inculpați ar urma să ajungă în fața judecătorilor. Potrivit surselor ZdG, liderul grupării este omul de afaceri Nicolae Pelin, așa-numitul „bancher negru” al Metalferos, despre care ZdG a scris anterior. Informații detaliate avem pe site-ul nostru.

La capitolul sănătate vă informăm că Ministerul de resort a anunțat că testele de diagnostic pentru COVID-19, cu tariful de 300 de lei, pot fi efectuate în trei laboratoare din Chișinău și cinci din raioanele R. Moldova. Testele pot fi făcute doar cu prezentare unui act de identitate. Laboratoarele prevalează materialul biologic pentru testul PCR COVID-19 de luni până vineri, iar unele inclusiv sâmbăta. Mai multe detalii găsiți pe zdg.md.

Știați că circa 50% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă de calitate. Sunt însă și zone unde oamenii nu au deloc apă. Ziarul de Gardă a mers în satul Peciște, raionul Rezina, unde sătenii sunt nevoiți să aducă apă de la 2-3 kilometri distanță sau chiar să topească zăpadă pentru a face rost de apă. Găsiți reportajul integral pe canalul nostru de youtube.