Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședință importantă la CEC.…

VIDEO Ședință importantă la CEC. Membrii CEC urmează să anunțe cum va fi organizat turul doi al alegerilor pentru Primăria Bălți

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc sâmbătă 4 decembrie, în ședință. Pe ordinea de zi sunt programate cinci subiecte.

În cadrul ședinței, membrii CEC urmează să aprobe și să anunțe modalitatea desfășurării și organizării turului doi al alegerilor pentru Primăria Bălți, după ce Judecătoria Bălți a decis excluderea Marinei Tauber din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

LIVE TEXT:

Ora 15:24 Se atribuie mandat de consilier în consiliu sătesc Săiți, raionul Căușeni, Nataliei Rusu.

Ora 15:11 Membrii CEC examinează rapoartele depuse de concurenții electorali.

Ora 15:05 Președinta CEC, Angelica Caraman, a propus examinarea hotărârii emise de Judecătorie Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria din Bălți. Potrivit președintei CEC, membrii CEC au solicitat Curții de Apel Bălți să se expună cu privire la termenul de executare a deciziei emise de instanța de fond din Bălți.

“Instanța nu s-a pronunțat privind termenul executării Hotărârii. CEC s-a adresat către CA Balti privind explicarea hotărârii Bălți și termenul executării acesteia”, a declarat Angelica Caraman.

Ora 15:00 Ședința a început.

CEC va examina subiectul în ședință și subiectul cu privire la supravegherea veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală aferentă turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 5 decembrie 2021, pentru perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2021.

Judecătoria Bălți a decis sâmbătă, 4 decembrie, scoaterea Marinei Tauber din cursa pentru Primăria Bălți. Decizia a fost pronunțată de către magistrata Natalia Costaș. Avocații Marinei Tauber au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel (CA) Bălți. Detalii aici

La 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Decizia CEC vine după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urmează să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli.

Astfel, prin hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.

Citiți și: Motivele pentru care CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber, candidata Partidului ȘOR, din cursa electorală pentru Primăria Bălți

La 2 decembrie, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind excluderea sa din cursa electorală. CA Chișinău a declarat inadmisibilă cererea depusă de Marina Tauber.

Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.